Редакція журналу «Охорона праці»

Моніторинг законодавства

24.03.2022

24 лютого 2022 року Верховна Рада України затвердила Указ Президента України «Про запровадження воєнного стану в Україні» № 64/2022

Закон України від 03.03.2022 № 2111-IX «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України та Закону України «Про попереднє ув’язнення» щодо додаткового регулювання забезпечення діяльності правоохоронних органів в умовах воєнного стану»

Внесено зміни до статті 615 Кримінального процесуального кодексу України, що стосується особливого режиму досудового розслідування та продовження строків тримання під вартою під час судового провадження в умовах воєнного, надзвичайного стану або в районі проведення антитерористичної операції чи заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації та/або інших держав проти України.

Закон України від 03.03.2022 № 2115-IX «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни»

Закон передбачає звільнення від адміністративної та кримінальної відповідальності та заборону на проведення будь-яких перевірок уповноважених органів фізичних осіб, фізичних осіб – підприємців, юридичних осіб за неподання облікових, фінансових, бухгалтерських, розрахункових, аудиторських звітів і будь-яких інших документів, подання яких вимагається відповідно до норм чинного законодавства в документальній або електронній формі, у період дії воєнного стану або стану війни, а також протягом трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану. Юридичні особи, які не мають фізичної можливості протягом строку, визначеного цим Закону, подати звітність у зв’язку з безпосередніми наслідками їх участі у бойових діях, подають звітність протягом одного місяця із дня закінчення наслідків, які унеможливлювали їх подання. Закон не поширюється на податкові правовідносини.

Закон України від 03.03.2022 № 2118-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану»

Внесено зміни до п. 69 Податкового кодексу України, де на період до припинення або скасування воєнного стану на території України визначено особливості справляння податків і зборів. Зміни передбачають скасування податкових перевірок і зупинення розпочатих перевірок. Операції з добровільної передачі або відчуження коштів, товарів, надання послуг на користь Збройних Сил України та підрозділів територіальної оборони без попереднього або наступного відшкодування їх вартості не вважаються операціями з реалізації для цілей оподаткування. Продовжено дію ліцензій, по яких до припинення або скасування воєнного стану на території України не сплачено черговий платіж за ліцензію та/або закінчився термін дії ліцензії на право:

  • виробництва та обігу спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах;
  • виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним та місць виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним.

Розділ VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України доповнено п. 38: «На період дії воєнного стану в Україні залучення позик від іноземних держав, іноземних фінансових установ і міжнародних фінансових організацій на підставі міжнародних договорів України, а також внесення змін до відповідних укладених міжнародних договорів України здійснюється Міністром фінансів України за рішенням Кабінету Міністрів України. Зазначені міжнародні договори України можуть включати, зокрема, положення щодо відмови від суверенного імунітету України в можливих спорах щодо таких зобов’язань та не потребують ратифікації Верховною Радою України». Введено обмеження щодо застосування в умовах воєнного стану 8 статейБюджетного кодексу України. В умовах воєнного стану функції місцевих органів влади (зокрема, у частині бюджетних повноважень) можуть здійснювати військово-цивільні адміністрації в разі їх утворення відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану».

Внесено зміни до розділу XXI «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України, а саме доповнено: «Тимчасово, на період дії воєнного стану, звільняються від оподаткування ввізним митом соціально значущі продукти харчування, лікарські засоби та медичні вироби, на які Кабінетом Міністрів України встановлено фіксовані ціни у розумінні Закону України «Про ціни та ціноутворення».

Внесено зміни до статті 15 «Прикінцеві положення» Закону України «Про гуманітарну допомогу», де зазначено, що на період дії воєнного стану Кабінет Міністрів України має право визнавати окремі категорії товарів гуманітарною допомогою без здійснення процедури визнання таких товарів гуманітарною допомогою в кожному конкретному випадку.

Кабінет Міністрів України зобов’язано затвердити перелік соціально значущих продуктів харчування, лікарських засобів та медичних виробів із встановленням фіксованих цін та перелік окремих категорій товарів, у тому числі підакцизних, які визнаються гуманітарною допомогою без здійснення процедури визнання таких товарів гуманітарною допомогою в кожному конкретному випадку.

