Редакція журналу «Охорона праці»

Моніторинг законодавства

05.09.2024

Закон України від 18.06.2024 № 3817-IX «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються  в електронних сигаретах, та пального»

Викладено в новій редакції Закон від 19.12.1995 № 481/95-ВР. До 01.01.2025 ще діятимуть його вимоги.

Виробництво та зберігання пального

Передбачено отримання ліцензії на право виробництва пального або на право зберігання пального (далі – ліцензія) виключно для потреб власного споживання та/або промислової переробки на кожне місце зберігання пального. 

Ліцензія не отримується на місця зберігання пального, що використовуються:

  • підприємствами, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевого бюджету;
  • підприємствами державного резерву;
  • суб’єктами господарювання для зберігання пального, яке використовується виключно на нафто- та газовидобувних майданчиках, бурових платформах і не реалізується в місцях оптової або роздрібної торгівлі;
  • суб’єктами господарювання для зберігання пального, яке використовується виключно для потреб власного споживання та/або промислової переробки у споживчій тарі кожна об’ємом до 60 літрів включно.

Суб’єкт господарювання має право зберігати власне пальне та пальне, що належить іншому суб’єкту господарювання, без отримання ліцензії на право зберігання пального в місцях виробництва пального або місцях оптової торгівлі пальним чи місцях роздрібної торгівлі пальним, на які отримано відповідну ліцензію.
Конкретизовано порядок отримання ліцензій (нові форми ліцензій будуть запроваджені з 01.01.2025), анулювання та вартість ліцензій, а також розміри штрафних санкцій (прив’язані до розміру мінімальної заробітної плати, далі – МЗП). Зокрема, встановлено штрафи за зберігання пального виключно для потреб власного споживання та/або промислової переробки без наявності ліцензії на право зберігання пального.
На період дії воєнного стану в Україні та протягом 30 днів з дня його припинення або скасування:

  • суб’єкт господарювання має право зберігати пальне, яке споживається для заправлення електрогенераторної установки в обсязі до 2000 літрів на кожному об’єкті, що забезпечений електрогенераторною установкою, без отримання дозвільних документів (документів дозвільного характеру, ліцензії на право зберігання пального, результатів надання інших адміністративних послуг);
  • зберігання пального, яке споживається для заправлення електрогенераторної установки в обсязі понад 2000 літрів на кожному об’єкті, що забезпечений електрогенераторною установкою, здійснюється суб’єктом господарювання на підставі декларації про провадження господарської діяльності зі зберігання пального, яка безоплатно подається до територіального органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику.


Закон України № 3855-IX від 16.07.2024 «Про інтегроване запобігання та контроль промислового забруднення»

Закон встановлює правові та організаційні засади щодо запобігання, зменшення та конт­ролю забруднення, що виникає в результаті провадження певних видів діяльності, для забезпечення високого рівня захисту довкілля та конституційних прав на безпечне для життя і здоров’я довкілля. Дія Закону не поширюється на дослідне виробництво, а також на випробування нових продуктів і процесів.

Передбачено видачу суб’єкту господарюванню (оператору) до початку експлуатації стаціонарної технічної одиниці (об’єкта), яка може впливати на викиди та забруднення (далі – установка), документа дозвільного характеру у сфері охорони довкілля («інтегрованого дозвіллєвого дозволу») на право провадити діяльність з експлуатації цієї установки.

Пов’язана з видачею дозволу інформація (містить 31 позицію) вноситься до Єдиного державного реєстру інтегрованих довкіллєвих дозволів (далі – Реєстр). Доступ до документів та інформації, що містяться в Реєстрі, а також електронна взаємодія в процесі видачі інтегрованого довкіллєвого дозволу (внесення змін до нього) та експлуатації установки забезпечуються через електронний кабінет користувача Реєстру, адресну розсилку та вебпортал Реєстру.

У Додатку до Закону наведено Перелік видів діяльності, провадження яких вимагає отримання інтегрованого довкіллєвого дозволу, який містить 40 позицій.

► Закон набирає чинності через 12 місяців з дня, наступного за днем його опублікування.

Постанова від 02.08.2024 № 870 «Про затвердження порядків видачі (відмови у видачі, переоформлення, анулювання) дозволів на використання отруйної хімічної речовини та особливо небезпечної хімічної речовини, яка виводиться з ринку»

Видачу (відмову у видачі, переоформлення, анулювання) дозволу здійснює Міндовкілля відповідно до ЗУ «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» з урахуванням вимог ст. 49 ЗУ «Про забезпечення хімічної безпеки та управління хімічною продукцією».

