Дарунки осені
28.10.2021Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння спричиняють токсини, алкалоїди та сполуки важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.
Причини отруєнь:
- вживання отруйних грибів;
- неправильне приготування умовно їстівних грибів;
- вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
- вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Застерігаємо!
- Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (крамницях, теплицях, спеціалізованих кіосках), а не на стихійних ринках.
- Збирайте й купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
- Не збирайте гриби:
- якщо не впевнені, що знаєте їх – якими б апетитними вони не здавалися;
- поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
- з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення – «бульба», оточене оболонкою;
- з ушкодженою ніжкою, старі, зів'ялі, червиві або ослизлі;
- пластинчаті гриби, бо отруйні гриби часто маскуються під них;
- схожі на печериці, у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
- Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках: так легко помилитися.
- Не куштуйте сирі гриби.
- Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом – викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з шапинки слизьку плівку.
- Кулінарну обробку грибів проводьте в день збору, інакше в них утвориться трупна отрута.
- Кип'ятіть гриби 7–10 хвилин у воді, цей відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
- Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, так ви позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.
- Не слід їсти гриби дітям, літнім людям та вагітним.
- Зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші гриби містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та спричиняє отруєння.
- Багато грибів, які вважаються їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів поспіль – можна отруїтися.
- Дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть спричинити ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть протягом 10–15 хвилин.
Симптоми отруєння
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основні ознаки отруєння:
- нудота, блювання;
- біль у животі;
- діарея;
- запаморочення;
- підвищення температури тіла;
- зниження пульсу;
- задуха;
- судоми;
- відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
- поява галюцинацій та марення.
Перша допомога
1. Викличте швидку медичну допомогу.
2. Негайно промийте шлунок: випийте 5–6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину перманганату калію; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювання; прийміть активоване вугілля (4–5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
3. Після надання першої допомоги дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або трохи підсолену воду, відновіть водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг грілки для полегшення його стану.
4. З'ясуйте, хто вживав разом із потерпілим гриби, дізнайтеся, чи не отруїлися вони, попередьте їх про отруєння.
Заборонено:
- вживати будь-які ліки та їжу, а надто алкогольні напої, молоко та молочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів у кишечнику;
- проводити будь-яке інше самолікування.
Підготувала Інна Ільницька, методист обласного методичного кабінету (БЖД населення) НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області