Закон України № 7160 від 14.03.2022 «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»

Остаточний текст Закону не оприлюднений. Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Цей закон визначає особливості трудових відносини працівників усіх підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами, на період дії воєнного стану, введеного відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» (воєнний стан).

На період дії воєнного стану вводяться обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина, передбачені статтями 43, 44 Конституції України.

На період дії воєнного стану не застосовуються норми законодавства про працю в частині відносин, врегульованих цим законом.

У разі укладення трудового договору в період дії воєнного стану умова про випробування при прийнятті на роботу може встановлюватися для будь-якої категорії працівників.

На період дії воєнного стану роботодавець має право перевести працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди (за виключенням переведення на роботу в іншу місцевість, де тривають активні бойові дії), якщо вона не протипоказана працівникові за станом здоров’я, лише для відвернення або ліквідації наслідків бойових дій, а також інших обставин, які ставлять або можуть поставити під загрозу життя чи нормальні життєві умови людей, з оплатою праці за виконану роботу, але не нижчою, ніж середній заробіток за попередньою роботою.

Нормальна тривалість робочого часу працівників у період воєнного стану не може перевищувати 60 годин на тиждень.

На час воєнного стану не залучаються без крайньої необхідності до роботи в нічний час:

  • вагітні жінки та жінки, що мають дітей віком до одного року;
  • особи з інвалідністю, яким за медичними рекомендаціями протипоказана така робота.

Закон України № 2120-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану»

  • Фактичні перевірки можуть проводитися стосовно забезпечення можливості розраховуватися карткою.
  • Зупиняється перебіг всіх строків, контроль за дотриманням яких покладається на ДПС на час воєнного стану.
  • Пеня не нараховуватиметься за порушення, які виникли внаслідок форс-мажорів під час воєнного стану.
  • Благодійна допомога, надана учасникам бойових дій та особам, які проживають на території бойових дій, не оподатковується ПДФО. Також не оподатковується ПДФО вся нецільова благодійна допомога, яка надається особам, які постраждали внаслідок збройної агресії РФ.
  • Звільнення від оподаткування ПДВ за ввезення в Україну і постачання в Україні ЗІЗ також надається, якщо ця продукція надається для потреб добровольчих формувань територіальних громад.
  • Не сплачується ПДВ за товари, що були знищені під час війни, а також передані на потреби оборони.
  • Встановлення 0 ставки акцизу та 7% ПДВ на пальне.
  • На час воєнного стану надання електронних сервісів та приймання електронних документів від платників податків здійснюються в робочі дні з 8-ї до 18-ї години.
  • Санкції за порушення закону про РРО не застосовуються до завершення воєнного стану.

З 1 березня до припинення воєнного стану ФОП 1–3-ї груп не сплачують ЄСВ за себе.

Чиновникам встановлюється обмеження по заробітній платі на час ВС у розмірі до 10 МЗП, крім тих, які безпосередньо задіяні в заходах, необхідних для оборони України

Закон від 03.03.2022 № 2108-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо встановлення кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність)»

Статтю 111 Кримінального кодексу України доповнено статтею 111-1 «Колабораційна діяльність», де визначено 8 обставин притягнення до кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність. Зокрема, публічне заперечення громадянином України здійснення збройної агресії проти держави, встановлення та утвердження тимчасової окупації частини території України або публічні заклики до підтримки рішень та дій держави-агресора, невизнання поширення державного суверенітету України на тимчасово окуповані території – караються позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років.

Крім того, здійснення громадянином України пропаганди в навчальних закладах з метою сприяння здійсненню збройної агресії проти Української держави, встановленню та утвердженню тимчасової окупації територій України, а також дії, спрямовані на впровадження освітніх стандартів держави-агресора, караються виправними роботами строком до двох років або арештом до шести місяців, або позбавленням волі на строк до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років.

