Редакція журналу «Охорона праці»

Басейн. 8 правил

28.07.2021

1. Очищення

Рекомендуємо використовувати тільки якісну хімію. Обов’язково встановіть фільтри – піщані, кварцові або на основі картриджів. Регулярно прибирайте осад бруду з дна басейна.

2. Підігрів

Оптимальна температура води – від 21 до 25 °C, якщо у відкритому басейні купатимуться маленькі діти, температуру варто підвищити до 30 °C. Кожні півгодини перебування дитини в басейні температуру варто підвищувати на один градус від «базових» 21 °C.

3. Безпечні аксесуари

Подбати про них варто на етапі проєктування. Важлива деталь – нековзке покриття по периметру. Це може бути як спеціальна плитка, так і природний або штучний камінь, дерево або інші поверхні з високим коефіцієнтом тертя.

4. Міцне накриття

Для захисту від листя, опадів і сонячного світла цілком вистачить бульбашкової солярної плівки. Якщо ж ви непокоїтеся, що в закритий басейн може впасти дитина або тварина, установіть тверде накриття з полімерних матеріалів.

5. Монтаж атракціонів

Водні гірки, надувні конструкції, гідромасажні стінки й лежаки, гейзери можуть перетворити басейн на мініатюрний аквапарк. Однак перш ніж застосовувати це обладнання, переконайтеся в його безпеці та відповідності розмірам водойми. Так, наприклад, відстань від гірки до бортика басейну має бути більша за довжину гірки хоча б у півтора раза.

6. Іграшки

Біля басейну не повинні залишатися іграшки або інші предмети, які можуть зацікавити дитину. Надувні іграшки і предмети здуваються через пошкодження, а це може бути небезпечним для дитини в басейні.

7. Огорожа

Навколо басейну має бути огорожа не менше ніж 1,2 м заввишки. Потрібно постійно перевіряти, чи немає в ній дірок, пошкоджень або лазівок, через які дитина може потрапити до басейну. На огорожі має бути хвіртка з замком, недоступним для дітей.

8. Безпечна поведінка

  • Найголовнішим правилом безпеки є присутність батьків поруч. Дитина завжди має бути під наглядом дорослих. Обговоріть з нею правила поведінки біля басейну та у воді. Якщо з дітьми залишається няня або інші дорослі, подбайте, щоб вони також були проінструктовані про правила поведінки й усвідомлювали всю відповідальність за безпеку дітей.
  • Не залишайте малих дітей на підлітків, підліток може захопитися грою і не зможе забезпечити безпеку малюків.
  • Навчайте дітей плавати якомога раніше, але не втрачайте пильність, оскільки багато нещасних випадків стається з дітьми, які вміють плавати.

Підготувала Інна Ільницька, методист обласного методичного кабінету
(БЖД населення)НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»