Матвійчук Дмитро

Бігти ще швидше разом!

15.05.2024

До Всесвітнього дня охорони праці, який відзначають 28 квітня, на підприємствах та в організаціях в Україні вшанували загиблих на виробництві. У цей день відбулися суспільні події, що привернули увагу до безпеки праці на виробництві та проблем у цій сфері. Державні праце охоронні структури спільно з громадськістю, соціальними партнерами – профспілками та роботодавцями – поклали квіти до постаментів загиблих на виробництві, було проведено пресконференції, круглі столи та інші заходи. Бентежить уяву далека від реальності й, на жаль, сумна статистика: за роки незалежності в Україні загинуло на робочих місцях 34 тис. осіб, ще 930 тис. зазнали травмувань...

Цього року, як і зазвичай, усі небайдужі зробили внесок у цю інформаційну роботу. Журнал «Охорона праці» спільно з Європейським співтовариством з охорони праці (ESOSH) за підтримки Міжнародної організації праці, Федерації профспілок та Конфедерації роботодавців України провели онлайн флешмоб серед інженерів з охорони праці та підбили підсумки XIIІ Всеукраїнського конкурсу дитячого малюнка.

Викликала інтерес ще одна значуща подія: Міжнародна організація праці створила в Україні цілий офіс, директором якого призначено Аїду Ліндмаєр.

За словами Національного координатора МОП Сергія Савчука, ця важлива міжнародна організація буде розширювати свою присутність у нашій державі та надавати технічну допомогу. Мета команди офісу – консолідувати сили експертного середовища у сфері безпеки праці та працювати разом над поліпшенням стану безпеки і здоров’я на роботі.

Спільно із соціальними партнерами та урядом офіс МОП прийняв дворічну стратегію співпраці. Вона передбачає такі основні напрями, як: інвестиція в людей та підтримка їх під час війни; допомога підприємствам, зокрема у створенні безпечних і здорових умов праці; реформування ринку праці на основі засад належного врядування, зокрема через соціальний діалог, а також підтримка вступу України до ЄС.

Отже, рух нашої країни до європейської спільноти невпинний, хоча й уповільнений. Важливо, що він «заряджається» не тільки силами держави. Журнал серед тих, хто всіма засобами сприяє змінам, інформує суспільство щодо перспектив.

Уже кілька років при нашому виданні працює Європейська школа керування ризиками Джаннет Аршимової, де українських фахівців з безпеки праці навчають європейських підходів до управління безпекою та здоров’ям на роботі, із застосуванням сучасних навчальних практик та інструментів.

Цьогоріч ми зробили наступний крок: спільно з ESOSH започаткували розмовний клуб (SK) англійської мови, в якому говорять лише про безпеку та здоров’я на роботі. Два в одному: удосконалюємо англійську мову та професійну підготовку. Цей проєкт – значна інвестиція у професійний розвиток фахової спільноти з охорони праці. Очевидно, що успішним фахівцем можна стати лише зі знанням іноземної мови. Ми вдячні команді викладачів-волонтерів ESOSH та фахівцям із країн Європи, які діляться своїми знаннями та досвідом. Колектив журналу «Охорона праці» – за європейську державу і за ефективну систему управління охороною праці, де життя та здоров’я людини цінують не декларативно, а по суті.

Усвідомлюю, що свою суспільну місію ми спроможні виконати за вашої підтримки, яку із вдячністю відчуваємо сьогодні. Тож запрошую вас і надалі бути з нами в межах чинних і нових проєктів: передплатіть друкований або електронний журнал, долучіться до електронного КАБІНЕТУ ОХОРОНИ ПРАЦІ, семінарів і вебінарів, навчайтесь у Європейській школі керування ризиками, підвищуйте свій рівень англійської...

Разом з вами ми будемо «бігти ще швидше», щоб рухатись уперед – до гідної праці, якісного життя та створення в Україні безпечних робочих місць.

Головний редактор Матвійчук Дмитро