Закон України від 03.03.2022 № 2114-IX «Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України»

П’ять статей Закону визначають умови участі громадян України, а також іноземців та осіб без громадянства, які на законних підставах перебувають на території України, у відсічі та стримуванні збройної агресії Російської Федерації та/або інших держав. Дія Закону поширюється на всіх осіб, які отримали вогнепальну зброю і боєприпаси до неї у встановленому порядку, та застосовується протягом дії воєнного стану і 10 днів після його припинення або скасування.

Закон України від 03.03.2022 № 2117-IX «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за мародерство»

В умовах воєнного стану крадіжка карається позбавленням волі на строк від 5 до 8 років (частина 4 статті 185); грабіж – від 7 до 10 років (частина 4 статті 186); розбій – від 8 до 15 років із конфіскацією майна (частина 4 статті 187); вимагання – від 7 до 12 років з конфіскацією майна (частина 4 статті 189); привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем – від 5 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років (частина 4 статті 191); викрадення на полі бою речей, що знаходяться при вбитих чи поранених (мародерство), – від 5 до 10 років (стаття 432 Кримінального кодексу України.

Постанова КМУ від 09.02.2022 № 106 «Про внесення зміни до Порядку функціонування електронної системи охорони здоров’я»

Внесено зміни до Порядку функціонування електронної системи охорони здоров’я, затвердженого постановою КМУ від 25.04.2018 № 411 «Деякі питання електронної системи охорони здоров’я».

Функціональні можливості електронної системи охорони здоров’я дають змогу здійснювати виконання шести функцій, пов’язаних з реабілітацією у сфері охорони здоров’я, у тому числі проведення моніторингу та оцінювання якості та результативності надання реабілітаційної допомоги у сфері охорони здоров’я.

Постанова КМУ від 23.02.2022 № 229 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236 і від 29 червня 2021 р. № 677»

Внесено зміни до постанови КМУ від 09.12.2020 № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2». Продовжено карантин до 31.05.2022. Внесено доповнення до правил самоізоляції, при цьому осіб, які підлягають самоізоляції, розподілено на чотири категорії:

  • особи, які мали контакт з пацієнтом з підтвердженим випадком COVID-19;
  • особи з підозрою на інфікування або з підтвердженим діагнозом захворювання на COVID-19 у легкій формі за умови, що особа не потребує госпіталізації;
  • особи з підтвердженим діагнозом COVID-19, виписані із закладу охорони здоров’я, до моменту одужання відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я;
  • іноземці та особи без громадянства, які перетинають державний кордон на в’їзд в Україну.

Крім того, до п. 414 постанов КМУ від 09.12.2020 № 1236 постановою КМУ від 11.03.2022 № 249 внесено зміни, що стосуються визначення середньої вартості 1 літра дизельного палива ULSD 10 ppm та бензинів автомобільних GASOLINE 10 ppm.

Внесено зміни до постанови КМУ від 29.06.2021 № 677 «Деякі питання формування та використання сертифіката, що підтверджує вакцинацію від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, негативний результат тестування або одужання особи від зазначеної хвороби». Зокрема, у Порядку формування та використання сертифіката, що підтверджує вакцинацію від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, негативний результат тестування або одужання особи від зазначеної хвороб, зазначено, що під час формування COVID-сертифіката на підставі вакцинації бустерною дозою в позиції “Number in a series of doses as well as the overall number of doses in the series / Кількість отриманих, а також кількість доз в серії” додаються слова “(BOOSTER/БУСТЕР)”.

Постанова КМУ від 03.03.2022 № 194 «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану»

Постановою визначено порядок бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану органами державної влади, іншими державними органами, а також підприємствами, установами, організаціями, які задовольняють потреби Збройних Сил, інших військових формувань, населення. Органи державної влади, інші державні органи повинні подавати Міністерству економіки погоджені Міністерством оборони Пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних у відповідних сферах управління, галузях національної економіки, на підприємствах, в установах і організаціях за встановленою додатком формою у друкованій формі та/або в електронній формі з відповідним обґрунтуванням. Визначено умови анулювання відстрочки від призову. Зазначено, що строк дії відстрочки не може перевищувати шість місяців.

