Редакція журналу «Охорона праці»

Безпечного Нового року!

30.12.2021

Наближаються новорічні та різдвяні свята – пора вечірок, обідів, вистав та інших масових заходів. Усі ретельно готуються до цих свят: прикрашають оселі ялинками з іграшками, гірляндами і дощиком, роблять усе, щоб святкова атмосфера залишилася у приємних спогадах на весь рік. На жаль, як показує статистика, саме у святкові дні фіксують суттєве збільшення кількості пожеж, дорожньо-транспортних пригод, отруєнь чадним газом і алкоголем, травм та опіків від неправильного користування піротехнічними виробами.

Щоб свята пройшли весело, без небезпечних пригод, слід дотримуватися нескладних правил безпеки.

Щоб уникнути пожежі у вашій оселі під час Новорічних свят, ялинку слід установити на стійкій основі: на підставці, у посудині з піском, так, щоб вона не перешкоджала виходу з приміщення, була на відстані не менше ніж пів метра від систем опалення, телевізорів, приймачів, магнітофонів, легкозаймистих матеріалів. Щоб вона не загорілася від опалювальних приладів, а в разі займання ялинки полум'я одразу не перекинулося на інші речі.

Для прикрашання ялинки застосовуйте електричні гірлянди тільки заводського виготовлення. Обов'язково перевірте справність електричного проводу, його ізоляцію. Слід завжди пам'ятати, що хвоя та штучні ялинки легкозаймисті. Якщо ви помітили несправність гірлянди: з'явилося миготіння лампочок, іскріння, сильне нагрівання проводу – негайно вимкніть її.

Не слід прикрашати ялинку целулоїдними, паперовими та іншими легкозаймистими іграшками й прикрасами, ватою, марлею. І, головне, не можна як прикраси використовувати свічки.

Також збільшується кількість загорань через залишені без нагляду побутові прилади. Деякі легковажні громадяни, вирушаючи святкувати до своїх рідних чи друзів, залишають ці прилади увімкненими.

Під час свят виникає спокуса увімкнути відразу всі прилади (щось запікається в мікрохвильовці, щось вариться на плиті, а треба ще випрасувати сукню, закип'ятити воду для кави, щоб підбадьоритися, а як же без телевізора – у святкові дні показують багато розважальних програм). Через це стається перевантаження електромережі. Добре, якщо будинок обладнаний сучасними запобіжниками, і вони просто знеструмлять квартиру. Та якщо автоматика не спрацює, для того, щоб виникло загоряння, достатньо несправної розетки або надломленого проводка. Відразу нагадаємо, що не можна гасити проводку під напругою водою.

Буває, що від надмірного вживання алкоголю люди засинають, забуваючи вимкнути побутові прилади, або курять у нетверезому стані в ліжку, що нерідко призводить до пожеж та людських жертв.

Що стосується використання бенгальських вогнів, хлопавок, феєрверків, інших піротехнічних засобів, застерігаємо, що користуватися ними у приміщенні заборонено. Ці засоби красиві й ефектні, проте їхні іскри, які розлітаються, можуть підпалити  ялинку, папір, вату, скатертину, килим, а то й одяг людей.

Пам’ятайте, що у разі неправильного використання, недотримання правил безпеки, піротехнічні вироби можуть завдати шкоди вашому здоров’ю та майну.

Запускаючи феєрверки, дотримуйтесь правил їх використання. Переконайтеся, що в радіусі 30 метрів немає будинків, дерев, автомобілів, ліній електропередач та інших об'єктів. Глядачі повинні бути на безпечній відстані. Завдяки цьому ви уникнете пожеж і травм, а від феєрверку у вас залишаться тільки радісні враження.

Шановні батьки! Не залишайте дітей на свята самих удома. Малеча може знайти собі небезпечні розваги: бавитися сірниками, запальничками, бенгальськими вогнями, петардами, а це може призвести до травмувань та пожежі.

Підготувала Альона Петрунь, методист кабінету навчального НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»