Заява про отримання дозволу подається до Міндовкілля у паперовій або електронній формі засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, у тому числі через інтегровані з ним інформаційні системи органів державної влади та органів місцевого самоврядування, Інформаційну систему забезпечення хімічної безпеки.

Перелік виданих дозволів розміщується на офіційному вебсайті Міндовкілля.

Постанова від 06.08.2024 № 886 «Про внесення змін до Списку № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах»

Внесено зміни до розділу XXIV «Охорона здоров’я та соціальна допомога» Списку № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого постановою КМУ від 24.06.2016 № 461.

Професію «молодша медична сестра» доповнено професією «молодший медичний брат», професію «санітарка-прибиральниця» – професією «санітар-прибиральник»; «сестра-господиня» –професією «працівники з господарської діяльності закладу охорони здоров’я».

Постанова від 06.08.2024 № 891 «Про затвердження Порядку проведення моніторингу загроз хімічній безпеці та виявлення їх джерел»

Моніторинг здійснюватиме Міндовкілля шляхом аналізу даних щодо обсягів виробництва чи імпорту хімічних речовин в Україні та рівня їх небезпечності, інформації щодо виготовлених чи ввезених на нашу територію нових хімічних речовин, щодо яких не проведено оцінку ризиків, даних офіційної державної статистики. 

У Реєстр вноситиметься інформація про кожну виявлену загрозу, її джерело, а також заходи, яких необхідно вжити для мінімізації ризиків, і строки їх виконання.

► Реєстр почне функціонувати через 6 місяців з дня набрання чинності постановою.

Постанова від 09.08.2024 № 911 «Деякі питання проведення евакуаційних заходів та ефективного реагування на масове переміщення населення»

Затверджено Типове положення про координаційний штаб з проведення евакуаційних заходів та ефективного реагування на масове переміщення населення, а також внесено зміни до Порядку проведення евакуації у разі загрози виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій, затвердженого постановою КМУ від 30.10.2013 № 841.

  1. Координаційний штаб з проведення евакуаційних заходів та ефективного реагування на масове переміщення населення є тимчасовим консультативно-дорадчим органом, утвореним для сприяння міжвідомчій координації дій центральних і місцевих органів виконавчої влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, військових формувань, громадських об’єднань з питань організації та проведення евакуації населення та ефективного реагування на масове переміщення населення, співпраці та об’єднання ресурсів.
  2. Порядок № 841 доповнено положеннями, що стосуються масового переміщення населення, яке виникає під час проведення обов’язкової чи загальної евакуації із зон можливого ураження до безпечних районів, а також утворення координаційних штабів на державному, регіональному та місцевому рівні, які є головними органами з організації та координації проведення евакуаційних заходів на відповідному рівні. Координаційні штаби повинні взаємодіяти з відповідними комісіями з питань евакуації, комісіями з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій відповідного рівня.

Постанова від 13.08.2024 № 916 «Про затвердження Порядку створення та функціонування тимчасових спеціалізованих закладів охорони здоров’я з особливим протиепідемічним режимом»

Постанова визначає порядок створення тимчасових спеціалізованих закладів охорони здоров’я з особливим протиепідемічним режимом (далі – спеціалізований заклад), які утворюють за потреби через оголошення карантину (на заміну наказу МОЗ від 21.10.2020 № 2382). 
Такими закладами є спеціалізовані лікарні  /  спеціалізовані шпиталі, ізолятори та обсерватори, які призначені для здійснення цілодобового догляду та додаткового забезпечення надання медичної допомоги пацієнтам.
У постанові визначено:

  • вимоги до приміщень, в яких за потреби відповідно до рішення про встановлення карантину утворюються спеціалізовані лікарні / шпиталі, ізолятори та обсерватори;
  • категорії осіб, які підлягають розміщенню в спеціалізованих лікарнях  /  шпиталях, ізоляторах та обсерваторах;
  • механізм залучення медичних та немедичних працівників до роботи в спеціалізованих лікарнях  /  шпиталях, ізоляторах та обсерваторах.

Перебування осіб у спеціалізованих лікарнях  /  спеціалізованих шпиталях, ізоляторах та обсерваторах є безоплатним.

Постанова від 13.08.2024. № 918 «Деякі питання надання адміністративних послуг з обміну, отримання посвідчення водія та державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку транспортних засобів»

Встановлено, що в період воєнного стану та протягом трьох місяців з дня його припинення чи скасування не видаватимуться посвідчення водія та свідоцтво про реєстрацію транспорту тим громадянам України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, стосовно яких у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів відсутня інформація про виключення з військового обліку або про уточнення (оновлення) персональних даних.

