Ільницька Інна

Фітотерапія для дітей

09.03.2024

У періоди сезонного загострення респіраторних захворювань варто подбати про зміцнення здоров’я малечі. Обирайте для цього екологічний, безпечний, доступний і ефективний засіб – фітотерапію.

Фітотерапія – лікування та профілактика захворювань з використанням лікарських рослин у вигляді чаїв, настоїв, відварів, інгаляцій, фітоподушок тощо.

З лікувальною метою застосовують різні частини рослин: стебла, листя, квіти, коріння, кору, плоди. Вони містять вітаміни, дубильні речовини, пектини, смоли, ефірні олії та фітонциди.

Лікарські рослини можна умовно розподілити на ті, які можна вживати щодня (петрушка, кріп, зелена цибуля, ягоди шипшини, суниці, м’ята, меліса, листя та гілочки малини, смородини тощо), та власне лікарські, які можна вживати лише в певних дозах і робити перерви між курсами прийому (звіробій, кропива, липа, подорожник тощо).

КОЛИ ВАРТО ЗАСТОСОВУВАТИ?

Фітотерапія допомагає зміцнити імунітет та поліпшити стан нервової системи дітей. Тож її доцільно пропонувати дошкільнятам:

  • під час адаптації до дитсадка;
  • у періоди зростання частоти застудних і вірусних захворювань;
  • регулярно для дітей, які часто хворіють;
  • для якнайшвидшої реабілітації малят після респіраторних захворювань.

ЯК ПРОВОДИТИ?

Рослини щоденного вжитку можна використовувати постійно, без обмежень. Додавайте до їжі пряні трави та зелень (кріп, петрушку, базилік, орегано, чабер, кінзу, коріандр тощо), а також часник та цибулю.

А власне лікарські трави вживають протягом певного періоду – 7–14 днів, а потім слід зробити перерву на стільки ж днів. Але можна змінювати трав’яні збори, і під час перерви використовувати іншу лікарську рослину або збір.

Зазвичай трави приймають за 20–30 хвилин до споживання їжі, аби підвищити захисні функції організму, поліпшити роботу травної системи.

Фітонапої

Готуйте чаї, відвари та фітококтейлі у скляному, керамічному або емальованому посуді, настої – у термосі. Застосовуйте лише свіжоприготовані напої.

Фіточай: траву заливають окропом і накривають, після настоювання вживають у теплому вигляді.

Відвар: зілля заливають холодною водою і доводять до кипіння, після настоювання вживають у теплому вигляді. Готові відвари зберігаються не більше як добу.

Настій можна приготувати трьома способами:

1) зелені частини рослин або коріння (1–2 ст. л.) заливають гарячою кип’яченою водою (200 г) та витримують на водяній бані 15 хв, потім 45 хв настоюють, проціджують і приймають рекомендовану дозу;

2) коріння або грубі частини рослини заливають холодною кип’яченою водою і настоюють тривалий час, після чого проціджують і вживають;

3) коріння (лопуха), плоди (шипшини), насіння (льону, кропу) або стебла рослин звечора заливають у термосі гарячою кип’яченою водою та настоюють до ранку, потім проціджують і вживають.

Фітококтейль: кілька лікарських трав заварюють разом або окремо, а потім змішують у різних пропорціях.

Для зміцнення опірності дитячого організму до ГРВІ радять вживати відвари та чаї з чорної смородини та шипшини, що багаті на вітамін С, а також плоди лимонника. Для стимуляції травлення, пригнічення шкідливої мікрофлори – морквяний і гранатовий соки.

Корисними є компоти з додаванням лікарських рослин: м’яти, меліси, ягід суниці, полуниці, шипшини, гілочок вишні, смородини, малини тощо.

Фітоподушки:

  • з м’ятою, мелісою, чебрецем (для заспокоєння нервової системи, поліпшення настрою, самопочуття, розслаблення);
  • з ялівцем (для поліпшення загального самопочуття дитини, поліпшення сну);
  • з ромашкою (для профілактики застудних захворювань);
  • із сосновими бруньками (для профілактики застуди, захворювань органів дихання і дезінфекції повітря у спальні).

Фітоподушки прикріплюють на гачечки на спинці ліжка біля голови дитини або кладуть на подушку та змінюють щотижня.

Інгаляції та ванни

Для зміцнення здоров’я дітей також можна проводити інгаляції з ромашкою, евкаліптом, сосновими бруньками тощо.

Лікарські рослини доречно використовувати під час прийняття ванни, вмивання, полоскання рота.

Правила застосування фітотерапії

Уточнити, чи немає в дитини несприймання деяких рослин або алергії.

Ураховувати не тільки основне, а й супутні захворювання.

На початку лікування доцільно використовувати одну-дві лікарські рослини, а згодом (особливо у разі хронічних захворювань) – збори з трьох і більше рослин.

Уважно спостерігати, чи не виникли небажані побічні ефекти.

Не використовувати лікарські рослини, що мають сильну токсичну дію, а також окремі рослини у великих дозах (наприклад, трави багна, пижми, звіробою).

Рослина має бути смачною або нейтральною на смак. Якщо треба підсолодити напій,  варто використовувати мед (якщо немає алергії на нього).

ДЕ БРАТИ ЛІКАРСЬКІ РОСЛИНИ?

Збирати рослини можна в екологічно чистому місці (подалі від доріг, промислових підприємств тощо), бажано під контролем того, хто знається на рослинах.

Для підсилення інтересу дітей до фітотерапії цілюще зілля варто збирати та сушити разом з ними. Не можна зривати отруйні рослини, як-от конвалія, паслін, дурман тощо. Бажано показати їх дітям і попередити про їх небезпечність. Не експериментуйте з незнайомими рослинами!

Засушені рослини можна купити в аптеці, але зважайте, щоб на них була ліцензія.

Автор Ільницька Інна