Редакція журналу «Охорона праці»

Чому зневоднення небезпечне?

08.08.2023

Без води людина може прожити від 3 до 10 діб. Важко однозначно відповісти, скільки води людина повинна випивати за добу. Це залежить від пори року та природної зони.

У людей похилого віку кількість води в організмі дорівнює половині його маси, у немовляти – понад 4/5. У тварин і риб водний баланс дорівнює трьом чвертям, у рослин 95–96%.

Вода забезпечує перебіг процесів обміну речовин: підтримує нормальну температуру тіла, виводить із сечею кінцеві продукти обміну речовин і токсини тощо. Нормальний обмін речовин порушується, коли тіло втрачає 1% води.

Причини зневоднення

  • підвищене потовиділення за високої температури тіла або навколишнього середовища, надмірних фізичних навантажень;
  • обмеження споживання рідини;
  • захворювання, що супроводжуються збільшенням кількості сечі (діабет);
  • хвороби, які супроводжуються діареєю, блюванням;
  • вживання продуктів, які посилено виводять воду (чай, кава, алкоголь);
  • прийомом деяких ліків (діуретики, нейролептики, антигіпертензивні, антигістамінні препарати);
  • тепловий або сонячний удар;
  • опіки.

Симптоми зневоднення:

  • 1-1,5% від маси тіла – спрага, загальне нездужання, уповільнення рухів, відсутність апетиту, почервоніння шкіри, сонливість, почастішання пульсу, підвищення температури тіла, нудота, шлунково-кишкові розлади;
  • 6-10% від маси тіла – запаморочення, головний біль, задишка, поколювання в кінцівках, зменшення об'єму крові та підвищення її в'язкості, відсутність слиновиділення, синюшність, нечленороздільне мовлення, втрата здатності рухатися;
  • 11-20% від маси тіла – марення, спазми м'язів, розпухання язика, нездатність ковтати, притуплення слуху та зору, зморщування шкіри, мимовільне сечовипускання, охолодження тіла.

Сухість шкіри – ще один симптом зневоднення. Якщо шкіра залишається сухою навіть після застосування зволожувальних кремів, можливо, причина полягає в нестачі води. Для того щоб визначити дефіцит рідини в організмі, слід двома пальцями стиснути ділянку шкіри на руці або нозі, щоб утворилася складка, а потім відпустити. Якщо слід від складки довго не проходить – шкіра втратила свою еластичність внаслідок зневоднення.

Симптоми зневоднення у дитини: повна відмова від пиття, холодні кінцівки, апатичність та надмірна сонливість, шкіра суха і в’яла, мармуровий колір шкіри, нехарактерна довга відсутність сечовипускання, сеча темна, концентрована, з різким запахом, під час спроби заплакати – відсутність сліз, впалі очі.

Профілактика зневоднення

  • пити чисту та свіжу воду потрібно протягом усього часу, коли людина не спить, незалежно від рівня активності та самопочуття;
  • щодня потрібно випивати 2 – 3 літри негазованої чистої води невеликими порціями. Це правило особливо важливе для людей похилого віку, оскільки з віком відчуття спраги притупляється. Кава, чай, бульйон тощо в цей літраж не входять. Норма споживання води залежить від ваги: чим більша маса тіла, тим більшої кількості рідини потребує організм;
  • у спекотний день маленька дитина повинна випивати не менше як 150 мл води кожні 30 хвилин;
  • у разі будь-яких гострих станів, особливо з підвищеною температурою тіла, рідини потрібно вживати більше в 1,5 – 2 рази;
  • під час інтенсивних фізичних навантажень дорослий повинен випивати не менше за літр води на годину;
  • не слід пити воду під час приймання їжі або відразу після. Це може зашкодити травленню. Ліпше випити трохи теплої води перед прийманням їжі (за 20 – 30 хвилин), щоб стимулювати виділення травних соків. Під час вживання їжі допускається незначна кількість напоїв (води, соків).

Багато людей не люблять пити чисту воду, особливо це стосується дітей. Щоб надати воді приємного смаку, можна вичавити трохи лимонного, апельсинового соку або використовувати інші фрукти. Це зробить напій схожим на лимонад, в якому не буде шкідливих добавок.

Тим, хто страждає на закрепи, дієтологи радять збільшити кількість випитої води, а також поповнити раціон овочами та фруктами, що містять велику багато рідини. Наприклад, огірки, капуста, помідори, салат, перець, цитрусові, кавун, ягоди, броколі (90 – 96% води).

Слід пам'ятати, що спрага – єдиний сигнал, який говорить про потреби організму у воді. Однак на початкових стадіях зневоднення відчуття спраги виникає не завжди, що особливо характерно для районів з холодним кліматом.

Потрібно відмовитись від вживання у спекотну погоду кави, напоїв, що містять кофеїн чи алкоголь, гострих страв, носіння синтетичного одягу, що облягає.

Допомога у разі зневоднення організму залежить від ступеня і вираженості симптомів, тому лікування в домашніх умовах можна проводити тільки на початкових і легких стадіях. Головна мета – це максимальне забезпечення рідиною потерпілого. Потрібно дотримуватись деяких рекомендацій:

  • пити дрібними ковтками;
  • можна спробувати стружку з льоду чи заморожений сік;
  • бажано пити через трубочку.

Якщо людині не вдалося поповнити кількість води в домашніх умовах, то потрібно звернутися до лікаря для відновлення належного об'єму крові та інших рідин організму.

Підготувала Інна Ільницька, методист обласного методичного кабінету НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»