Редакція журналу «Охорона праці»

Будьте оптимістом!

14.04.2023

Бачити сонячну сторону життя, приймати речі і ситуації з гумором там, де інші бачать зло і страждання – справа звички. Хто виховає її в собі, створює тим самим передумову для щасливого життя.

Р. Грайн

Наше позитивне ставлення до життя – це достоїнство, скарб величезної цінності, яке треба захищати. Тому остерігайтеся вандалів і злодіїв, які можуть завдати шкоди нашим позитивним поглядам або спробувати вкрасти їх.

Усі люди по-різному оцінюють себе. Дехто хорошої думки про себе, дехто поганої. Чим позитивніше людина налаштована щодо себе, тим краще в неї складається життя та впевненіше вона почувається. І навпаки. Перша категорія людей, як правило, – щасливі везунчики, оптимісти, друга – невдахи, песимісти.

То хіба не ліпше бути оптимістом? Безперечно!

Оптиміст зазвичай добре підготовлений до життєвих випробувань, впевнено дивиться у майбутнє. Він об’єктивно оцінює себе й свої можливості і, якщо помічає в собі відсутність певних здібностей, не дуже засмучується, а просто спрямовує свої сили на ті сфери діяльності, у яких його таланти можуть розкритися вповні.

Він щиро вірить в успіх, і це головне, адже налаштована на перемогу підсвідомість лише виконує закладену в неї програму. Такі люди здебільшого щасливі: вони легко переживають негаразди, усією душею радіють успіхам і надійно захищені від різних захворювань.

Дехто сприймає оптиміста як відірвану від реальності людину, яка нібито тільки й хоче уникнути проблем, трагедій та безнадії. Проте оптиміст не прагне ховатися від життя, а конструктивно ставиться до власних проблем і проблем людства, сприяє їх вирішенню.

Сьогодні саме оптимізм допоможе нам з гідністю подолати складні життєві ситуації, жити, творити і виявляти переконаність: «Усе буде добре, у мене є сили все вирішити!».

Притча про добре і зле

Один старий і мудрий чоловік сказав своєму учневі:

– Роздивися кімнату, де ми сидимо, і спробуй запам’ятати речі коричневого кольору.

У кімнаті було повно всього коричневого, тож учень швидко впорався із завданням. Але мудрець далі попросив його:

– Заплющ-но очі й перелічи всі речі синього кольору!

Учень розгубився й обурився:

– Я не помітив нічого синього, бо ж запам’ятовував, як ви наказали, тільки речі коричневого кольору!

На що мудрий чоловік відповів йому:

– Розплющ очі й озирнися – у кімнаті повно синіх речей.

І то була щира правда.

Опісля мудрець заговорив знову:

– Цим прикладом я хотів показати тобі правду життя: якщо ти шукаєш у кімнаті тільки речі одного кольору, а в житті – тільки лихе, то будеш бачити тільки його, помічати лише його, і тільки воно буде запам’ятовуватися тобі та впливати на твоє життя.

* * *

Якщо ти шукаєш лихе, то обов’язково його знайдеш і ніколи не помітиш нічого доброго.

За матеріалами ученого і педагога Володимира Калошина

У статті використано ілюстрації з інтернет-ресурсів

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»