Постанова КМУ від 04.03.2022 № 199 «Питання надання у 2022 році застрахованим особам одноразової матеріальної допомоги у зв’язку із втратою частини заробітної плати (доходу), робота (економічна діяльність) яких тимчасово зупинена внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні»

Постановою передбачено скорочення деяких видатків, передбачених у загальному фонді державного бюджету, зокрема Міністерству розвитку громад та територій за програмою 2761070 «Державний фонд регіонального розвитку» – на 5205 млн гривень.

Внесено зміни до постанови КМУ від 09.12.2021 № 1272 «Деякі питання надання допомоги в межах Програми “єПідтримка”». Зокрема, передбачено виплату застрахованим особам одноразової матеріальної допомоги з державного бюджету в розмірі 6500,00грн у зв’язку із втратою частини заробітної плати (доходу), робота (економічна діяльність) яких тимчасово зупинена внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні. Допомога надається застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору, на інших підставах, передбачених законом, та фізичним особам – підприємцям, страхувальники яких одночасно відповідають таким ознакам:

  • перебувають на обліку як платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування в окремих адміністративно-територіальних одиницях за переліком, що затверджується Кабінетом Міністрів України за поданням ДСНС;
  • подали в установленому законодавством порядку податкову звітність за IV квартал 2021 р. або річну звітність за 2021 рік;
  • не є бюджетними установами, фондами загальнообов’язкового державного страхування.

Постанова КМУ від 07.03.2022 № 218 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 3 березня 2022 р. № 194»

Постанова КМУ від 03.03.2022 № 194 «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану» доповнена окремим пунктом, що стосується бронювання військовозобов’язаних водіїв.

Зокрема, постанова не поширюється на військовозобов’язаних водіїв, які здійснюють перевезення для потреб Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги, військовозобов’язаних працівників підприємств залізничного транспорту, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці. У додатку наведено форму «Пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних, яким надається відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації та на воєнний час», яку підписує керівник органу державної влади.

Постанова КМУ від 08.03.2022 № 225 «Деякі питання порядку проведення медико-соціальної експертизи на період дії воєнного стану на території України»

Установлено, що на період дії воєнного стану на території України та протягом шести місяців після його припинення або скасування:

  • у разі коли особа, що звертається для встановлення інвалідності, не може прибути на огляд до медико-соціальної експертної комісії, така комісія може приймати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії;
  • обласні, міські, міжрайонні та районні медико-соціальні експертні комісії забезпечують проведення медико-соціальної експертизи за направленням лікарсько-консультативною комісією незалежно від місця реєстрації, проживання або перебування особи, що звертається для встановлення інвалідності.

На період дії воєнного стану на території України не застосовується вимога п. 5 Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затвердженого постановою КМУ від 03.12.2009 № 1317: «Медико-соціальна експертиза осіб, що звертаються для встановлення інвалідності, які за станом здоров’я не можуть з’явитися на засідання комісії, проводиться за місцем їх проживання, а також у стаціонарних відділеннях центрів соціального обслуговування, тимчасового проживання у закладах соціального захисту для безпритульних громадян та центрах соціальної адаптації осіб, звільнених з місць позбавлення волі, або в стаціонарі, де така особа перебуває на лікуванні». Крім того, рішення щодо продовження тимчасової непрацездатності за її наявності приймається без направлення на медико-соціальну експертизу лікуючим лікарем або лікарсько-консультативною комісією, а направлення лікарем чи лікарсько-консультативною комісією на медико-соціальну експертизу здійснюється не пізніше ніж через місяць після припинення або скасування воєнного стану.

Постанова КМУ від 11.03.2022 № 261 «Про затвердження Порядку та умов надання компенсації місцевим бюджетам на оплату комунальних послуг, що надаються під час розміщення тимчасово переміщених осіб, у період воєнного стану»

Постанова визначає механізм надання компенсації у період воєнного стану місцевим бюджетам на оплату комунальних послуг, спожитих у будівлях (приміщеннях) комунальної форми власності, у яких розміщено тимчасово переміщених осіб на безоплатній основі, яка надається починаючи з 01.03.2022 та виключно після оплати комунальних послуг за попередній період. Під тимчасово переміщеною особою розуміється особа, яка внаслідок проведення бойових дій та після введення воєнного стану була змушена залишити постійне місце проживання і тимчасово перемістилася в іншу адміністративно-територіальну одиницю в межах України.

