Цілющі властивості «бджолиного хліба»
01.06.2024Що називають «бджолиним хлібом»? Кожен пасічник скаже – це перга, яка має багато цілющих властивостей. Її бджоли виробляють із квіткового пилку, щоб вигодовувати потомство навесні. У чому полягає її користь для організму людини?
У медицині цей продукт застосовують під час терапії багатьох патологічних станів. Адже в його складі є 16 корисних амінокислот, 13 жирних кислот, вітаміни Е, С, D і В, залізо, йод, цинк і калій. Плюс до всього – є каротини й гормоноподібні сполуки.
- Однією з найбільш цінних властивостей бджолиної перги є її стовідсоткова засвоюваність організмом людини. Перга підвищує опірність організму несприятливому впливу навколишнього середовища, атакам патогенних мікроорганізмів, вірусів, бактерій, грибків, зміцнює імунітет.
- Прискорює метаболізм і допомагає відновити енергетичний баланс, тонізує та прискорює кровотік, нормалізує роботу центральної нервової системи.
- Допомагає нормалізувати рівень цукру й холестерину в крові, а також гормональний фон, тим самим цілюще впливаючи на ендокринну систему.
- Ефективна в комплексній терапії під час відновного лікування після інфаркту або інсульту в профілактичних цілях.
- Поліпшує стан і функціонування репродуктивної системи.
- Уповільнює старіння, прискорюючи метаболічні процеси.
- Допомагає запобігти появі злоякісних і доброякісних новоутворень.
- Допомагає відновити кишкову мікрофлору та слизову оболонку, підвищує апетит, стимулює жовчовиділення, завдяки чому нормалізується функціонування печінки і виведення токсинів з організму.
- Аспарагінова кислота і вітамін В3, що міститься в перзі, нормалізують метаболічні процеси в м'язах.
- Вітаміни, амінокислоти, марганець, цинк перешкоджають прогресуванню атеросклерозу.
- Також перга чинить антигістамінний вплив, поліпшує роботу травної системи, що добре позначається на всьому організмі. Вона набагато рідше, ніж інші продукти бджільництва, спричиняє алергію. І, відповідно, її можна вводити в раціон і дорослим, і дітям.
- Високий вміст природних антиоксидантів та речовин, потрібних для синтезу колагену, робить пергу незамінним косметичним засобом, здатним не тільки сповільнити старіння, але й омолодити шкіру.
Як правильно вживати пергу
Оптимально приймати її місячними курсами з перервою в кілька тижнів.
Пергу просто треба розсмоктувати перед їжею. Запивати гарячими напоями не рекомендовано, оскільки так втрачаються цілющі властивості.
Якщо цей продукт приймають під час курсу терапії – тривалість і обсяг потрібно узгодити з лікарем.
Пергу з обережністю варто приймати всім пацієнтам із онкологією й Базедовою хворобою. Не рекомендована вона пацієнтам із підвищеною збудливістю та непереносимістю продуктів бджільництва.