Фандєєв Олександр

«Апетити» сучасних технологій зменшуватимуть

24.11.2023

Системи штучного інтелекту (далі – ШІ), зокрема ChatGPT, споживають значну кількість електроенергії та води для обробки запитів та охолодження серверів.

Для прикладу, ChatGPT змушує розташовані у розгалужених центрах обробки даних сервери споживати близько 500 мл води щоразу, коли користувач задає від 5 до 50 підказок або запитань. Згідно з офіційними звітами з 2021 по 2022 р. споживання води Microsoft зросло на 34%, а Google – на 20%. Велику потребу в ресурсах мають також інші нові технології, наприклад майнінг криптовалют.

З огляду на те, що популярність цих технологій зростає, експерти та екологи занепокоєні їхнім впливом на навколишнє середовище.

У відповідь технологічні компанії заявили, що вживають заходів для зменшення впливу на довкілля. Зокрема, Google зазначила, що її центри обробки даних на 60% енергоефективніші, ніж у середньому по галузі. У екологічному звіті за 2023 рік компанія підкреслила, що її мета – «досягти чистих нульових викидів у своїй діяльності та ланцюжку створення вартості до 2030 року». Що вимагає швидкого скорочення викидів діоксиду вуглецю (CO₂).

Microsoft також запевнила, що «розслідує, як заохочувати прозорість і підвищення ефективності на орендованих ділянках» і прагне перейти на 100% безвуглецеву енергію до 2030 р.

За матеріалами ЗМІ

Журналіст Фандєєв Олександр