Редакція журналу «Охорона праці»

Безбар'єрність та безпека ­ – шлях до рівних умов праці

19.10.2023

18 жовтня за ініціативи Європейського співтовариства з охорони праці (ESOSH), журналу «Охорона праці», ТОВ «Інсайт+», Благодійного фонду «MindyFoundation» та за сприяння Державної служби зайнятості України відбулася панельна дискусія «Безбарʼєрність + Безпека. Створюємо робочий простір для осіб з інвалідністю, ветеранів та ветеранок. Адаптивний спецодяг».

За інформацією Пенсійного фонду, на момент, коли на обліку в Україні було 2,7 млн осіб з інвалідністю, з них працевлаштованими офіційно були лише 700 тис. Чому так? Є низка причин, і ці проблеми треба розв’язувати гуртом, жодна суспільна інституція не може залишатися осторонь. На жаль, держава на законодавчому рівні не бере на себе зобов’язання щодо працевлаштування цієї категорії громадян (і це викликає негативну реакцію суспільства), перекладаючи усе на бізнес. Який під тиском регулювання та податків насилу виживає і постійно, правдами і неправдами, «оптимізує» податки для зменшення непомірних витрат. Для більшості – це вимушена реакція просто заради ВИЖИВАННЯ.

Дискусія відбулася в межах роботи XX Міжнародної спеціалізованої виставки «КомунТех». Її мета – виміряти готовність підприємств України працевлаштовувати та повертати на робочі місця працівників, які втратили здоров’я на війні та отримали інвалідність.

Участь у панельній дискусії взяли представники Мінсоцполітики та Мінветеранів України, Державної служби зайнятості, УСПП, СПО профспілок України, представники підприємств, громадські об’єднання та благодійні фонди. Федерація професійних спілок була представлена на заході керівним складом на чолі з головою ФПУ Григорієм Осовим.

Цілі панельної дискусії:

  • привернути увагу громадськості та державних інститутів до проблеми облаштування робочих місць для осіб з інвалідністю в Україні;
  • сформувати перелік потреб суб’єктів господарювання у послугах/товарах для створення здорових та безпечних умов праці для осіб з інвалідністю;
  • запропонувати готові рішення щодо створення безпечних умов праці, забезпечення спецодягом та засобами індивідуального захисту осіб з інвалідністю.

Під час дискусії виступили:

Оксана Кльоц, керівник експертної групи із забезпечення формування політики Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Міністерства у справах ветеранів України говорила про підтримку під час переходу від військової служби до цивільного життя.

Олена Кульчицька, радник міністра соціальної політики України – про державні програми зі сприяння працевлаштуванню осіб з інвалідністю.

Інна Бондіні, начальник управління надання послуг населенню Департаменту реалізації політики зайнятості Державної служби зайнятості України – про проблемні питання навчання та працевлаштування осіб з інвалідністю.

Андрій Шевцов (особа з інвалідністю), радник президента Української спілки промисловців та підприємців, висвітлив актуальні питання створення умов для ефективної праці на робочому місці для осіб з обмеженнями життєдіяльності.

Олександр Шевченко (особа з інвалідністю), координатор Європейського співтовариства з охорони праці – про готовність інфраструктури міст та невеликих населених пунктів України до забезпечення мобільності осіб з інвалідністю. 

Михайло Сьомін, сертифікований експерт Європейського співтовариства з охорони праці актуалізував ризики на робочих місцях осіб з інвалідністю, вимоги та практики створення безпечних умов праці осіб з інвалідністю. 

Богдан Міненко, співзасновник БФ «MindyFoundation» презентував проєкт із облаштування невеликих населених пунктів України будиночками для адаптації та реабілітації осіб з інвалідністю. 

Ірина Галузінська, керівниця проєкту Praktyka у Veteranhub говорила про те, як підтримати на етапі адаптації ветеранів, що повертаються в команду, та врахувати їхні потреби на цьому шляху. 

Григорій Осовий, голова ФПУ, розповів про лікувально-реабілітаційні можливості  санаторно-курортних закладів ФПУ.

Під час  обговорення актуальних питань дискусії свої думки та пропозиції висловили Василь Андрєєв, заступник Голови ФПУ,  Світлана Сокуренко, координатор групи  законодавчих ініціатив Європейського співтовариства з охорони праці,   Ірина Петченко, заступник гендиректора з охорони праці ТОВ «Основа-Солсиф».

Родзинкою заходу стала презентація Дмитром Пеховим, директором з розвитку ТОВ "Інсайт+", зразків спецодягу та засобів індивідуального захисту для осіб з інвалідністю, які розробила компанія. Костюм створений з урахуванням обмеженого функціонування рук та ніг. Цю модель можна доповнювати різними деталями та змінювати для потреб кожного працівника – особи з інвалідністю.

Глибокі аналітичні презентації спікерів дали змогу всебічно висвітлити правові, економічні та морально-етичні аспекти інклюзії в Україні. Зокрема, учасники відповіли на запитання щодо виконання постанови КМУ № 893 від 22.08.2023,  долі законопроєкту 5344-д  Інформація буде корисною для роботодавців, громадських активістів, ветеранів та ветеранок, вона буде опублікована на сайті журналу. Плануємо створити відеосюжети з виступів учасників дискусії. Дивіться матеріали на наших інтернет-ресурсах.

Головний редактор журналу та модератор дискусії Дмитро Матвійчук зазначив, що закони й економічні стимули щодо осіб з інвалідністю не запрацюють, якщо вони не будуть скріплені СОВІСТЮ суспільства, моральною та соціальною відповідальністю.

Журнал «Охорона праці» разом зі співорганізаторами заходу вдячні усім спікерам та учасникам за цей, безумовно, суспільно актуальний захід.

Фото О. Фандєєва

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»