Компенсація надається за рахунок коштів резервного фонду державного бюджету для покриття витрат місцевих бюджетів, понесених на оплату комунальних послуг, спожитих у будівлях (приміщеннях) комунальної форми власності, у яких розміщено тимчасово переміщених осіб на безоплатній основі, а саме:

  • послуги з постачання теплової енергії (або теплової енергії як товарної продукції);
  • послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення;
  • послуги з поводження з побутовими відходами або вивезення побутових відходів;
  • послуги з постачання та розподілу природного газу;
  • послуги з постачання та розподілу електричної енергії;
  • придбання дров, пелет, вугілля, інших видів палива для опалення будівель (приміщень).

Для отримання компенсації підприємства комунальної власності, у яких розміщено тимчасово переміщених осіб на безоплатній основі, до 20-го числа місяця, наступного за звітним, у якому були отримані комунальні послуги, забезпечують оплату комунальних послуг, а відповідні органи місцевого самоврядування не пізніше третього робочого дня після оплати подають до відповідної обласної військової адміністрації заяву на отримання компенсації за встановленою формою та підтвердні документи щодо фактичної оплати комунальних послуг за попередній звітний місяць.

Обласні військові адміністрації протягом двох робочих днів після отримання заяв скеровують узагальнену інформацію від органів місцевого самоврядування до Мінрегіону для опрацювання питання виділення фінансування.

Розпорядження КМУ від 11.03.2022 № 212-р «Про забезпечення здійснення розрахунків підприємств, установ, організацій в умовах воєнного стану»

Для забезпечення розрахунків з населенням та бюджетом в умовах воєнного стану дозволено юридичним особам – боржникам здійснювати видаткові операції з рахунків, на кошти на яких накладено арешт органами державної виконавчої служби, приватними виконавцями, виключно на такі цілі:

  • виплата заробітної плати в розмірі не більше п’яти мінімальних розмірів заробітної плати в місяць на одного працівника юридичної особи – боржника;
  • сплата податків, зборів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Постанова КМУ від 12.03.2022 № 264 «Про внесення змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України»

Визначено умови перетину в умовах воєнного стану державного кордону України особами з інвалідністю І та ІІ груп та їх супроводу (зокрема, дітей). Перетин державного кордону можливий за наявності довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації № 157-1/о) або відповідного посвідчення, яке підтверджує відповідний статус хворого, в якому зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу.

Для виїзду дітей за межі України можуть бути сформовані групи дітей із супроводжуючими особами з розрахунку один супроводжуючий не більш як на 15 дітей/один супроводжуючий не більш як на чотири дитини з інвалідністю.

Постанова КМУ від 12.03.2022 № 263 «Деякі питання забезпечення функціонування інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних систем, публічних електронних реєстрів в умовах воєнного стану»

На період дії воєнного стану міністерства, інші центральні та місцеві органи виконавчої влади, державні та комунальні підприємства, що належать до сфери їх управління, для забезпечення належного функціонування інформаційних, інформаційно-комунікаційних та електронних комунікаційних систем, публічних електронних реєстрів, володільцями (держателями) та/або адміністраторами яких вони є, та захисту інформації, що обробляється в них, а також захисту державних інформаційних ресурсів, можуть вживати таких додаткових заходів:

  1. розміщувати державні інформаційні ресурси та публічні електронні реєстри на хмарних ресурсах та/або в центрах обробки даних, що розташовані за межами України, та реєструвати доменні імена у домені gov.ua для такого розміщення;
  2. створювати додаткові резервні копії державних інформаційних ресурсів та публічних електронних реєстрів з дотриманням установлених для таких ресурсів вимог щодо цілісності, конфіденційності та доступності;
  3. зберігати резервні копії державних інформаційних ресурсів та публічних електронних реєстрів у зашифрованому вигляді, зокрема за межами України, на хмарних ресурсах та/або окремих фізичних носіях, та/або в ізольованому сегменті центрів обробки даних з дотриманням установлених для таких ресурсів вимог щодо цілісності, конфіденційності та доступності;
  4. зупиняти, обмежувати роботу інформаційних, інформаційно-комунікаційних та електронних комунікаційних систем, а також публічних електронних реєстрів.

