Редакція журналу «Охорона праці»

Алергія на комах

15.06.2022

У світі є понад вісім мільйонів видів комах – це найпоширеніші живі істоти на планеті. Улітку ми багато часу проводимо на вулиці, працюємо на дачі, відпочиваємо на природі. Але кровосисні й отруйні комахи здатні не тільки зіпсувати відпочинок, а й призвести до серйозних проблем зі здоров'ям. Контакти з ними часто непередбачувані, непомітні та можуть призводити до алергічних реакцій у разі контакту з ними, вдихання продуктів життєдіяльності комах, укусів. Найбільш тяжкі алергічні реакції виникають у відповідь на укуси перетинчастокрилих – бджіл, ос, джмелів і шершнів. Це легкі місцеві або системні реакції, які можуть навіть стати причиною смерті. Щоб уникнути тяжких ускладнень, рекомендується завчасно виявити сенсибілізацію (підвищену чутливість організму) до алергенів комах.

Кому рекомендовано обстеження?

  • людям з різними алергічними реакціями;
  • людям з тяжкою формою алергічних реакцій на комах;
  • людям з алергічними симптомами, які проявляються під час перебування в зоні скупчення комах – на пасіках, в садибах, на відкритому повітрі.

Якщо дослідження підтвердить сенсибілізацію, потрібно звернутися до алерголога. Лікар надасть інформацію щодо правил поведінки у разі укусу, призначить додаткове обстеження і спеціальне лікування.

Сучасні підходи в лабораторній діагностиці інсектної алергії рекомендують виявляти специфічні IgE до перетинчастокрилих (через 2 дні після укусу). У складі дослідження – алергопанелі «Отрута комах», є саме специфічні IgE найпоширеніших в Україні перетинчастокрилих:

  • бджоли медоносної;
  • звичайної оси;
  • шершня звичайного;
  • паперової оси;
  • бромелаїну. 

Бромелаїн – це речовина, яка міститься в різних джерелах алергенів, зокрема в алергенах комах. Виявлення специфічних IgE до бромелаїну дає змогу уникнути хибнопозитивних результатів до алергенів отрути комах.

Хто жалить?

Тільки самки перетинчастокрилих. Бджоли зазвичай жалять навесні й у перші місяці літа, а оси – з серпня по вересень.

Бджоли і джмелі жалять лише захищаючись. Серед усіх перетинчастокрилих тільки у бджоли є зазубрене жало, яке залишається в тілі жертви. Це призводить до загибелі комахи. Джмелі жалять рідко і жала не залишають.
Оси гніздяться в землі, їх можна легко потривожити під час садових робіт. Оси концентруються навколо сміттєзбірників, часто будують гнізда з сотами на кілька особин під карнизами і балками, на горищах і балконах. Ці комахи агресивні й можуть нападати першими.
Шершні гніздяться в кущах, тому важливо бути особливо обережним під час обрізання гілок. На поодинокі укуси зазвичай загальної реакції не виникає. Токсичні укуси більше ніж 5 бджіл, а кількох сотень – смертельні. Під час укусу (навіть однократного) в кровоносну судину загальні реакції миттєві та виражені. Особливо небезпечні укуси в ділянках глотки, гортані, порожнини рота.

Прояви алергії.

Алергічні реакції можуть бути місцевими і системними. На перший у житті укус ніколи не буває загальних алергічних реакцій: тяжкість проявів зростає з кожним наступним укусом. За даними Європейського алергологічного товариства, після місцевих алергічних реакцій у разі повторного укусу системні прояви розвиваються менш ніж у 5% випадків, після легкої системної реакції – у 15-30%, після тяжкої – більш ніж в 50%.

У разі місцевих алергічних реакцій набряк і почервоніння в місці укусу мають діаметр до 10 см і зберігаються не менше ніж добу. Відчувається сильне свербіння. Набряк у горлі та порожнині носа може спричинити асфіксію.

Системні алергічні реакції можуть бути легкими, середньої тяжкості та важкими. Легка характеризується генералізованим висипом, свербінням, нездужанням, занепокоєнням. Якщо до цих симптомів приєднуються інші (ангіоневротичний набряк, запаморочення або біль в серці, животі, диспепсичні явища), реакція розцінюється як середньотяжка. Тяжка реакція, крім перерахованих вище проявів, характеризується задишкою, дисфагією, охриплістю голосу, набряком гортані, бронхоспазмом.

