Ільницька Інна

Користь та шкода йодованої солі

23.10.2024

У багатьох людей є порушення вироблення гормонів щитоподібної залози. Вони пов’язані з дефіцитом йоду в організмі. Із цією проблемою допоможуть упоратися харчові джерела мікроелемента. Чи корисна йодована сіль?

Дефіцит йоду в організмі призводить до тяжких наслідків: розумової відсталості у дітей, зниження інтелекту, безпліддя, глухонімоти, зобу та інших захворювань.

Йод людський організм виробляти не може, тому важливо дотримуватися збалансованої дієти, щоб отримувати мікроелемент з продуктів, що містять йод, наприклад, морепродуктів, морської капусти, птиці, молочних виробів.

Але не кожному доступні ці продукти щодня та не всі уважні до свого раціону, тож багато країн практикують йодування солі.

Йодовану сіль отримують із кухонної, яку добувають під землею, потім проводять спеціальну обробку, щоб не злипалася. Далі її обробляють йодатом калію. Такий продукт використовують для приготування їжі. Це доступний спосіб поповнити дефіцит йоду.

Можна отримати мікроелемент і з морської солі. Вона проходить мінімальну обробку, тому містить корисні компоненти. Однак продукт має грубу структуру, незвичний смак, а йоду в ньому незначна кількість.

Лікарі вважають, що йодована сіль може запобігти йододефіциту, важливо тільки врахувати, що:

  • рекомендована добова доза йоду становить 150 мкг, така кількість міститься в половині чайної ложки солі;
  • надлишок солі в раціоні може призвести до підвищення кров’яного тиску, що негативно впливає на серцево-судинну систему, нирки і головний мозок;
  • надлишок йоду посилює вже наявні захворювання щитоподібної залози – тому людям з такими проблемами потрібно чітко дотримуватися своєї денної норми;
  • не можна вживати йодовану сіль під час підготовки до лікування певних видів раку – це питання потрібно обговорити з лікарем.

Йодид калію частково руйнується під час термічної обробки та випаровується з солі, якщо вона довго стоїть відкрита – тому зберігайте йодовану сіль під кришкою, а до гарячих страв додавайте незадовго до готовності.

Автор Ільницька Інна