Редакція журналу «Охорона праці»

Хімічна небезпека

14.04.2022

Аварії на підприємствах, транспорті та продуктопроводах можуть супроводжуватися викидом (виливом) в атмосферу і на прилеглу територію небезпечних хімічних речовин (НХР), як, наприклад, хлор, аміак, синильна кислота, фосген, сірчаний ангідрид та інші. Це становить серйозну небезпеку, заражене повітря уражає органи дихання, очі, шкіру та інші органи.

Фактори небезпеки викиду (розливу) хімічно небезпечних речовин: забруднення довкілля, небезпека для всього живого (загибель людей, тварин, знищення посівів та ін.), крім того, унаслідок хімічного вибуху можливі руйнування на значній території.

Дії у разі хімічної небезпеки:

  • Сирени і переривчасті гудки підприємств – це сигнал «УВАГА ВСІМ». Негайно ввімкніть приймач радіотрансляційної мережі або телевізор. Уважно слухайте інформацію про надзвичайну ситуацію та порядок дій. У разі оголошення небезпечного стану уникайте паніки. Попередьте сусідів, надайте допомогу інвалідам, дітям та людям похилого віку.
  • Підготуйте запас питної води: наберіть воду у герметичні ємності, підготуйте найпростіші засоби санітарної обробки (мильний розчин для обробки рук).
  • Дізнайтеся у місцевих органів влади про місце збору мешканців для евакуації та уточніть час її початку.
  • Підготуйтеся: упакуйте у герметичні пакети та складіть у валізу документи, цінності та гроші, ліки, мінімум білизни та одягу, запас консервованих продуктів на 2–3 доби.
  • Перед виходом з будинку вимкніть джерела електро-, водо- і газопостачання, візьміть підготовлені речі, одягніть засоби захисту.
  • За змоги негайно залишіть забруднену зону.
  • Виходьте із зони хімічного зараження в бік, перпендикулярний напрямку вітру та обходьте тунелі, яри, лощини – у низинах може бути висока концентрація НХР.
  • У разі підозри на ураження НХР уникайте будь-яких фізичних навантажень, пийте багато рідини (чай, молоко, сік, вода) та зверніться до медичного закладу.
  • Вийшовши із забрудненої зони, зніміть верхній одяг, ретельно промийте очі, ніс та рот, за змоги прийміть душ.
  • На новому місці дізнайтеся у місцевих органів державної влади та місцевого самоврядування адреси організацій, що відповідають за надання допомоги потерпілому населенню.
  • Якщо засобів індивідуального захисту немає і вийти із зони аварії неможливо, залишайтесь у приміщенні. Щільно зачиніть вікна та двері, димоходи, вентиляційні люки, щілини в рамах вікон та дверей заклейте, вимкніть джерела газо-, електропостачання та загасіть вогонь у печах. Знайте, що дія конкретної НХР на людину залежить від її концентрації у повітрі та тривалості контакту.

Домедична допомога

  • Одягніть на потерпілого протигаз або ватно-марлеву пов'язку, змочивши її водою або 2% розчином питної соди у разі отруєння хлором, а в разі отруєння аміаком – водою або 5% розчином лимонної кислоти.
  • Винесіть потерпілого із зони зараження та забезпечте йому спокій і тепло.

Запам'ятайте! Перша медична допомога ураженим НХР в осередку хімічного ураження полягає у захисті органів дихання, видаленні та знезараженні НХР на шкірі, слизових оболонках очей, на одязі та негайній евакуації за межі зараженої зони.

Матеріал підготувала Інна Ільницька, методист обласного методичного кабінету (БЖД населення) НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»