Окрім того, заборонено використання хмарних ресурсів та/або центрів обробки даних, розташованих на тимчасово окупованій території України, або тих, що належать державі, визнаній Верховною Радою України державою-агресором чи державою-окупантом, або належать державі чи суб’єктам, діяльність яких підпадає під дію Закону України «Про санкції», щодо яких прийнято рішення про застосування санкцій в Україні та/або іншій державі та на територіях держав, які входять до митних та воєнних союзів з такими державами.

Постанова передбачає припинення здійснення цих заходів протягом шести місяців після припинення чи скасування воєнного стану.

Постанова КМУ від 13.03.2022 № 273 «Про внесення змін до пункту 16 Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів»

Внесено зміни до пункту 16 постанови КМУ від 07.09.1998 № 1388, пов’язані із запровадженням правового режиму воєнного стану.

Визначено порядок використання транспортних засобів, які були примусово відчужені або вилучені, а також тих, які придбані на території України або ввезені на територію України на законних підставах, у період дії правового режиму воєнного стану. Такі транспортні засоби підлягають тимчасовому державному обліку (внесенню до Єдиного державного реєстру транспортних засобів) за заявою власника, до якої додаються копії: документа, що посвідчує його особу; акта про примусове відчуження або вилучення майна (документа, що підтверджує правомірність придбання транспортного засобу).

На транспортні засоби, які підлягають обов’язковому тимчасовому державному обліку, адміністраторами сервісного центру МВС видаються тимчасові реєстраційні талони, що є дійсними в період дії правового режиму воєнного чи надзвичайного стану та протягом 90 діб після його припинення або скасування, та закріплюються нові номерні знаки або номерні знаки, які були в користуванні та на даний час не закріплені за іншими транспортними засобами. Протягом 90 діб із дня припинення або скасування дії правового режиму воєнного стану особи такі транспортні засоби підлягають державній реєстрації як у мирний час.

Постанова КМУ від 13.03.2022 № 271 «Про внесення зміни до переліку платних послуг, які надаються в державних і комунальних закладах охорони здоров’я та вищих медичних навчальних закладах»

Внесено зміну до послуг, що надаються згідно з функціональними повноваженнями державними і комунальними закладами охорони здоров’я України: у період дії воєнного стану не є обов’язковим проведення громадянам медичного огляду для отримання дозволу на право отримання та носіння зброї.

Постанова КМУ від 13.03.2022 № 269 «Про внесення змін до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи»

Внесено доповнення до постанови КМУ від 01.10.2014 № 509, пов’язані із запровадженням правового режиму воєнного стану.

Визначено можливість подання заяви про взяття на облік та включення до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб інформації про внутрішньо переміщену особу через Єдиний державний вебпортал електронних послуг. У період дії воєнного стану для отримання довідки внутрішньо переміщеної особи та формування її електронної справи (зокрема, з використанням інформаційних засобів Порталу Дія) може здійснюватися уповноваженою особою територіальної громади (центру надання адміністративних послуг), а посадова особа структурного підрозділу з питань соціального захисту населення місцевого органу державного влади на підставі отриманої електронної справи включає інформацію про таких осіб до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб.

На отримання довідки мають право особи, які після введення Указом Президента України від 24.02.2022 № 64 «Про введення воєнного стану в Україні» воєнного стану перемістилися з території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії та яка визначена в переліку, затвердженому розпорядженням КМУ від 06.03.2022 № 204 «Про затвердження переліку адміністративно-територіальних одиниць, на території яких надається допомога застрахованим особам в рамках Програми “єПідтримка”».

За рішенням Кабінету Міністрів України може встановлюватися компенсація витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися під час дії воєнного стану і не отримують щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, зокрема на оплату житлово-комунальних послуг.

