Ільницька Інна

Безпека під час відключень світла

13.09.2024

Українці знову почали адаптуватися до відключень електроенергії, мета яких – зняти навантаження й підтримати енергосистему країни. Багато хто закупив різні прилади для освітлення, обігріву та приготування їжі, коли немає електрики. Проте не всі вони безпечні.  Тому почастішали випадки пожеж, пов’язаних із неправильним поводженням з електроприладами. Також трапляються вибухи газових балонів до компактних туристичних плит, які люди використовують для приготування їжі в домашніх умовах. Як правильно користуватися різними приладами, щоб уберегти себе і своє помешкання від пожежі та вибуху?

Якщо виходите з дому, треба вимкнути всі електроприлади. Якщо використовували газове обладнання або відкритий вогонь, упевнитися, що все погашено. Якщо ви вдома, і вимкнули електрику, одразу слід відключити від розетки електроприлади, щоб стрибки напруги після відновлення електрики не вивели їх з ладу. Можна придбати спеціальні пристрої, які захищають техніку від перепадів.

До того ж ви можете за час відключення електрики забути про ввімкнені прилади чи піти з дому, тому вимкніть прилади, щоб запобігти пожежі, особливо це стосується обігрівального обладнання та електроплит. Також ліпше вимкнути світло.

Після відновлення електропостачання варто розподілити навантаження, вмикати електричні прилади по черзі. Якщо всі прилади увімкнути одночасно, це може призвести до перевантаження мережі та повторного відключення світла.

Освітлення

Найперше потенційне джерело пожеж – свічки. У ДСНС радять використовувати невисокі стійкі металеві свічники. Ставити їх треба на стійку поверхню, ідеальне місце — стіл. Відстань між декількома свічками має бути не менше ніж 10 см. Тримати запалені свічки треба на безпечній відстані від горючих матеріалів, подалі від дітей і тварин.

Не варто спалювати свічки до кінця – треба залишати недогарок завдовжки 2–3 см. Запалені свічки не можна залишати без нагляду. Їх треба гасити перед тим, як вийти з кімнати чи перед сном. Та безпечніше користуватися ліхтарями.

Також варто пам’ятати, що свічка – це не засіб для приготування їжі. Для розігріву їжі допустима експлуатація лише сертифікованих приладів.

Газові горілки

Мешканці негазифікованих будинків, стали купувати компактні туристичні горілки, які працюють на газових балонах. Потрібно дотримуватися певних правил, щоб користування цими приладами було безпечним.

Перед кожним використанням перевіряйте цілісність балончика. Це можна зробити, наприклад, за допомогою мильного розчину. Варто пам’ятати, що газова горілка – це туристичний предмет, розрахований на використання просто неба. Якщо він горить у приміщенні,  обов’язково подбайте про вентиляцію.

І найважливіше: не можна допускати нагрівання балонів і потрапляння на них сонячних променів. Зокрема, не можна встановлювати горілку на електричну варильну поверхню. Є ризик, що ви забудете вимкнути поверхню після відключення світла, а після відновлення електрики вона нагріється, нагріє газовий балон, і він вибухне. Такі випадки вже не поодинокі.

Генератори

Використовуйте їх лише поза приміщенням, не запускайте у будинку чи гаражі та не підключайте до домашньої електричної системи. Відстань від генератора до від вікон, дверей та гаражів має бути не менше за 6 метрів.

Генератор потрібно встановлювати в захищеному від дощу або затоплення місці. Дотик до мокрого генератора або пристроїв, підключених до нього, може призвести до ураження електричним струмом. Перед заправлянням треба дати генератору охолонути. Пальне, пролите на гарячі деталі двигуна, може спалахнути.

Про безпеку експлуатації генераторів читайте в наших матеріалах

Автор Ільницька Інна