Редакція журналу «Охорона праці»

Евакуація людей з інвалідністю

01.08.2023

Люди з інвалідністю – люди з порушеннями здоров'я або з функціональними (фізичними чи психічними) обмеженнями. Такі особи не завжди можуть подбати про себе, тому потребують допомоги, щоб дістатися безпечного місця, медичної допомоги та інших послуг, захисту від насильства.

  • У разі евакуації потрібно допомогти людям з інвалідністю дістатися безпечного місця.
  • Потім допомогти задовольнити нагальні потреби (їжа, вода, можливість догляду за собою або зведення укриття з матеріалів, що роздають служби порятунку).
  • Розпитати про захворювання і про прийняті ліки. Допомогти отримати ліки або медичну допомогу.
  • Залишитися поруч з людиною. Якщо немає такої змоги, переконатися, що поруч є хтось, хто про неї подбає.
  • Дізнатися про можливість направити людину з інвалідністю в організацію чи відомство, що надаватимуть допомогу в довгостроковій перспективі. Повідомити людей, як можна отримати допомогу чи послуги.

Для оповіщення людей з інвалідністю зі слуху та зору мають використовувати звукові маяки, світлозвукові сповіщувачі, засоби аудіокоментування, субтитрування, перекладу жестовою мовою та розсилки текстових повідомлень. Отримавши повідомлення, кожен громадянин повинен діяти без паніки й метушні згідно з отриманими вказівками.

У повідомленні буде: інформація про надзвичайну ситуацію, місце і час її виникнення; територія (райони, масиви, вулиці, будинки), які потрапляють в зони ураження; порядок дій у разі надзвичайної ситуації; інша важлива інформація.

Як відбувається евакуація людей із інвалідністю

Оскільки люди з інвалідністю – неоднорідна група, евакуація у всіх відбувається по-різному. Умовно їх можна розділити на три групи:

  • Люди з інвалідністю, які проживають у закритих інституціях (інтернати, геріатричні пансіонати тощо). Часто вони недієздатні або мають часткову дієздатність, тож потребують стороннього догляду. У таких випадках саме держава відповідає за їх евакуацію. Однак оскільки евакуація закритих інституцій є складним процесом, її потрібно організовувати завчасно, коли небезпека лише загрожує.
  • Люди з інвалідністю, які проживають самі або з родичами та потребують догляду. Їм важко подбати про себе, тому, швидше за все, щодо евакуації вони спираються на рішення, яке ухвалюють їхні близькі.
  • Люди з інвалідністю, які можуть жити самостійно. Вони самі вирішують, евакуюватися їм чи ні, однак вони все одно можуть потребувати сторонньої допомоги.

На людей з інвалідністю, які підлягають евакуації, за місцем проживання, на підприємствах, установах та організаціях заздалегідь складають евакуаційні списки.

Дорослі та діти з інвалідністю, вагітні жінки та люди похилого віку, а також особи, які не можуть самостійно пересуватися і не мають працездатних членів сім’ї, хворі – за змоги підлягають вивезенню у першу чергу.

Керівники організацій, де перебувають люди з інвалідністю, здійснюють їх оповіщення та разом з працівниками поліції й охорони здоров'я забезпечують прибуття на збірні пункти евакуації.

Люди з інвалідністю, які можуть пересуватися, прибувають до збірних пунктів евакуації самостійно або в супроводі рідних чи соціальних працівників.

Особи, які самостійно не можуть прибути до місць збору, підлягають евакуації зі своїх помешкань за допомогою співробітників поліції, працівників комунальних підприємств, патронажних служб та відділень соціальної допомоги.

Діти з інвалідністю в супроводі рідних або соціального працівника евакуюються одразу до приймальних пунктів евакуації.

Люди з інвалідністю, які перебувають у закладах соціального захисту та освіти, евакуюються згідно з планами евакуації закладів, де вони перебувають.

Допомога людям з інвалідністю складається з:

  • евакуації – звичайної або машинами швидкої допомоги;
  • забезпечення медикаментами та асистивними технологіями: кріслами колісними, милицями, слуховими апаратами тощо;
  • психологічної та юридичної допомоги.

Під час звичайної евакуації вивозять людей з кріслом колісним та всіх тих, кому важко пересуватися. Машинами швидкої допомоги евакуюють людей, яких потрібно транспортувати здебільшого в положенні лежачи, а в дорозі їм може знадобитися медична допомога. Цим процесом опікуються парамедики.

Що найважче в евакуації людей з інвалідністю? Знайти житло, яке буде зручним для них.

Підготувала Інна Ільницька, методист обласного методичного кабінету (БЖД населення)

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»