Фандєєв Олександр

Ми вже є учасниками історичних подій

03.05.2023

27 квітня відбулась онлайн-конференція «Право на безпечне та здорове робоче середовище – основне право у сфері праці» з нагоди Всесвітнього дня безпеки та здоров'я на роботі.

Конференція,  організована журналом «Охорона праці» за підтримки Проєкту МОП, за фінансування ЄС, «На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці в Україні» (далі – Проєкт МОП) зібрала близько 500 учасників. Представників урядового офісу, Міжнародної організації праці, Мінекономіки України, об’єднань роботодавців та профспілок України, Держпраці України,  Європейського співтовариства з охорони праці (ESOSH), представників бізнесу,  фахівців та експертів з безпеки та здоров’я на роботі (БЗР). 

Що саме слід урахувати Україні для узгодження проєктів законодавчих і нормативно-правових актів з БЗР зі стандартами МОП і ЄС нагадав Жолт Дудаш, менеджер Проєкту МОП. Зокрема, він звернув увагу учасників конференції на два основоположних документи:  Конвенцію МОП  № 155 про безпеку й гігієну праці та виробниче середовище  (1981 р), що ратифікована Україною (застосовується до усіх галузей економіки та їх працівників), а також Конвенцію МОП № 187 про основи, що сприяють безпеці і гігієні праці (2006 р.), яку Україні ще належить ратифікувати. Минулого року делегати  Міжнародної конференції праці  схвалили резолюцію про додавання принципу безпечного та здорового робочого середовища до основних принципів і прав у сфері праці.  І він пов'язаний саме з цими двома фундаментальними конвенціями.

      Про ситуацію щодо оновлення і наближення національного законодавства з питань БЗР до стандартів ЄС доповів Олександр Шутенко, начальник відділу з питань умов праці та безпеки і здоров’я працівників департаменту праці та зайнятості Мінекономіки. Проєкт ЗУ «Про безпеку та здоров’я на роботі» вже надійшов на розгляд уряду. Після схвалення документу на засіданні Кабміну він буде спрямований до Верховної Ради.  Синхронно  триває робота з наближення національного законодавства  у сфері БЗР до європейських і міжнародних стандартів.

        Василь Андреєв, заступник Голови ФПУ, зазначив, що  «антагонізму між сторонами соціального діалогу щодо нового законодавства з безпеки праці немає. Може бути лише різниця у поглядах та підходах з упровадження  системи БЗР в життя. Зокрема, стосовно   втілення правил і норм з БЗР, повноважень державних наглядових органів, компенсацій і пільг  для людей, які працюють  у важких або шкідливих  умовах тощо. 

     Василь Піддубний, заступник голови Об’єднання організацій роботодавців України зауважив власники та організатори  бізнесу, в свою чергу, намагаються донести під час тристороннього соціального діалогу власне бачення, інтереси,  прагнення роботодавців зі створення безпечних і здорових умов праці,  механізмів мотивації працедавців, забезпечення людей зарплатами, здійснення відрахувань до бюджету, професійної підготовки, сучасних методів навчання та просвіти з питань з БЗР.

  На підтвердження цих слів  Родіон Колишко, радник Конфедерації роботодавців України розповів про цікавий та корисний досвід цифрових рішень для користування навчальними матеріалами з безпеки та здоров'я на роботі.  А  саме – про онлайн-платформу «Світ професій» (структуровану за професіями) для системи професійної освіти. На ній відвідувачі можуть в тому числі ознайомитися з усіма напрацьованими сьогодні матеріалами щодо БЗР. Розділ був підготовлений за підтримки Проєкту МОП.

    Про роботу в умовах воєнного стану розповіла Алла Горбатюк, заступник голови Держпраці України. Контрольно-наглядові повноваження Держпраці на період війни призупинено, і  сьогодні, як зазначила вона,   усі зусилля спрямовано на  превентивну діяльність. Зокрема, на зниження рівня незадекларованої праці, запобігання виробничого травматизму та профзахворювань. У травні стартує кампанія щодо зниження рівня прихованого травматизму. Новітнім інструментом у роботі  стали тематичні тренінги з імітацією реальних дій на робочих місцях, що дозволяють відпрацювати безпечні методи виконання робіт, удосконалити практичні вміння і навички працівників тощо.

      Про досвід вітчизняних підприємств щодо БЗР в умовах російської агресії, який увійшов до збірки  практичних порад, та про те,  як їх використовувати, розповіла Ольга Богданова, Голова правління Європейського співтовариства з охорони праці (ESOSH). За її словами, такого досвіду та готових матеріалів, як правильно організувати евакуацію, релокацію, зберегти робочі місця, реагувати на обстріли, відключення електроенергії, замінування, у світі не було. Так виникла ідея, яку без зволікань підтримав  Проєкт МОП: зібрати, проаналізувати, систематизувати матеріали з підприємств та  видати збірку практичних порад. Воєнні конфлікти, війни у світі спалахують постійно, тож такі поради можуть бути корисним для інших країн. 

   Як працювали в умовах повітряних тривог та обстрілів київські метрополітенівці, які дії працівників та заходи безпеки  передбачені у разі виникнення пожежі, блекауту, інших надзвичайних ситуацій на об’єктах метро,  розповів Володимир Зель, заступник начальника КП «Київський метрополітен». Обсяг перевезень у воєнний час скоротився майже вдвічі, проте метрополітенівці продовжують безпечні перевезення,  забезпечують укриття пасажирів та дбають про безпечні і здорові умови праці в умовах воєнного стану.

    Представник НЕК Укренерго Сергій Голубов розповів, що восени минулого року під час масових атак агресора  на енергетичну інфраструктуру країни Укренерго вчетверте підтвердило відповідність своєї системи управління вимогам міжнародних стандартів, зокрема і щодо БЗР. З початку повномасштабної війни  тут розробили і затвердили 15 нових інструкцій з охорони праці, пам’яток з цивільного захисту про поведінку в умовах надзвичайних ситуацій, а також інструкцію про надання першої домедичної допомоги. Бригади Укренерго долучалися до роботи на енергетичних об’єктах Польщі. Порівнюючи  українську  модель ризикменеджменту з європейською, вони переконалися, що відмінностей майже немає.

…На фінал організатори заходу  підготували «тонізуючу» інтерактивну сесію з питань психічного здоров’я на робочому місці. Зокрема, Ксенія Лепеха, психологиня-тренерка профілактичних програм в сфері праці, провела експрес опитування з 5 ключових питань. Це був приклад інструмента, який може бути використаний на підприємствах з метою визначення  стану психологічного здоров’я працівників та тих проблем, які допоможе вирішити  психолог. Також розповіла про досвід, набутий під час реалізації  пілотного Проєкту МОП із психосоціальної підтримки на робочому місці у воєнний і післявоєнний час. А Софія Литвин, Національний координатор Проєкту,  пояснила як використовувати в роботі зі психічним здоров’ям працівників, що є частиною БЗР, матеріали, розміщені на ресурсах Проєкту МОП. www.ilo.org/shd4Ukraine

Завершилась конференція підсумковим відеороликом із відгуками про Проєкт МОП, а також яскравим  та зворушливим підведенням підсумків  XII Всеукраїнського конкурсу дитячого малюнка  «Охорона праці очима дітей – 2023».  

Відео про подію

Журналіст Фандєєв Олександр