Гепатит А: способи передачі, симптоми та профілактика
24.12.2023Гепатит А – це спричинене вірусом гепатиту А захворювання, що вражає печінку. Його також називають хворобою Боткіна. Це захворювання може мати як легкий, так і тяжкий перебіг.
Вірус гепатиту А передається:
- внаслідок вживання забруднених харчів або води, що можуть містити фекалії інфікованих людей;
- через недотримання особистої гігієни;
- у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї;
- також причиною інфікування можуть стати деякі види сексуальних стосунків.
Вірус гепатиту А зберігається у воді від 3 до 10 місяців, у випорожненнях – до 30 діб, у сухому середовищі за кімнатної температури – протягом тижня. Вірус гине через 5 хв кип’ятіння.
Серед факторів ризику гепатиту А: погані санітарні умови; брак очищеної води; вживання наркотичних речовин; проживання з інфікованою людиною; сексуальні контакти з людиною, у якої гостра форма гепатиту А; перебування в районі з високою епідемічністю.
Перші ознаки гепатиту А можуть нагадувати розлад травлення. Після інфікування вірус інкубується в організмі протягом 14–28 днів. Характерні симптоми – пожовтіння очних склер та шкіри, що трапляється у 70% дорослих хворих. Найпершими ознаками є загальна слабкість та втома.
Серед найпоширеніших симптомів:
- слабкість та втомлюваність;
- підвищення температури тіла;
- втрата апетиту;
- діарея;
- блювання;
- неприємні відчуття в животі;
- важкість у правому підребер’ї;
- потемніння сечі;
- жовтяниця.
Після перенесеного захворювання на вірус гепатиту А формується довічний імунітет.
Профілактика гепатиту А
Інфікуванню гепатитом А можна легко запобігти, якщо дотримуватися правил гігієни. Допоможуть прості правила:
- мийте руки з милом протягом щонайменше 20 секунд перед вживанням їжі та після кожного відвідування туалету;
- вживайте лише кип’ячену воду;
- мийте овочі та фрукти.
Вакцинація проти гепатиту А є рекомендованою, тобто її не введено до Національного календаря щеплень. Придбати вакцину можна в аптеках. Важливо отримати щеплення проти гепатиту А людям, які працюють у закладах громадського харчування, на підприємствах харчової промисловості, водоочисних та каналізаційних спорудах.
Якщо ви помітили симптоми захворювання, одразу звертайтеся до сімейного лікаря!