Редакція журналу «Охорона праці»

«Діймо разом заради миру і безпеки в Україні»

05.11.2022

Це гасло II Міжнародної науково-практичної конференції OSHAgro – 2022, яка відбулася 30 вересня в Національному університеті біоресурсів і природокористування України (далі – НУБіП України) на базі механіко-­технологічного факультету.

Другий рік поспіль викладачі та студенти НУБіП України, науковці, представники навчальних закладів, агропромислових підприємств і міжнародні експерти обговорюють актуальні для сфери охорони праці питання: ­зміна вітчизняного законодавства з ОП на проєвропейське, упровадження керування ризиками в СУОП підприємств, застосування інших сучасних інструментів для створення безпечних умов праці. Звичайно, цього року додалася тема війни та воєнних ризиків, і вона стала провідною.
Менеджер Проєкту ЄС-МОП в Україні (ILO) «На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці в Україні» Жолт Дудаш виступив з доповіддю «Безпека і здоров’я на роботі як частина євроінтеграції та як частина основоположних принципів і прав у сфері праці». Декан механіко-технологічного факультету НУБІП України В’ячеслав Братішко говорив про безпеку та здоров’я працівників АПК, роботу в лісовій галузі в умовах воєнного стану, упровадження європейських програм навчання з питань керування ризиками. 

Про стрес в умовах війни та як ним керувати, про практичні аспекти керування професійними ризиками на підприємствах, зокрема з урахуванням нових ризиків, говорили спікери-практики. Директор з переробки продуктів сільськогосподарського виробництва «Астарта-Київ» Євген Садовий зазначив, що компанія не змінила своїх підходів, і безпека працівників на виробництві була й залишається пріоритетом. Керівник відділу ОП дивізіону виробничих активів компанії «Кернел» 
Сергій Росс сказав надважливі слова, що після перемоги у фахівців з ОП буде дуже багато роботи, ставлення людей до ризиків зміниться, зовсім зміниться підхід до оцінки небезпек та ризиків і загалом до життя. Через розуміння, наскільки воно для нас важливе за будь-яких умов. 

Голова правління Європейського співтовариства з охорони праці Ольга Богданова торкнулася важливої теми взаємодії фахівців з безпеки праці в кризові часи. Цікавими й актуальними, за відгуками учасників конференції, були виступи головного спеціаліста відділу використання лісових ресурсів Держлісагентства Андрія Мусійовського та лікаря-епідеміолога, засновника Національної експертної групи з інфекційного контролю (NEGIC) Андрія Александріна.
Доцент кафедри ОП та біотехнічних систем НУБІП України Тамара Білько зазначила, що вже вдруге організаторам конференції вдалося втілити все задумане. Захід зібрав багато позитивних відгуків, тож ­наступного року третю конференцію OSHAgro-2023 маємо провести ще краще. Ми всі – одна згуртована команда, яка твердо переконана: розвивати культуру безпеки, культивувати цінність життя і здоров’я є нашим пріоритетом. А щоб наблизити перемогу, будемо діяти з гаслом «Роби те, що можеш, там, де можеш, і тим, чим можеш!». 

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»