Редакція журналу «Охорона праці»

М’ясо та риба. Зберігаємо без холодильника

15.03.2022

М’ясо

Щоб зберегти м’ясо, придумано чимало способів. Добре, коли м’ясо ще замерзле. Тоді досить загорнути його у декілька шарів паперу, а потім у теплий одяг. Можна використати пухирчасту плівку, пенопласт. Тоді воно буде танути дуже повільно. Найнадійніший метод – засолити його або зробити тушонку.

Якщо потрібно зберегти великий шматок м’яса, не мийте його. Ретельно витріть сухою серветкою від надлишків вологи. Присоліть, помістіть у скляну або емальовану ємність і поставте в прохолодне місце. Але збережеться воно так недовго.

Також можна помістити м’ясо в розчин води та оцту або загорнути у просочений оцтом рушник. Зберігати в прохолодному темному місці. Перед приготуванням добре промити.

Ще один метод: м’ясо проварити а потім підсмажити до появи скоринки на сильному вогні. Потім загорнути в суху марлю і підвісити в темному місці на протязі.

М’ясо можна залити молоком, накрити ємність щільним рушником і помістити в темне місце. Молоко за кілька годин згортається і служить на зразок вакууму, який запобігає розмноженню шкідливих мікроорганізмів.

Куряче м’ясо допоможе довше зберегти кропива. Перекладіть шматки м’яса її листям. А якщо у вас ціла тушка, то повністю заповніть черево курки кропивою. Ще можна загорнути у рушник, просочений оцтом. У міру висихання його потрібно знову змочувати.

Варена ковбаса довго не зберігається. Копчену ковбасу слід зберігати в темному провітрюваному місці. Тоді вона буде придатна до споживання близько трьох днів.

Риба

Рибу можна зберегти тривалий час, якщо її випатрати, вимити, обсушити, натерти сіллю та підвісити в’ялитися. Можна скористатися способом з кропивою, описаним для курки. Ще один метод – загорнути рибу в марлю, змочену винним розчином. Періодично його треба освіжати.

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»