Постанова від 13.08.2024 № 919 «Про внесення змін до Порядку атестації аварійно-рятувальних служб і рятувальників»

У разі подання міжвідомчій атестаційній комісії документів на проходження атестації аварійно-рятувальної служби недостовірних відомостей посадова особа ДСНС має право надіслати заявнику Рішення про залишення заяви без руху протягом трьох робочих днів з дня отримання заяви. Для усунення заявником недоліків ДСНС встановлює строк 10 робочих днів. За обґрунтованим клопотанням заявника ДСНС продовжує строк усунення виявлених недоліків на 10 робочих днів. Рішення про відмову у видачі свідоцтва може бути оскаржене до адміністративного суду.

Постанова від 13.08.2024 № 923 «Про внесення до деяких постанов Кабінету Міністрів України змін щодо уточнення повноважень суб’єктів забезпечення цивільного захисту та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України»

Внесено уточнення щодо повноважень з питань цивільного захисту суб’єктів господарювання стосовно розподілу завдань у разі виникнення надзвичайних ситуацій до таких нормативних документів:

  1. Положення про добровільні формування цивільного захисту, затвердженого постановою КМУ від 21.08.2013 № 616.
  2. Порядку утворення, завдань та функцій формувань цивільного захисту, затвердженого постановою КМУ від 09.10.2013 № 787. Положення про єдину державну систему цивільного захисту, затвердженого постановою КМУ від 09.01.2014 № 11.
  3. Затверджених постановою КМУ від 11.03.2015 № 101: Типового положення про функ­ціо­нальну підсистему єдиної державної системи цивільного захисту; Типового положення про ­територіальну підсистему єдиної державної системи цивільного захисту.
  4. Положення про спеціалізовані служби цивільного захисту, затвердженого постановою КМУ від 08.07.2015 № 469.
  5. Положення про Державну службу України з надзвичайних ситуацій, затвердженого постановою КМУ від 16.12.2015 № 1052. 
  6. Порядку розроблення планів діяльності єдиної державної системи цивільного захисту, затвердженого постановою КМУ від 09.08.2017 № 626.


Постанова від 20.08.2024 № 946 «Про затвердження Порядку ведення Державного реєстру хімічних речовин»

Затверджений Порядок визначає механізм ведення Державного реєстру хімічних речовин (далі – Реєстр). Реєстр входить до підсистеми переліків та реєстрів Інформаційної системи забезпечення хімічної безпеки, що є функціональним модулем Єдиної екологічної платформи «ЕкоСистема». Користування Реєстром є безоплатним.

У Реєстрі зазначається така інформація про хімічну речовину:

1) назва хімічної речовини відповідно до номенклатури Міжнародного союзу теоретичної і прикладної хімії;
2) інші назви хімічної речовини (тривіальні назви, торгові назви, абревіатура) (за наявності);
3) реєстраційний номер, встановлений Хімічною реферативною службою (номер CAS) (за наявності);
4) класифікація небезпечності хімічної речовини;
5) результати випробувань фізико-хімічних властивостей хімічної речовини та інформація про розповсюдження та перетворення хімічної речовини у довкіллі;
6) результати токсикологічних та екотоксикологічних досліджень;
7) похідні безпечні рівні впливу хімічної речовини на здоров’я людини (DNEL) та показники прогнозованої концентрації, що не спричиняє небезпечного впливу (PNEC);
8) інструкції з безпечного використання хімічної речовини;
9) аналітичні методи виявлення хімічних речовин у випадку їх викиду в довкілля або безпосереднього впливу на людину.

► Реєстр починає функціонувати через 6 місяців з дня набрання чинності цією постановою.

Наказ від 11.07.2024 № 474 Про затвердження Змін до Правил пожежної безпеки в Україні

Розділ IV Правил пожежної безпеки в Україні, затверджених наказом МВС України від 30.12.2014 № 1417, доповнено новою главою 5 «Електрогенеруюче обладнання», де визначено особливості безпечної експлуатації дизельних, бензинових, газових генераторів (далі – електрогенеруюче обладнання) як у нормальних умовах, так і на період дії правового режиму воєнного стану (надзвичайної ситуації), а саме вимоги до улаштування, підключення до електричної мережі, заправлення пально-мастильними матеріалами та їх зберігання й інші вимоги безпеки.

Вимоги технічної експлуатації автономних стаціонарних і пересувних джерел електричної енергії (дизельних, бензинових, газотурбінних) одиничною потужністю до 1000 кВт, що використовуються як основні або резервні джерела живлення струмоприймачів споживачів, але не працюють паралельно з електромережею електропередавальної організації, визначає глава 9 розділу VІІІ Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів, затверджених наказом Міністерства палива та енергетики від 25.07.2006 № 258.

