Редакція журналу «Охорона праці»

Домедична допомога: алгоритм дій

01.03.2023

Домедична допомога – це проведення найпростіших заходів для порятунку життя, зменшення страждань потерпілого від надзвичайної ситуації та запобігання розвитку можливих ускладнень. Професійну допомогу надають медики, але не завжди швидка допомога може прибути вчасно на місце події. Тому вміння кожного з нас надати першу допомогу потерпілим може відіграти вирішальну роль у порятунку життя.

Основні принципи надання першої допомоги:

  • правильність і доцільність (якщо ви не впевнені в своїх діях – ліпше утриматись, головне правило першої допомоги – не нашкодити);
  • швидкість;
  • продуманість, рішучість, спокій.

Домедична допомога для цивільних має свій алгоритм. МОЗ рекомендує дотримуватись такої послідовності дій:

  1. Надавайте допомогу лише якщо це безпечно для вас. Огляньте місце події та переконайтесь, що вам нічого не загрожує. Якщо маєте змогу, перемістіть потерпілого у безпечніше місце.
  2. Перевірте, чи він притомний, чи дихає. Можна звернутись до людини із запитанням, щоб визначити, чи вона притомна. Не натискайте на частини тіла пораненого, щоб визначити його стан. Нормальне дихання – це не менше як 2–3 видихи за 10 сек.
  3. Викличте бригаду швидкої допомоги та інші екстрені служби за потреби (поліцію, пожежну/газову службу тощо).
  4. Оцініть наявність критичних кровотеч. Їх потрібно терміново спинити. Для цього використайте кровоспинний джгут/турнікет чи тугу пов’язку. Накладайте кровоспинний джгут/турнікет на кінцівку максимально високо. Якщо кровоспинний джуг/турнікет накладено правильно, кровотеча припиниться. Потрібно зафіксувати час його накладення. Якщо немає засобів для спинення кровотечі, тисніть на рану. Важливо: НЕ переставайте тиснути на рану до приїзду медиків чи накладення кровоспинного джгута/турнікета.
  5. Забезпечте прохідність дихальних шляхів. За потреби приберіть з рота потерпілого сторонні предмети або блювотні маси.
  6. Якщо навіть після припинення кровотечі та забезпечення прохідності дихальних шляхів у пораненого не з'явились ознаки життя, варто розпочинати серцево-легеневу реанімацію.
    Для серцево-легеневої реанімації покласти потерпілого на спину..
    Зробити 30 натискань на грудну клітку глибиною не менше за 5 см та не більше за 6 см. Частота – 100 натискань на хвилину (але не більше як 120).
    Зробити два вдихи з використанням дихальної маски, маски-клапана тощо. Процедура з двома вдихами має тривати не більше як 5 секунд. Якщо захисних засобів немає, можна не використовувати штучне дихання й обмежитись лише натисканням на грудну клітку.
    Почергово повторювати попередні пункти до приїзду швидкої допомоги. Важливо змінювати особу, що проводить натискання на грудну клітку, кожні дві хвилини!
  7. Якщо у потерпілого не виявлено підозр на травми хребта та кісток тазу, а також якщо серцево-легенева реанімація пройшла успішно – переведіть людину у стабільне положення. Наприклад, на боці, обличчям до себе, рука під головою, нога зігнута в коліні.
  8. Не залишайте потерпілого без нагляду до прибуття медичних служб.
  9. Якщо ви не маєте відповідних навичок для надання допомоги, слід звернутись по допомогу до інших присутніх на місці події.

МОЗ України закликає кожного свідомого українця знайти у своєму місті курси з надання першої допомоги та отримати ці практичні навички. Тому що саме ви можете врятувати комусь життя в критичній ситуації!

Матеріал підготувала Альона Петрунь, методист кабінету навчального НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»