Редакція журналу «Охорона праці»

Глобальна коаліція за соціальну справедливість

21.07.2023

Міжнародна організація праці з 5 по 16 червня 2023 року провела свою 111-ту щорічну конференцію в Женеві. Делегати від працівників, роботодавців та урядів зі 187 країн – членів МОП розглянули широке коло питань, серед яких:

  • справедливий перехід до стійкої та інклюзивної економіки;
  • якісне професійне навчання;
  • охорона праці.

На конференції виступив Генеральний директор МОП Жильбер Унгбо.

«Висловлю просту думку: коли йдеться про проблеми, що стрясають сферу праці, ніхто не повинен ховати голову в пісок, – заявив очільник  МОП. – Четверта промислова революція веде до радикальної перебудови технологій виробництва, демографічних зрушень, назріла потреба переходу до низьковуглецевої економіки – усе це відкриває нові можливості побудови кращого майбутнього для всіх.

Але водночас... 4 мільярди наших співгромадян ­позбавлені соціального захисту, а в 214 мільйонів працівників заробітна плата не дотягує до прожиткового мінімуму... Безліч мікро- і малих підприємств, які створювали робочі місця, закінчили банкрутством. А як пояснити той факт, що жінки в середньому заробляють на 20 відсотків менше за колег-чоловіків?»

На переконання Ж. Унгбо, щоб поставити соціальну справедливість на чільне місце в процесі глобального відновлення й побудувати майбутнє, що відповідає інтересам людини, ­необхідно створити глобальну коаліцію за участю широкого кола міжнародних організацій і зацікавлених сторін..

Метою глобальної коаліції за соціальну справедливість стане забезпечення «збалансованого врахування екологічних, економічних і соціальних аспектів під час обговорення світових проблем, зокрема під час перебудови міжнародної фінансової системи». Вона буде також домагатися «проведення узгодженої політики з питань соціального захисту й гідної праці та нарощування інвестицій у цю сферу, наголосив Генеральний директор МОП, представляючи свою доповідь «У боротьбі за соціальну справедливість».

Інф. Держпраці

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»