Фандєєв Олександр

Емоція успіху

13.07.2023

Почуття, емоції суттєво впливають на рішення, добробут і психічне здоров’я людей, а також на їхні дії, коли потрібно досягти певних цілей. У новій роботі, опублікованій виданням Journal of Personality and Social Psychology, науково визначено зв’язок емоцій з отриманням результату.

Психологи вивчали такі емоції, як задоволення, веселощі, розслаблення, гнів, нудьгу, надію, гордість, полегшення, занепокоєння, сором та розчарування. У дослідженні взяли участь понад 1000 жителів Великобританії, Німеччини, США та Канади – студенти університетів та дорослі працівники.

«3D-модель емоцій успіху показує, – розповів професор факультету психології Університету Ессекса Райнхард Пекрун, – як вони пов’язані з критично важливими частинами нашого життя. Як визначають, як ми переживаємо співбесіди, тести та інші стресові ситуації». Цікаво, що, за спостереженнями дослідників, занепокоєння та гнів, які вважаються негативними почуттями, іноді можуть мотивувати людей більше, ніж задоволення чи розслаблення, і давати значний заряд енергії для дій. Проте негативні емоції позначаються на здоров’ї. Зокрема можуть викликати психосоматичні симптоми: головний біль, нудоту, біль у спині, проблеми зі сном, що у довгостроковій перспективі призводить до зниження продуктивності. Крім того, вони заважають стратегічному мисленню.

Найпотужнішою емоцією досягнення автори дослідження назвали надію та віру. Так, під час тестування студентів з рівними здібностями вони з’ясували, що люди, котрі під час тесту мали сподівання на успішний результат, отримували оцінку на бал вище, ніж їхні товариші, що не налаштовані на безсумнівний успіх. Очевидно, що оптимістам надія навіює позитивне сприйняття, почуття контролю, задоволення від навчання, гордість за досягнення.

На думку вчених, надія – найбільш здоровий і довгостроковий спосіб досягати успіху. Результати дослідження можуть бути корисними для вчителів, тренерів, менеджерів, які надихають підопічних і колег на досягнення.

Підготував Олександр Фандєєв, спецкор (за матеріалами ЗМІ), фото з інтернету

Журналіст Фандєєв Олександр