Редакція журналу «Охорона праці»

Цивільна безпека: підвищуємо рівень знань

23.06.2022

Україна свідомо стала на шлях інтеграції до Європейського співтовариства, що передбачає реформування та адаптацію системи працеохоронного законодавства до європейських стандартів. Цей процес прискорило військове вторгнення росії. А отже, маємо швидко розв’язати проблеми, які лежать у площині охорони праці.
Одним із перших викликів для сфери ОП стала пандемія Covid-19. Тоді багато організаційних та управлінських процесів перейшли у формат дистанційних: інструктажі, навчання та перевірка знань, консультації, стажування тощо. Із 24 лютого почався новий етап – життя в умовах війни.
Актуальним проблемам у галузі безпеки людини та охорони праці були присвячені XIІ Всеукраїнська науково-практична конференція курсантів, студентів, аспірантів та ад’юнктів «Проблеми та перспективи розвитку охорони праці» та ІІ Всеукраїнська науково-практична конференція викладачів та фахівців-практиків «Охорона праці: освіта і практика», які відбулися 12 травня у межах Всесвітнього дня охорони праці у Львівському державному університеті безпеки життєдіяльності (далі – ЛДУ БЖД).
Незважаючи те, що багато закладів вищої освіти зазнали руйнувань та змушені були перенести свою діяльність в інші міста, до організації конференцій долучилися Національний технічний університет «Дніпровська політехніка», Інститут державного управління та наукових досліджень з цивільного захисту, Львівський національний університет імені Івана Франка, Національний університет «Львівська політехніка» та Луцький національний технічний університет.
Під час «викладацької» конференції учасники мали змогу поспілкуватися та обговорити гострі питання, які турбують безпекову спільноту, з провідними фахівцями сфери ОП та забезпечення якості освіти. Зокрема, із фахівцем відділу науково-методичного забезпечення підвищення якості освіти ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» Оленою Дашковською; головним інспектором з питань ОП Об’єднання профспілок Львівщини Богданом Винницьким, страховим експертом з ОП відділу профілактики страхових випадків Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області Оксаною Мартинюк.
Багато хто з учасників конференції деякий час був на окупованій території та під обстрілами. Вони були вимушені евакуюватися з рідних міст. Є й такі, які досі живуть і працюють в умовах постійних повітряних тривог та обстрілів з боку держави-агресора. Ураховуючи пережите, побачене і почуте, учасники конференції зазначили, що працівники критичної інфраструктури, волонтери, населення всієї України не мають достатніх знань з питань безпеки життєдіяльності, цивільного захисту та охорони праці. 
Цю проблему відображено в тематиці та змісті доповідей. Вони були присвячені таким актуальним питанням: система підготовки фахівців у сфері безпеки праці; удосконалення підходів щодо навчання населення з цивільної безпеки; аналіз досвіду ЄС у побудові системи управління безпекою та гігієною праці; гарантування прав на працю осіб з інвалідністю; забезпечення безпеки праці працівників підрозділів ДСНС України в сучасних умовах; проблеми демографічної ситуації в Україні; профілактика виникнення після­стресових захворювань тощо.
До конференції в онлайн-форматі долучилися представники 17 закладів вищої освіти України та практичні працівники в галузі охорони праці. Учасники конференції активно обговорювали наявні в галузі проблеми та ті, які назріли внаслідок війни в Україні. Освітяни та практичні працівники висловили занепокоєння через те, що немає спеціальності «Охорона праці» у системі вищої освіти, а рівень підготовки фахівців різних галузей та цивільного населення з безпеки життєдіяльності, охорони праці та цивільного захисту недостатній. Свої пропозиції щодо вирішення цих проблем учасники висвітлили в рішенні конференції, яке одностайно підтримали всі учасники.

Олександр Мірус, зав. кафедри промислової безпеки та охорони праці ЛДУ БДЖ, канд. хім. наук, доцент
Оксана Станіславчук, доцент кафедри промислової безпеки та охорони праці ЛДУ БДЖ, канд. техн. наук, доцент

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»