Матвійчук Дмитро

Навчаємось і рухаємось уперед

07.08.2023

Журнал неодноразово звертав увагу на питання охорони праці лісівників України, зокрема на впровадження ризикоорієнтованих систем управління охороною праці на галузевому та державному рівнях і безпосередньо на підприємствах.

Свого часу очільник ДП «Ліси України» (на той час Державного агентства лісових ресурсів України) Юрій Болоховець був визнаний кращим фахівцем з упровадження системи управління ризиками під час щорічного конкурсу «Лідер року у сфері управління ризиками», що проводить редакція журналу «Охорона праці». Це не просто формальна відзнака, які зазвичай використовуються для підвищення іміджу та популярності. Це справжня заслуга, оскільки протягом кількох років галузь, не чекаючи на зміни законодавства, активно навчала всіх своїх працівників та працівників підрядних підприємств керувати виробничими ризиками. Тепер сотні лісівників володіють інструментами для виявлення небезпек та оцінювання ризиків під час виконання лісосічних та інших небезпечних робіт, розроблення превентивних заходів безпеки, що знижує ймовірність настання нещасних випадків і тяжкість їхніх наслідків. Крім того, їх навчено надавати домедичну допомогу, що має особливо важливе значення у воєнний час, коли до природних та виробничих небезпек додалися спричинені війною – міни та інші вибухонебезпечні предмети.

У липні й серпні за сприяння нашого журналу відбулася чергова сесія навчальних заходів з охорони праці для керівників структурних підрозділів ДП «Ліси України», на якій зібрали найкращих експертів і практиків з керування ризиками. Виявився справді глибокий інтерес до цієї теми, і було очевидно, що лісівники вже мають знання та розуміння основ керування ризиками: ми говорили з ними однією мовою. Галузь готова до впровадження методології керування ризиками на законодавчому рівні, оскільки в більшості її представників сформоване відповідне критичне мислення, вони розуміють принципи керування ризиками і прагнуть навчатися далі. З кожним зануренням у тему та з кожним тренінгом розумієш, наскільки ці інструменти перспективні та важливі для забезпечення безпеки праці в галузі.

Цікаво, що критичний погляд фахівців також охопив нормотворчу діяльність. Проєкт нових правил охорони праці в галузі, які готуються для затвердження, більше не приймається просто на ура. Документ уважно аналізують, пропонують більш доцільні та практичні норми, оскільки лише з висоти досвіду та критичної оцінки можна створити досконалий, а не формальний документ. З ним буде працювати кожен лісівник на практиці щодня. Я переконаний, що лісівникам вдасться створити достойний своєї галузі нормативний акт з охорони праці. Але не пропустіть можливості та час для реального впливу на зміст документа.

Щодо основного закону з охорони праці, на оновлення якого чекаємо з нетерпінням протягом кількох років, – на жаль, він знову відкладається через потребу доопрацювання. Шкода, що рух України до європейської спільноти сповільнюється, зокрема через нефаховість українських законотворців. Вони досі не зуміли, маючи час та можливість консультуватися з європейськими фахівцями, довести проєкт закону «Про безпеку та здоров’я працівників на роботі» до рівня фаховості та такого, що задовольняє інтереси всіх зацікавлених сторін.

Будемо навчатись і писати досконалі закони для нашого ж блага!

Головний редактор Матвійчук Дмитро