Редакція журналу «Охорона праці»

День працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження

28.05.2022

28 травня – День працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження

Щороку, в останню суботу травня, в Україні відзначають професійне свято працівників видавничо-поліграфічного комплексу. Започатковано його Указом Президента України «Про День працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження» від 25 травня 1999 року № 563/99. Це свято тих, хто робить найважливішу та найблагороднішу у світі справу – творить Людину.

Перша друкарня в Україні з’явилася завдяки львівському видавцеві Івану Федоровичу (Федорову). Саме він започаткував розвиток друкарства в Україні.. У 1574 р. Федорович завершив роботу над українським першодруком, що має назву «Апостол». Протягом року він працював над книжкою у львівській друкарні. У ній міститься церковнослов’янський переклад «Діянь і послань апостольських».

На сьогодні, за визначенням Вікіпедії, видавнича справа – це сфера суспільних відносин, що поєднує в собі організаційно-творчу та виробничо-господарську діяльність юридичних і фізичних осіб, зайнятих створенням, виготовленням і розповсюдженням видавничої продукції. Але це досить сухе визначення, оскільки справа сучасних працівників видавництв і поліграфії є дуже захопливою і творчою сферою діяльності. Видання книг – це тяжка праця, яка водночас потребує неабиякого творчого підходу.

Надаючи словам і зображенням зручну для сприйняття форму або перетворюючи електронний документ на книжку, журнал, енциклопедію, каталог чи альбом, вони творять справжнє диво. Працівники видавництв без перебільшення є справжніми чарівниками. Завдяки видавцям ми й нині можемо насолоджуватися паперовою версією книжок, їхнім запахом та шелестом сторінок. Їхня нелегка праця допомагає реалізувати творчий потенціал учених і задовольнити інформаційні й духовні потреби читача.

Сьогодні, в умовах російської агресії проти України, високий професіоналізм і патріотизм, активна громадянська позиція працівників видавництв, поліграфії та книгорозповсюдження є неоціненний внеском у формування громадської думки, світогляду молодого покоління, культурного та духовного середовища.

Уже за кілька тижнів після початку російського вторгнення в Україну вітчизняні видавці поновили свою роботу. І не лише у відносно мирних регіонах, але й навіть на територіях, що зазнають постійних обстрілів. Їхні колективи, які розпорошені по всій країні та світі, не тільки працюють над створенням нових книжок, але й знаходять можливість відправляти примірники своїм читачам.

Не є винятком і редакція журналу «Охорона праці». Деякі наші працівники були вимушені роз’їхатися по всій Україні, багато друкарень зараз не працює. Та, попри всі перепони, ми й далі створюємо для вас цікавий і насамперед потрібний контент, зважаючи на умови воєнного стану і специфіку нашого видання.

Дорогі друзі й шановні колеги! Вітаємо вас із професійним святом і бажаємо не втрачати оптимізму й віри у гідність вашої справи!

 Отже, РАЗОМ і до ПЕРЕМОГИ! ВСЕ БУДЕ УКРАЇНА!!!

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»