Редакція журналу «Охорона праці»

Цистит в екстремальних умовах

16.03.2022

У разі тривалого перебування в холодних і сирих сховищах у жінок можуть з’явитися симптоми такого захворювання, як цистит. Лікарка-гінекологиня Наталія Лелюх, відома в мережі як Доктор Наташа, дала поради, як боротися з хворобою в умовах війни.

Симптоми циститу

Цистит – це запалення сечового міхура, яке найчастіше буває бактеріальним. Характерними є такі неприємні симптоми:

  • біль, печіння під час сечовипускання;
  • відчуття наповненості сечового міхура і постійне бажання сходити в туалет;
  • підвищена температура тіла;
  • сухість, потріскання статевих органів і біль через це.
  • біль унизу живота.

Як боротися з циститом в умовах війни?

Утеплити ноги: одягнути зайву пару шкарпеток, підшукати тепліше взуття.

Пити багато теплої води, чаю. Потік сечі – це додатковий механізм одужання. Але з підкисленими розчинами (журавлина, лимон) треба бути обережними. Особливо тим, у кого раніше був пісок у сечі.

Випити будь-які таблетки на основі нестероїдних протизапальних, діюча речовина ібупрофен 400 або 600 мг. Пити ці таблетки краще після їжі, запивати водою. З обережністю пити людям з виразковою хворобою, особливо на тлі стресового загострення. Ібупрофен можна приймати 3 дні по 1 таблетці 2 рази (добова доза не більше 1200 мг).

Антибіотик. Потрібен у випадку бактеріального циститу. Але аналізи зараз здавати проблематично. Тому, якщо цистит уперше, супроводжується підвищенням температури і не проходить після перших 2 таблеток ібупрофену, бажано пошукати в аптечці Монурал або Аугментин. Монурал – це такий порошок, який приймається двічі з інтервалом у 12 годин. Аугментин – це таблетки, які приймаються по 1 х 2 рази на день 5 днів. Також можна приймати Фуромаг 50 мг х 3 рази на день 5 днів.

Тепло на живіт та промежину. Ідеально – грілка. Пластикова пляшка з теплою водою теж згодиться.

Звісно, оптимально все-таки звернутися по консультацію до лікаря. Але якщо такої можливості немає, ці поради допоможуть впоратися із циститом і продовжити боротьбу з окупантом.

Джерело: https://1plus1.ua/novyny/cistit-ak-naslidok-perebuvanna-u-shovisi-ak-borotisa-v-ekstremalnih-umovah-poradi-likara

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»