Редакція журналу «Охорона праці»

Матюки – зброя проти себе

10.03.2022

Від початку російсько-української війни в нашому інформпросторі і побутовому мовленні дедалі більше поширюється лихослів’я. І почався цей потік лайки з російського корабля, якого українські прикордонники «послали» найбільш зрозумілою ворогам мовою за відомою тепер уже всьому світу адресою.

Зрозуміло, у надзвичайних, на межі життя і смерті ситуаціях, емоції людей, особливо тих, хто зазнає надлюдських страждань, хто боронить нашу Вітчизну, зашкалюють, і мають в якийсь спосіб виплескуватись. Блогери з журналістами також частенько для підсилення тексту не відмовляють собі у використанні міцного слівця. У такому контексті їх застосування можна якщо не поділяти, то зрозуміти.

Водночас багато українців послуговуються матюками здебільшого для зв’язки слів і забувають, що лихослів’я – явище ісконно кацапське!

Російські матюки – грубі, брутальні, сексоцентричні або ж відгенітальні. Система ж української лайки ґрунтується геть на інших засадах, аніж лайка московська. Українські матюки, як кажуть філологи, – копроректального типу, вони пов’язані з ефекторним органом та продуктом цього акту.

Як же бути в цьому разі свідомому патріотові?

Якщо вже не можете позбутися поганої звички, то вживайте українські, а не запозичені у московитів, відповідні вирази: «трясця його матері», «до біса», «під три чорти», «холєра», «холєра ясна», «cобача кров», «дідька лисого», «дідько б його взяв (вхопив)»!

Погодьтеся, вони більш колоритні та оригінальні. Та все ж таки, хочеться застерегти…

З погляду релігії, мат – це ритуальний акт закликання демонів. Водночас постраждати від такого ритуалу можуть не лише ті, хто лається, а й ті, хто перебуває у середовищі людей, які матюкаються. А особливо – діти, бо їхня психика ще слабенька і вразлива. Погані слова оскверняють не тільки єство самої людини, а й її гени, які вона передає своїм нащадкам.

Тим, хто зрозумів, що не варто матюкатися, і всерйоз вирішив викорінити цю шкідливу звичку, радимо налаштуватися на позитив. Адже багато хто починає лаятися саме тоді, коли його щось нервує. Отже, намагайтеся мислити позитивно та виробляти в собі стійкість до стресових ситуацій.

У Біблії чітко сказано, що людина, яка лихословить, використовує дар мови для виявлення своєї внутрішньої нечистоти, оскільки виливає її назовні. Тому лихослів’я відносять до одного з найтяжчих гріхів, бо воно оскверняє і душу, і тіло.

«Блуд і всіляка нечистота та користолюбство, – каже апостол Павло у посланні до ефесян, – не повинні навіть іменуватися у вас, як личить святим. Також лихослів'я, і сміховинність непристойні вам, а, навпаки, подяка; бо знайте, що ніякий блудник чи нечистий, чи користолюбець, який є ідолослужителем, не має спадку в Царстві Христа і Бога» (Еф. 5, 3– 5).

Кожен з нас має розуміти, що мат засмічує навколишній простір і мову, руйнує її гармонію, мелодійність і красу. І хоч як би деякі любителі «міцного слівця» захищали таку манеру спілкування, все ж таки треба пам’ятати, що Бог наділив людей вмінням розмовляти не для того, щоб з нас виливався усілякий енергетичний бруд...

Українці, нам ніколи не допоможуть матюки і гнилі вислови! Зупиніть вплив на українське середовище руйнівної російської лайки. Наша сила – у чистоті душ, єднанні сердець, волі до перемоги!

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»