Редакція журналу «Охорона праці»

Кір: симптоми та лікування

25.05.2023

Кір – небезпечне вірусне захворювання, яке є однією з найпоширеніших причин дитячої смертності у світі. Переважно на кір хворіють саме діти, які не мають щеплень. Однак дорослі та підлітки, яких не вакцинували в дитинстві, також можуть захворіти.

Як передається кір

На кір хворіють тільки люди, відповідно, і зараження відбувається тільки від людини до людини. Вірус кору передається повітряно-крапельним шляхом у разі тісного контакту з хворим від моменту появи перших симптомів хвороби до 5 дня від початку висипки. В інфікованого кір також проявляється не одразу: від моменту зараження до захворювання проходить від 7 до 21 днів. Це – прихований період хвороби.

Кір не передається через побутові предмети та третіх осіб, які контактували з інфікованими.

Вірус нестійкий до впливу зовнішнього середовища, гине під час кип'ятіння чи дезінфекції. Людина може заразитися кором, коли перебуває в будинку з вірусом або контактує з хворим.

Симптоми

Здебільшого на кір хворіють один раз, а повторні випадки трапляються дуже рідко (приблизно у 5%).

Симптоми кору проявляються у кілька етапів. Спершу інфікована людина стає млявою, у неї виникають проблеми зі сном та знижується апетит. Пізніше з'являються нежить і кашель, підвищується температура. Ці ознаки легко сплутати із симптомами застуди, тому будьте обачні.

Уже через кілька днів температура знижується, а от кашель та нежить посилюються. Водночас у хворого збільшуються лімфовузли, виникає запалення слизової оболонки очей, можуть бути гнійні виділення. Рожеві крапкові висипання з'являються на 2–3 день. Їх можна помітити на слизовій оболонці ясен, щік та губ ще до появи висипань на тілі.

На 4–5 день після появи перших симптомів кору температура хворого знову підвищується до 39–40 градусів і з'являються червоні цятки. Спершу висип помітний на шкірі голови, обличчі та за вухами, а пізніше розповсюджується на тулуб, руки та ноги. Висип кору – це дрібні рожево-червоні цятки і пухирці, які поступово перетворюються на більші плями.

На додачу, у хворого посилюється нежить, набрякають повіки та обличчя. Людей з кором також мучить головний біль. До симптомів може додатися ще й пронос. Якщо кір проходить без ускладнень, то вже на четвертий день хворому стає легше. Нормалізується температура, минають кашель та нежить, а висип поступово зникає. Червоні цятки можуть зовсім зникнути або змінитися на пігментацію.

Симптоми кору:

  • сильний головний біль;
  • слабкість;
  • підвищення температури тіла до 40 градусів;
  • втрата апетиту;
  • нежить;
  • сухий сильний кашель;
  • почервоніння і набряк горла;
  • збільшення лімфовузлів;
  • запалення слизової оболонки очей;
  • висип на тілі.

Ускладнення, до яких призводить кір

Кір послаблює імунітет і знижує здатність організму боротися з іншими хворобами, тому організм стає чутливим до будь-якої бактеріальної інфекції. Ускладнення можуть спричинити захворювання дихальних шляхів: пневмонію, бронхіт, у дітей часто виникає запалення середнього вуха. Кір впливає і на нервову систему, та в деяких випадках може призвести до енцефаліту (запалення головного мозку).

Лікування кору

Якщо хвороба без ускладнень – її лікують в домашніх умовах під наглядом лікаря. Та якщо кір протікає важко і дає ускладнення, лікування проводять у лікарні. Дорослих переважно госпіталізують.

Ліків від кору немає – хворим призначають комплексну терапію, яка спрямована на боротьбу з симптомами кору та підвищення імунітету. Висип також не лікують. Спочатку тіло має покритись цятками повністю, і згодом висип зникне.

Важливо, щоб у приміщенні, де лежить хворий, щодня робили вологе прибирання та часто провітрювали його. Краще уникати яскравого світла в кімнаті, адже під час кору в людини дуже сльозяться очі. Варто частіше міняти постіль та одяг хворим. Харчування має бути легким та багатим на вітаміни.

Профілактика кору

Найбільш ефективним способом профілактики кору є вакцинація. Щеплення роблять дитині в 12 місяців та 6 років. Додамо, що в Україні використовують комбіновану вакцину для профілактики одразу трьох хвороб – кору, епідемічного паротиту та краснухи. Імунітет до кору зберігається протягом 25 років і тільки в поодиноких випадках може зникнути з часом.

Підготувала Інна Ільницька, методист обласного методичного кабінету (БЖД населення)

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»