Фандєєв Олександр

Не сиди!

05.09.2024

Активне робоче місце могло б розв’язати проблеми зі здоров’ям людей, які зайняті розумовою працею та просиджують за комп’ютером більшу частину робочого часу. Щоправда, поширеним є побоювання, що активне робоче місце може призводити до зниження продуктивності праці. Дослідники із США спростували його. Для клінічного випробування, що тривало протягом чотирьох днів в одному із центрів американської клініки Мейо, набрали 44 здорових людей віком за 18, зокрема 28 жінок.

У перший день добровольці користувалися стаціонарним робочим місцем, що передбачає сидяче положення. У наступні дні у випадковому порядку вони перебували за трьома іншими типами робочих місць з можливістю стояти, вправлятися за допомогою степпера (кардіотренажер, який імітує ходьбу по сходинках) або ходити по біговій доріжці. Дослідники стежили за ефективністю роботи учасників і використовували низку тестів для оцінки нейрокогнітивних функцій, зокрема мислення, короткочасної пам’яті та концентрації. Дрібну моторику оцінювали за допомогою онлайн-тесту на швидкість набору тексту та інших методик. Для вимірювання активності учасники також одягали акселерометри.

Аналіз показав, що на робочих місцях з можливістю стояти і користуватися біговою доріжкою або степпером розумові функції учасників експерименту поліпшувалися або залишалися на колишньому рівні без погіршення. Швидкість набору ними тексту трохи сповільнювалася, однак на точність друку це не впливало. Загалом на активних робочих місцях учасники отримали вищі бали в тестах на перевірку розумових здібностей. Зіставивши показники з урахуванням типів активності (стояння, використання степпера і ходьба по біговій доріжці), дослідники не виявили статистично значущих відмінностей. Єдине, швидкість набору тексту під час стояння була трохи вищою, ніж під час ходьби, – 42,5 проти 39,7 слова на хвилину. За словами одного з авторів дослідження, опублікованого в журналі Journal of the American Heart Association, результати доводять, що офісні працівники можуть поєднувати свою працю з фізичною активністю і водночас зберігати продуктивність і гостроту розуму.

Отже, провадження активних робочих місць є корисним для профілактики і поліпшення здоров’я працівників з такими станами, як ожиріння, діабет і хвороби серцевосудинної системи. Раніше міжнародна група вчених визнала сидіння на місці шкідливим для здоров’я серця, що призводить до підвищеного ризику збільшення індексу маси тіла, рівня холестерину і глікованого гемоглобіну в крові (маркер діабету другого типу).

Підготував Олександр Фандєєв, спецкор (за матеріалами ЗМІ)

Журналіст Фандєєв Олександр