Ільницька Інна

Корисні властивості лимона

26.10.2023

Всі ми знаємо, що лимон допомагає під час застуди і зміцнює імунітет. Але є ще безліч інших переваг, про які ви навіть і не чули.

Порятунок від комах. Проникнення комарів та інших комах до оселі – це проблема. Є широкий асортимент хімічних засобів для боротьби з ними, але можна просто покласти половинку лимона в кімнаті. Для більшого ефекту додайте до нього гвоздику.

Добрий відпочинок. Цитрусові аромати заспокоюють нервову систему, зменшують неспокій і допомагають зняти напругу після важкого дня. Тому міцний здоровий сон забезпечений. Увечері лимон розслабить, а вранці, навпаки, підбадьорить.

Зосередженість та уважність. У лимона є ще одна особливість: людина, яка щодня вдихає його аромат, стає сконцентрованішою, а її розумова активність і пам’ять поліпшуються. Цей висновок зробили японські вчені.

Поліпшення настрою. Ароматерапію з ефірною олією лимона прописують тим, хто страждає від депресії. Його аромат сприятиме гарному настрою і збільшенню життєвої енергії.

Дезінфекція приміщення. Лимон має бактерицидні властивості. Він добре очищає повітря в кімнаті. Отже, якщо хтось із членів сім’ї застудиться, то не лише додавайте лимон у чай, а й розкладайте в кімнаті, щоб убити шкідливі мікроби.

Видалення неприємних запахів з холодильника. Розрізаний лимон вбере неприємний запах, а натомість подарує приємний цитрусовий аромат.

Відчуття комфорту. Цікаво, що на Сицилії лимонні дерева садять поряд із терасами ресторанів. А все тому, що його аромат дарує відчуття комфорту й безпеки.

Вітаміни. Лимони дають нам справжній заряд вітамінів. Ці фітонутрієнти полюють всередині вашого тіла на вільні радикали, які завдають шкоди. Почніть ранок зі склянки теплої води з лимонним соком, це також допоможе активізувати травлення і поліпшити стан вашої шкіри.

Лікувальні властивості. Якщо сік лимона розбавити з водою і нанести на шкіру, то можна вилікувати гнійнички та прищики, освітлити пігментні плями й ластовиння. Також лимони виводять з організму шлаки, зайву рідину, шкідливі й токсичні речовини. Вони полегшують функціонування печінки, а точніше – сприяють посиленню дії ферментів печінки і розріджують жовч.

Підготувала Інна Ільницька, методист обласного методичного кабінету (БЖД населення)

Автор Ільницька Інна