Матвійчук Дмитро

Натхнення для кращого робочого середовища

10.11.2023

Жовтень для сфери безпеки та здоров’я на роботі ознаменувався виставкою А+А у Дюссельдорфі, яка проходить один раз на два роки. Головний редактор учетверте взяв участь у заході та мав можливість безпосередньо зануритися в атмосферу непересічної події, ознайомитися з тим, які перспективи безпеки праці розглядають авторитетні експерти та суспільні інституції, що пропонують для збереження життя та здоров’я працівників.

Під гаслом «Натхнення для кращого робочого середовища» виставка-ярмарок зібрала 2200 компаній-експонентів з 58 країн, які демонстрували свою продукцію та інновації у 12 залах на площі понад 80 300 квадратних метрів. Близько 62 000 відвідувачів зі 140 країн приїхали до Дюссельдорфа, щоб отримати актуальну інформацію, що стосується робочого середовища.

Найбільше учасників делегували: Китай – 582, Німеччина – 472, Італія – 129. З України було п’ять компаній: INSIGHT+, ТОВ «ULTRA LEATHER», НВП «Стандарт», ТОВ «Таланлегпром», ТОВ «Valtex». Ось основні групи експонатів, які певною мірою характеризують наповнення і пріоритети виставки: засоби індивідуального захисту (представили 1374 компанії), корпоративний / робочий одяг (189), компоненти, джерела та послуги (379), здоров’я на роботі (146), безпека на роботі (262), спеціальне обладнання для ліквідації наслідків стихійних лих та надзвичайних ситуацій (40), ЗМІ / навчання (25), стійкість (15), здоров’я та безпека (36).

Інновації у сфері цифровізації робочого середовища були представлені на виставці вперше. Розумні пристрої для носіння та ЗІЗ, додатки для управління небезпечними матеріалами, інструктори з охорони здоров’я на основі штучного інтелекту, а також програми віртуальної реальності та екзоскелети є прикладами технологій, які ведуть світ праці в цифровому та екологічному напрямах. Ці розробки не тільки підтримують безпеку на робочому місці, але й допомагають підвищити ефективність і створити більш здорове робоче середовище.

На 38-му Міжнародному конгресі Basi з безпеки та гігієни праці, що відбувся паралельно з виставкою А+А та зібрав близько 3000 делегатів, 320 доповідачів під час 46 сесій, обговорювали такі актуальні теми, як штучний інтелект і наслідки зміни клімату. На цьому провідному міжнародному спеціалізованому заході було представлено національні й глобальні політичні досягнення та стратегії профілактики, як-от Vision Zero, а також результати професійних наукових досліджень, орієнтованих на практику.

Федеральна асоціація безпеки та гігієни праці (Basi) є національною асоціацією Німеччини, що об’єднує всі некомерційні організації, які опікуються безпекою та гігієною праці. Це зареєстрована асоціація з 86 організаціями-членами. До них належать міністерства федерального та регіонального урядів Німеччини, соціальні партнери, заклади страхування від нещасних випадків та медичного страхування, галузеві асоціації, інститути вищої освіти, дослідницькі та інші установи. Асоціація була заснована в 1961 році. Місія Basi, як зазначено в її статуті, полягає в поліпшенні стану безпеки та здоров’я на роботі в Німеччині. З цією метою вона виконує спільні завдання у сфері безпеки та гігієни праці та пов’язаних з нею сферах за погодженням зі своїми членами.

Участь у виставці збагатила нас і допоможе редакції журналу якнайефективніше висвітлювати проблеми БЗР, готувати практичні поради спеціалістам з БЗР, пропонувати конкретний досвід з огляду на світові тенденції та найкращі практики. Залишайтеся з журналом надалі – і ми поділимося з вами цікавою та корисною інформацією, здобутою на виставці А+А 2023. Наступна виставка відбудеться в листопаді 2025 року.

Головний редактор Матвійчук Дмитро