Матвійчук Дмитро

Ми сильні, тому що ми разом!

06.09.2024

Осінь – це завжди період змін і нових викликів. Початок навчального року, пожвавлення ділової активності після спекотного літа, підготовка до наступного року: завершення розпочатих проєктів, аналіз та прогнозування на наступний рік – що можна вдосконалити, щоб утриматися на плаву і досягти успіху в майбутньому? Це час визначення можливостей і рішучих дій.

Кожного дня ми працюємо в умовах, які вимагають якнайбільшої зосередженості та оперативного реагування. Потрібно максимально завершити свої справи, поки є електроенергія, і водночас подбати про безпеку, адже ворог стає дедалі злішим і небезпечнішим. Охорона праці та цивільний захист, за логікою, виходять на перше місце, але багато роботодавців мають свою логіку – хтось через брак ресурсів, а хтось просто опустив руки, стверджуючи, що не може вплинути на ситуацію. За ці помилки нерідко доводиться платити високу ціну: життям та здоров’ям працівників і матеріальними втратами!

Статистика виробничого травматизму за сім місяців цього року шокує: майже половина смертельних випадків із 275 зареєстрованих – це події, зумовлені війною. Їхні причини різноманітні: раптові обстріли в прикордонних районах, нехтування сигналами повітряної тривоги, бездіяльність з боку роботодавців щодо захисту свого персоналу.

Не ігноруйте тривоги, забезпечте захисні споруди! Саме інженери з охорони праці та фахівці з безпеки повинні переконати роботодавців вжити всіх належних заходів для захисту життя та здоров’я працівників. У зв’язку з актуальністю цієї теми ми цього року публікуємо цикл статей, присвячених цивільному захисту, а також ділимося досвідом реагування підприємств на надзвичайні ситуації. (Читайте в цьому випуску журналу статті І. Боголія «Створюємо добровільну пожежну команду», с. 42; О. Королькової «Пожежна безпека на автомобільному транспорті», с. 38 додатка до журналу, та інші.)

Із 2 по 4 жовтня разом з Європейським співтовариством з охорони праці (ESOSH) організовуємо у Львові традиційну щорічну конференцію з охорони праці на базі Львівського університету безпеки життєдіяльності. Питання цивільного захисту стануть головними в програмі заходу. Локація університету унікальна, адже тут є навчальне пожежно-рятувальне обладнання, а в тренажерних залах курсанти навчаються рятувати людей, які постраждали внаслідок ДТП та інших надзвичайних ситуацій, надавати домедичну допомогу тощо. Особливістю програми стане тренінг від британських фахівців, які навчать працювати з азбестовмісними матеріалами під час розбору завалів і ремонтних робіт. Для цього на конференцію буде доставлено унікальне обладнання, яке іноземні партнери дарують профспілці будівельників – для підготовки українських фахівців.

Не розкриватиму всіх подробиць конференції, щоб зберегти інтригу. Але переконаний: буде цікаво й корисно! Насамперед тому, що своїм досвідом ділитимуться сертифіковані фахівці ESOSH (облік та розслідування Near Miss, система запобігання травматизму, психосоціальна підтримка, програми професійного розвитку) та запрошені іноземні експерти (зниження ризиків під час робіт на висоті, у замкнених просторах, інструменти ізоляції азбестовмісних матеріалів, безпека машин і механізмів, земляні роботи, електробезпека).

Але найголовніша цінність цієї події – це зустріч з колегами, живе спілкування та обмін досвідом. Ми сильні, тому що ми разом!

Головний редактор Матвійчук Дмитро