Редакція журналу «Охорона праці»

Безпека на дачі

13.04.2021

Весна – це період дачних робіт. Працюючи на своїх садово-городніх ділянках, не забувайте про правила пожежної безпеки.

Пам’ятайте, що незагашений недопалок, кинутий у купу сміття, може спричинити лихо. Якщо вже зовсім не можете без нікотину, обладнайте місце для куріння.

Згідно з правилами пожежної безпеки, на дачі обов’язково має бути діжка з водою (ємністю 200 літрів), а ліпше декілька: по одній на кожному розі дачного будинку. У будинку має бути вогнегасник.

Якщо ваш дачний дім зроблено з дерева, доцільно захистити його спеціальними матеріалами з особливим просочуванням та обробити вогнезахисною фарбою. Пофарбована і просочена (згідно з інструкцією) дача повинна не горіти, а обвуглюватися. Через два роки обробку доведеться повторювати.

Дачний будинок обов’язково має бути обладнаний громовідводом із заземленням, проведеним по зовнішній стіні. Не можна кріпити громовідвід до теле- і радіоантен на даху; заземлення не можна з’єднувати із внутрішньою проводкою – небезпека влучення блискавки в будинок і займання електропроводки від цього подвоюється.

Якщо вогонь застав вас у будинку, хапайте мокру вовняну або бавовняну ганчірку. Притисніть до органів дихання та поповзом (їдкий дим під час пожежі піднімається догори) пробирайтеся до дверей. Не відчиняйте вікон, щоб приток кисню не посилював вогонь. До приїзду пожежників намагайтеся ізолювати кімнати, що горять, поливаючи двері водою або заклавши у дверні щілини вологі ганчірки. Не забувайте про вогнегасники.

Якщо вогонь охопив посадку, викликайте пожежників. Якщо полум’я невисоке, підійдіть до краю ділянки, що горить, закопуйте вогонь, поливайте водою. До полум’я висотою в 1,5 – 2 м наближатися не можна – чекайте пожежників на великій відстані.

Будьте пильні, пам’ятайте – ваше життя у ваших руках!

Підготувала Інна Ільницька, методист обласного методичного кабінету (БЖД населення) НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»