Редакція журналу «Охорона праці»

Марафон – не завжди про спорт

15.06.2024

У світі, де технології постійно змінюються й розвиваються, важливо не лише володіти професійними навичками, але й постійно підтримувати їх на високому рівні. А як дізнатися, чи підтримує майстер професійні навички на належному рівні? Звісно, для цього потрібно постійно навчатися, проходити курси підвищення кваліфікації, обмінюватися досвідом з колегами або змагатися. Тобто брати участь у різноманітних заходах, змаганнях, конкурсах професійної майстерності.

Щороку, починаючи з 2016 р., на початку квітня Приватний заклад «Центр професійної освіти і на­вчання» (м. Кривий Ріг) (далі – ПЗ «ЦПОН») проводить відкритий конкурс професійної майстерності із компетентностей працівників електротехнічної галузі «Електротехнічний марафон». Цей масштабний проєкт започаткований в ім’я збереження пам’яті про видатного криворіжця, Героя Праці, бригадира електромонтажників 447-го спеціалізованого управління тресту «Дніпроелектромонтаж» Григорія Івановича Павленка.

Мета конкурсу – підвищення престижу робітничих ­професій, підвищення професійної майстерності, популя­ризація праці працівників та молоді, що виконують електротехнічні види робіт на підприємствах або навчаються професій електротехнічного спрямування.

Захід унікальний тим, що в Україні немає прикладів подібних комунікацій, щоб разом, одночасно в одних змаганнях брали участь представники підприємств електротехнічної галузі (номінація «Адепт», або професіонали) та учнівська молодь, що тільки опановує знання й навички з професій електротехнічного спрямування в професійних закладах освіти (номінація «Послідовник»). А ще й представлені освітні заклади, різні за атестаційним або акредитаційним рівнем: ­ліцеї, коледжі, університети. Найстаршому учаснику – 61 рік, а наймолодшому ледве виповнилося 16!

Цьогоріч конкурс зібрав 70 учасників –  найбільшу кількість з часу його започаткування. 41 представник від 13 підприємств міста та одна майстер виробничого на­вчання одного з професійних ліцеїв, яка виступила в номінації «Адепти». Одна жінка проти 41 чоловіка!

 У номінації «Послідовник» змагалися 28 представників 13 закладів професійної освіти міста та один учасник від Зеленодольського професійного ліцею. ­Зеленодольськ постійно перебуває під ворожими обстрілами, але містяни не  переривають зв’язок із ПЗ «ЦПОН», беруть активну участь в усіх заходах. Одним словом – герої!

Змагання проходило в три тури: Естафета, Спринт, Фінішна пряма. Усі завдання швидкі, динамічні – на знання, логіку, вміння швидко знайти рішення.

Перший етап – Естафета

У першій частині конкурсанти повинні були встановити відповідність між обладнанням, розміщеним на столі, та його назвою в таблиці за одну хвилину.

Друга частина стала іспитом на знання та розуміння електричних схем, що також був обмежений однією хвилиною для виконання завдання. Цей етап вимагав від учасників глибоких знань у сфері електроніки та точності у визначенні правильних відповідей.

Другий етап – Спринт, або «Чорний ящик»,

 Учасники  конкурсу демонстрували знання та розуміння побудови та ідентифікації електричних схем. Вони мусили розгадати й назвати довжину кожного з п’яти проводів, маючи лише мультиметр і враховуючи питомий опір міді та переріз проводу. Складність завдання полягала в тому, що проводи були промарковані лише з одного кінця, а на розв’язання завдання було надано всього 3 хв.

Третій етап – U ≈183

Перед учасниками стояло завдання отримати напругу U ≈183 за допомогою послідовного з’єднання резисторів. Тут також було відведено три хвилини на виконання завдання. Цей етап вимагав від учасників розуміння принципів електричних ланцюгів, уміння швидко та точно розраховувати необхідні параметри.

І якщо в Послідовників трійка фіналістів сформувалася за результатами трьох турів, то в Адептів із визначенням лідерів було складніше: чотири учасники дійшли до фінішу з однаковими балами. Тож у цій ­номінації переможця встановили за допомогою ­супергри.

Переможці «Електротехнічного марафону – 2024»

У номінації «Послідовник»

  • І місце: Гліб Власюк, Криворізький національний університет (уже третій рік поспіль);
  • ІІ місце: Павло Леонтьєв, Криворізький національний університет;
  • ІІІ місце: Владислав Сало, ВСП «Криворізький фаховий коледж національного авіаційного університету».

У номінації «Адепт»

  • І місце: Валерій Анніков, ПРАТ «ІНГЗК»;
  • ІІ місце: Андрій Старенков, ПРАТ «ІНГЗК»;
  • ІІІ місце: Олександр Галіченко, ПРАТ «ІНГЗК».

Підбиваючи підсумок, можна сказати, що цей захід відкриває перспективи кар’єрного зростання майбутніх фахівців та підвищення рівня їхньої професійної компетентності. А ігропрактичний формат освітніх заходів – неодмінна умова популяризації професій та професійної орієнтації для здобувачів освіти.

Ганна Загребельна, заступник директора ПЗ «ЦПОН

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»