Редакція журналу «Охорона праці»

Холодова алергія

23.12.2021

Із настанням морозів чимало людей страждають на холодову алергію. Після перебування на вулиці шкіра червоніє, свербить, може підвищуватися температура тіла. Усе це реакція організму на холод. Страждають на цю алергію і дорослі, і діти.

У цьому випадку алергеном є холод та вітер. Втім, якщо на вулиці мороз, а вітру немає, то шкіра реагуватиме менше. Першими реагують відкриті ділянки тіла, які безпосередньо піддаються впливу холоду.

Ознаки холодової алергії дуже різноманітні:

  • висипання на шкірі, особливо відкритих ділянках;
  • дискомфорт, свербіж, відчуття печіння шкіри;
  • припухлість язика, губ;
  • почервоніння очей та сльозотеча;
  • закладеність носа, кашель та чхання;
  • головний біль та озноб.

Найбільш вразливі до цього виду алергії люди, в яких уже є алергенна реакція на будь-які подразники. У групі ризику й ті, хто працює просто неба. Адже у таких людей в холодну пору року постійно обвітрюється шкіра.

Як убезпечити свій організм від впливу холоду

  • Обмежити перебування на морозі та тепло вдягатися.
  • Одяг бажано підбирати із бавовняних тканин, а від речей, у складі яких є синтетика, чи зі 100 % вовни, варто відмовитися. Адже ці тканини можуть також бути алергеном.
  • Перед виходом з дому нанести на відкриті ділянки шкіри, зокрема обличчя та руки, захисний крем. А губи змастити гігієнічною помадою або спеціальним бальзамом.
  • Варто зігрівати свій організм теплими напоями. Скажімо, випити чаю чи молока. А от алкоголь не можна вживати в жодному разі.

Якщо алергія дійсно дошкуляє, можна приймати антигістамінні препарати. Втім, до самолікування не варто вдаватися. Адже навіть коли зникнуть ознаки алергії, то наступного разу вони з’являться знову. Загалом же будь-який алергічний дерматит у хронічній формі може спричинити екзему.

До того ж фундаментом для цього патологічного процесу часто стають хронічні захворювання дихальної, сечовидільної та статевої систем, інфекційні та паразитарні хвороби. Надзвичайно важливу роль відіграють порушення роботи шлунково-кишкового тракту внаслідок дисбактеріозу кишечника, гастриту, холециститу, ентероколіту і т. д. Майже будь-який тривалий розлад здоров'я може спровокувати алергічну реакцію.

Щоб знизити ризик виникнення алергічної реакції, потрібно підвищувати імунітет. Вживати більше овочів та фруктів, які містять вітамін С. Сприятимуть зміцненню імунітету і природні фітонциди: цибуля, часник. Добре також пити трав’яні чаї.

За низької температури повітря уникайте тривалого перебування на вулиці, будьте обережними і дбайте про своє здоров’я.

Підготувала Інна Ільницька, методист обласного методичного кабінету (БЖД населення) НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»