Редакція журналу «Охорона праці»

Будь помітним!

19.11.2021

Найчастіше аварії відбуваються через нетверезих водіїв або необережність пішоходів, які у сутінках стають «невидимими». Наїзд на пішохода – один з найпоширеніших видів ДТП, який найчастіше стається в темний час доби.

Осінньо-зимовий період – не найкращий час для водіїв і пішоходів. На мокрій дорзі подовжується гальмівний шлях, а отже, підвищується небезпека учасників дорожнього руху. З настанням осені темніти починає раніше, видимість на дорогах помітно погіршується, аварій стає більше. Адже помітити людину, не позначену елементами, що відбивають світло, яка переходить проїжджу частин, або йде узбіччям, досить складно.

Основна проблема полягає в тому, що найчастіше пішоходи вважають, нібито водій бачить їх, і раптово виходять на проїжджу частину. У той же час водій занадто пізно помічає пішохода, який у темряві та при світлі зустрічних фар зливається з асфальтом.

Для прикладу, пішохід стає помітним у чорному одязі з відстані двох метрів, у синьому – з сімнадцяти, у червоному – з двадцяти чотирьох. А гальмівний шлях автомобіля – 20 м на сухому, та 30 м на мокрому асфальті.

Діти – найбільш вразливі учасники дорожнього руху. Тож в осінній та зимовий час варто вдягати червоний, жовтий та білий одяг, а ще ліпше – прикріпити світловідбивні елементи.

Світловідбивні елементи (СВЕ) можуть мати різні форми:

  • стікери (кріпляться до одягу на липучці);
  • термосмуги (кріпляться на тканини за допомогою прогріву праскою);
  • жорсткі браслети (скручуючись, кріпляться на руку, ногу або сумку);
  • кулони;
  • брелки;
  • значки;
  • шнурки.

Часто виготовляють підвісні СВЕ для носіння дітьми у вигляді звірів, іграшок, машинок, казкових героїв. Їх легко прикріпити на одяг дитини.

Пішоходи старшого віку, які світловідбивні елементи не використовують у місті, можуть носити їх із собою та надівати, якщо знадобиться іти неосвітленими дорогами – цей маленький елемент допоможе зберегти життя.

Якщо у пішохода є такий флікер, то відстань, з якого водій може його помітити, збільшується до 150 метрів. І це є найбільш надійним способом убезпечити себе на дорозі, бо використання світловідбивного аксесуару зменшує ризик наїзду на пішохода в темний час доби на 85 %.

Шановні батьки та всі учасники дорожнього руху!

Переглянете свою поведінку на дорозі, подбайте про власну безпеку та безпеку своїх дітей. Вдягайтесь помітно.

Будьте відповідальними пішоходами. Бережіть себе і своїх близьких!

Підготувала Інна Ільницька, методист обласного методичного кабінету (БЖД населення) НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»