Доповнення:

З 14.03.2022 набуває чинності постанова КМУ від 07.02.2022 № 265 «Деякі питання декларування і реєстрації місця проживання та ведення реєстрів територіальних громад», якою затверджено:

  • Порядок декларування та реєстрації місця проживання (перебування) – визначає, яким чином декларувати та реєструвати місце проживання (перебування), змінювати місце проживання, знімати задеклароване або зареєстроване місця проживання (перебування), скасовувати декларування або реєстрацію місця проживання (перебування), а також встановлює форми необхідних для цього документів.
  • Порядок створення, ведення та адміністрування реєстрів територіальних громад – визначає засади створення, ведення та адміністрування реєстрів територіальних громад, а також процедуру надання та передачі інформації з/до такого реєстру.
  • Порядок електронної інформаційної взаємодії між інформаційно-комунікаційними системами та передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру – визначає механізм та строки передачі інформації про декларування/реєстрацію місця проживання (перебування), зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування), скасування реєстраційних дій виконавчих органів сільської, селищної або міської ради, що здійснюють декларування/реєстрацію, зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування), скасування реєстраційних дій фізичних осіб на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, на яку поширюються повноваження сільської, селищної або міської ради, для внесення її до відомчої інформаційної системи Державної міграційної служби України.

Ця постанова конкретизує положення Закону України «Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні» від 05.11.2021 № 1871-IX.

Наказ МВС № 170 від 01.03.2022 «Про особливості видачі громадянам України дозволу на придбання, зберігання та носіння мисливської зброї та набоїв до неї під час дії воєнного стану»

Видача уповноваженими підрозділами Національної поліції України громадянам дозволу на придбання, зберігання та носіння мисливської вогнепальної нарізної, гладкоствольної зброї (далі – Дозвіл) та набоїв до неї здійснюється за поданою на ім’я керівника органу поліції за місцем проживання (перебування) заявника відповідною письмовою заявою за наявності документа, що посвідчує особу (паспорта громадянина України, військового квитка, посвідчення пенсіонера, посвідчення члена громадського формування з охорони громадського порядку тощо). Тривалість перевірки, пов’язаної з оформленням Дозволу, не повинна перевищувати двох днів. Визначено вісім обставин, коли Дозвіл не видається. Отримана вогнепальна зброя не пізніше 10 днів після припинення або скасування дії воєнного стану в Україні може бути оформлена за наявності підстав та з дотриманням умов, визначених відповідною інструкцією, що стосується оформлення у мирний час, або реалізована у встановленому порядку.

Наказ МВС № 175 від 07.03.2022 «Про затвердження Порядку отримання вогнепальної зброї і боєприпасів цивільними особами, які беруть участь у відсічі та стримуванні збройної агресії Російської Федерації та/або інших держав»

Порядок визначає механізм тимчасової видачі на період запровадження воєнного стану вогнепальної зброї і боєприпасів до неї уповноваженими підрозділами Національної поліції України громадянам України, іноземцям та особам без громадянства, які на законних підставах перебувають на території України, для участі у відсічі та стримуванні збройної агресії Російської Федерації та/або інших держав. Цивільній особі, яка отримала вогнепальну зброю та/або боєприпаси до неї, уповноваженим органом Національної поліції України видається довідка за встановленою в додатку формою. Видана вогнепальна зброя і невикористані боєприпаси до неї підлягають поверненню цивільною особою до припинення або скасування дії воєнного стану в Україні органам Національної поліції України або вилучається ними у разі самоусунення від участі у відсічі збройної агресії, зміни особою місця постійного проживання (перебування) або неспроможності з інших підстав брати участь у відсічі збройної агресії, здійснення вчинку, що дискредитує особу та в інших випадках, передбачених актами законодавства України.

Наказ Міністерства оборони України № 84 від 07.03.2022 «Про затвердження форми контракту добровольця територіальної оборони та посвідчення добровольця територіальної оборони»

Контракт добровольця територіальної оборони укладається між командиром добровольчого формування територіальної громади та громадянином України (або іноземцем чи особою без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах упродовж останніх 5 років). Контракт укладається строком на 3 роки. Форма контракту містить 16 позицій. Форма посвідчення добровольця територіальної оборони передбачає розміщення фотокартки розміром 3 х 4 см.

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»