Редакція журналу «Охорона праці»

Безпечна експлуатація генератора

22.12.2022

Портативна електростанція або бензиновий генератор – розумне та відносно економічне рішення. Портативні електростанції є джерелом підвищеної небезпеки, тому дотримання правил безпеки під час роботи з ними обов'язкове. Це не тільки захищає людей, які працюють з бензогенератором, але й подовжує термін роботи самого апарата.

Правила безпеки під час роботи з генератором вимагають працювати в сухому бажано бавовняному одязі. Волосся потрібно закрити головним убором, що не обмежує огляд. Одяг повинен бути повністю застебнутий. Руки слід захищати рукавичками з діелектричного матеріалу (гумовими).

Не допускайте тривалого контакту пального та інших рідин генератора зі шкірою. У разі потрапляння рідин на шкіру промийте це місце водою, якщо бензин або мастило потрапили на одяг – ретельно виперіть його.

Усі роботи обов'язково проводити в добре провітрюваному приміщенні зі справною вентиляцією або просто неба. Генератор під час роботи виділяє токсичний чадний газ.

Деталі двигуна сильно нагріваються. Не торкайтеся працюючого генератора! Це може спричинити сильний опік. Крім того, нагрів небезпечний для горючих матеріалів, рідин і газів – тому бензогенератор повинен бути розміщений на значній відстані від них. Не зберігайте запас бензину поруч із генератором.

Розміщення

Генератор розміщують просто неба, під навісом або в просторому приміщенні з працюючою вентиляцією і можливістю провітрювання, адже він виділяє чадний газ. Не можна розміщувати бензогенератор у замкнутому приміщенні! Відстань до стін та іншого обладнання повинна бути більше від одного метра. Заборонено бути поруч з генератором будь-яким стороннім особам або тваринам. Подбайте про це, особливо якщо генератора встановлено просто неба.

Не ставте генератор у вибухонебезпечному середовищі. Не відкривайте кришку бензобака, коли увімкнено двигун.

Будь-яке пошкодження електричних кабелів повинно бути ліквідовано негайно. Замініть пошкоджену ділянку або ізолюйте її. Не торкайтеся оголених дротів і стежте за силовими кабелями генератора.

Вологе середовище небезпечне для двигуна. Бензиновий генератор заборонено вмикати в умовах підвищеної вологості, під час дощу або снігу. Не торкайтеся генератора вологими руками!

Підключення

Дотримуйтеся інструкції з підключення та експлуатації генератора. Перевірте технічні характеристики, специфікацію та потужність вашої моделі генератора. Підключення повинно проводитися у добре провітрюваному приміщенні або на відкритому повітрі. Перевірте рівень вологості, приберіть легкозаймисті речовини і матеріали. Одягніть сухий захисний одяг і гумові рукавички.

Перевірте рівень мастила в двигуні.

Переконайтеся, що електричні елементи заземлені, не допускайте контакту силових контурів з водою.

Для підключення електроприладів використовуйте подовжувачі й кабелі високої якості, без пошкоджень і порізів. На вилках електроприладів повинен бути заземлювальний контакт.

Забороняється об’єднувати генератори у ланцюг!

Забороняється підключати бензогенератори до електричної розетки!

Запуск генератора можливий за допомогою електричного або ручного стартера, залежно від моделі. Дотримуйтесь порядку підключення споживачів.

Перед початком експлуатації генератора рекомендується подбати про запас мастила та запасних деталей.

Технічне обслуговування і заправляння

Під час заправляння двигуна забороняється палити.

Поруч з генератором не повинно бути джерел відкритого вогню або іскор.

Забороняється відкривати кришку бака, коли генератор працює. Для заправляння вимкніть двигун і дочекайтеся його охолодження – зазвичай для цього достатньо п'яти хвилин. Не нахиляйте генератор! Під час заправляння обладнання повинно бути встановлено на рівній надійній поверхні.

Перевірте заземлення, не вдихайте пари бензину, не допускайте потрапляння пального на шкіру.

Звертайте увагу на якість бензину. Не зберігайте бензин довше за шість місяців, оскільки в цьому разі генератор працюватиме з підвищеним утворенням диму, а в двигуні може осідати кіптява.

Регулярно перевіряйте рівень мастила у двигуні. Недостатнє змащення може призвести до виходу двигуна з ладу, швидкого зношення.

Регулярно заміряйте рівень оксиду вуглецю, який виробляє вихлопна система бензогенератора.

Стежте за електричними кабелями. Не допускайте перекручування дротів, їх контакту з гарячими поверхнями і водою, занурення в іншу рідину. Будь-які пошкодження ізоляції потрібно виправляти у найкоротші терміни.

Є небезпека випадкового вмикання двигуна. Тому перед ремонтом або під час заправки свічку запалювання рекомендується  від'єднати. 

Регулярно проводьте чистку, обслуговування і за потреби заміну повітряних фільтрів, паливних фільтрів і свічок запалювання.

Відключення і консервація

Якщо бензогенератор потрібно зберігати довше за три місяці, слід вжити заходів для безпечної консервації. Бензин з бака повинен бути повністю злитий, бак осушений. Мастило рекомендується повністю замінити. Впускні і випускні клапани потрібно перекрити. Генератор має зберігатися в сухому, провітрюваному, чистому місці.

Дотримання правил безпеки під час експлуатації генераторів, правил їх зберігання та обслуговування не тільки збереже двигун, але і вбереже здоров'я працівників портативної електростанції.

Матеріал підготувала Інна Ільницька, методист обласного методичного кабінету (БЖД населення)

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»