Редакція журналу «Охорона праці»

Бухгалтерські послуги для бізнесу — Wedoitbm

15.03.2023

Чи має фізична особа в Україні здавати обов‘язкову декларацію про майновий стан і доходи?

Так, причому період подання  декларації вже стартував та закінчиться  1 травня 2023 року. Радимо не ігнорувати цей важливий процес. Адже, із практики, недбале ставлення до декларування  може перетворитися на довге та неприємне спілкування із податківцями, донарахування недостатньо сплачених податків з доходів фізосіб, судових процесів та обтяжень, які будуть накладені на ваше майно.

Отже,  обов’язковому декларуванню підлягають:
- доходи, з яких при нарахуванні або виплаті податок на доходи фізичних осіб не утримувався;
- доходи від особи, яка не є податковим агентом (наприклад від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна, продажу власного майна, продажу власної сільськогосподарської продукції фізичним особам та інші);
- доходи у вигляді спадщини та подарунків від осіб, які не є членами сім’ї І та ІІ ступеня споріднення;
- доходи від продажу інвестиційних активів. Важливо уважно віднестися до декларавування тим, хто отримує доходи від онлайн торгівлі на  платформах InteractiveBrokers, Freedom Finance, EXT LTD тощо.
- іноземні доходи (важливо, що сюда входять і заробітна плата отримана українськими громадянами закордоном).

Варто знати, що з 1 січня 2023 року діє оновлена форма податкової декларації про майновий стан і доходи, до якої з‘явились нові додатки.

Податкова декларація подається платниками податків за місцем своєї податкової адреси. Наразі, в умовах сьогодення, оптимальним варіантом є направлення декларації засобами електронного зв’язку. Для цього можна скористатися електронним сервісом в «Електронному кабінеті», який передбачає часткове автоматичне заповнення декларації на підставі ваших облікових даних, відомостей щодо нарахованих та виплачених доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та відомостей щодо об’єктів нерухомого або рухомого майна.

Важливих деталей, насправді, в процесі декларування дуже багато. І щоб не помилитися та не мати у подальшому зайвого клопоту із Податковою — радимо скористатися надійним бухгалтерським сервісом, який зробить це  професійно та із гарантованою якістю.

Наша команда бухгалтерів готова допомогти вам з будь-яким питанням, щодо подання декларації!  


Бухгалтерські послуги для бізнесу — Wedoitbm

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»