У Додатку 1 до затверджених Правил визначено допустимі протипожежні відстані від встановленого електрогенеруючого обладнання до суміжних об’єктів. Зокрема, за номінальної потужності електрогенеруючого обладнання, кВт (об’єм паливного бака (балона)), до 3 кВт (15 л) мінімальна протипожежна відстань до суцільних стін будівель, виконаних з негорючих матеріалів, становить 1 м, в інших випадках – 6 м. Мінімальна протипожежна відстань від місця встановлення електрогенеруючого обладнання до модульних, наметових містечок, малих архітектурних форм для провадження підприємницької діяльності має становити не менше ніж 12 м.

Вимоги щодо експлуатації електрогенеруючого обладнання номінальною потужністю до 20 кВт та об’ємом паливного бака (балона) до 100 л визначають відповідно до ПУЕ та інструкції виробника з експлуатації відповідного електрогенеруючого обладнання. В інших випадках слід додатково враховувати вимоги будівельних норм, а в разі використання скрапленого вуглеводневого газу – вимоги розділу 12 ДБН В.2.5-20-2018 «Газопостачання. Інженерне обладнання будинків і споруд».

Рідке паливо для електрогенеруючого обладнання необхідно зберігати в ємностях, які призначені для зберігання відповідного типу пального, загальним об’ємом не більше ніж 40 л палива та 10 кг мастила в окремій будівлі (споруді). Відстань від місця зберігання пально-мастильних матеріалів до будинків – не менше ніж 7 м.

Не допускається:

  • використання електрогенеруючого обладнання всередині житлових, виробничих, громадських будівель та споруд (у тому числі на дахах (покрівлях), балконах, у прибудовах), складських приміщень та на шляхах до евакуаційних виходів;
  • експлуатація електрогенеруючого обладнання у разі пошкодження ізоляції електропроводів, їх заломлення, перекручування або інших конструктивних пошкоджень електрогенеруючого обладнання, зокрема в разі виявлення підтікань палива.
  • зберігання палива для електрогенеруючого обладнання на ринках і ярмарках, у малих архітектурних формах для здійснення підприємницької діяльності та всередині будівель житлового, громадського та адміністративного призначення.

У разі неможливості дотримання вимог щодо зберігання палива для електрогенеруючого обладнання виключно на період дії правового режиму воєнного стану або надзвичайної ситуації допускається розміщувати паливо у приміщеннях підприємства, які:

  • розташовані на першому поверсі поблизу зовнішніх стін з виходом безпосередньо на­зовні та не можуть бути суміжними з приміщеннями з наявними постійними робочими місцями в кількості більше п’яти та/або мають сполучення з евакуаційними шляхами;
  • відокремлені від інших приміщень протипожежними перегородками та протипожежними перекриттями відповідно до вимог ДБН В.1.1-7:2016 «Пожежна безпека об’єктів будівництва. Загальні вимоги»;
  • оздоблені з негорючих матеріалів;
  • обладнані системами протипожежного захисту з виведенням сигналу пожежної сигналізації на пульт пожежного спостерігання відповідно до вимог ДБН В.2.5-56:2014 «Системи протипожежного захисту»;
  • додатково забезпечені первинними засобами пожежогасіння, а саме не менше ніж двома порошковими вогнегасниками з масою заряду 5 кг;
  • обладнані природною, припливно-витяжною вентиляцією, що відповідає вимогам будівельних норм;
  • мають температурний режим не більше ніж 20° C.


Наказ від 20.06.2024 № 15145 «Про затвердження Змін до додатків до Акта, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо додержання вимог законодавства у сферах охорони праці, промислової безпеки, гігієни праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, праці, зайнятості населення, зайнятості та працевлаштування осіб з інвалідністю, здійснення державного гірничого нагляду»

До додатків відповідного Акта, затвердженого наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 27.10.2020 № 2161, внесено зміни.

Зокрема, внесено коригування до Переліку питань щодо перевірки, пов’язані з контролем трудових відносини відповідно до вимог законодавства про працю; зайнятість населення; ­зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю; організацію трудових відносин в умовах воєнного стану; законність припинення трудових договорів.

Перелік нормативних документів доповнено наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 18.03.2021 № 563 «Про затвердження форми звітності № 4-ПН “Інформація про заплановане масове вивільнення працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці” та Порядку її подання».

Підготувала Зінаїда Якименко

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»