Швидкість виникнення і наростання проявів є важливим індикатором тяжкості стану. Найважчими вважаються реакції, які розвиваються одразу після укусу – через 1–2 хвилини. Відстрочені – набагато легші.

Анафілактичний шок розвивається за кілька секунд або хвилин після укусу: він проявляється задухою, нудотою, блюванням, зниженням артеріального тиску, колапсом, ціанозом, втратою свідомості, нетриманням сечі й калу. Летальний наслідок настає через колапс та обструкцію дихальних шляхів.

Чим небезпечна отрута?

В отруті перетинчастокрилих містяться мелітин, апамін, фосфоліпаза, гіалуронідаза, кініни, гістамін, серотонін та інші біогенні аміни, здатні призвести до розширення судин і підвищення їх проникності. У пептидів і фосфоліпази виражені токсичні властивості, ферменти і високомолекулярні пептиди можуть призводити до розвитку алергічних реакцій. Токсичні ефекти під час укусів пов'язані з основними пептидами або фосфоліпідами: у бджіл це мелітин, в ос – нейротоксин. Алергічні реакції здебільшого обумовлені сенсибілізуючим впливом ферментів: це фосфоліпаза А, кисла фосфатаза, гіалуронідаза.

Біологічний вплив отрути перетинчастокрилих можна виразити як сумарний ефект чотирьох видів токсичної дії отрути:

  • геморагічної;
  • гемолітичної;
  • нейротоксичної;
  • гістаміноподібної.

Алергічні реакції на укуси перетинчастокрилих часто пов'язані зі специфічними імуноглобулінами (Ig) класу E до алергенів отрути, оскільки клінічні прояви розвиваються негайно. Відстрочені реакції (через 4–6 годин після укусу) бувають набагато рідше. Вкрай рідко реакції після укусу пов'язані з імуноглобулінами класу G. У цих випадках спостерігається або розвиток місцевої реакції на кшталт феномена Артюса (геморагічне запалення та інфільтрація в ділянці ураження), або сироваткової хвороби з лихоманкою, артритами, васкулітом або нефритом.

Перша допомога

  • Зберігайте спокій. Більшість видів бджіл жалять лише один раз, та оси й шершні можуть жалити повторно. Якщо вас вкусили, повільно відійдіть від того місця, щоб уникнути нових атак.
  • Вийміть жало, потерши його нігтем або шматком марлі. Не рекомендується використовувати пінцет, адже здавлювання отруйного мішка прискорить потрапляння отрути в рану.
  • Промийте уражену ділянку шкіри з милом.
  • Охолодіть (льодом, холодною водою) місце укусу і забезпечте спокій, місце укусу не можна розчісувати;
  • За потреби прийміть знеболювальний і антигістамінний засіб.
  • Ранозагоювальні мазі рекомендується використовувати лише після консультації з лікарем.

Важливо! Якщо набряк починає поширюватися на інші ділянки тіла (шию, обличчя), утруднюється дихання, з'являється нудота, запаморочення або кропив'янка, слід негайно звернутися по медичну допомогу.

Якщо у вас уже були гострі реакції організму на алергени, зокрема із задишкою і утрудненням дихання, потрібно завжди носити з собою автоматичний інжектор-шприц з адреналіном для усунення симптомів анафілактичного шоку.

Як уникнути або знизити ризик укусів

  • не робіть різких рухів, якщо комаха літає поруч (таку поведінку вона сприймає як загрозу, відповіддю на яку може бути укус);
  • не їжте просто неба, особливо солодке;
  • комах приваблюють квіткові аромати, отже, використання парфумів з подібними ароматами може обернутися неприємною ситуацією;
  • привабити комах можуть і захисні лосьйони від засмаги, якщо у їх складі є віск;
  • ос і бджіл приваблює одяг яскравих кольорів.
  • носіть закритий одяг (ліпше світлих тонів);
  • не ходіть босоніж по траві (через небезпеку наступити на комах);
  • уникайте сильних фізичних навантажень (піт приваблює комах);
  • не вбивайте комах близько біля гнізд або вуликів (розчавлена комаха приваблює своїм запахом інших);
  • носіть головні убори, адже комаха, яка заплуталася у волоссі, обов'язково вкусить;
  • будьте уважні, пам'ятайте, що гнізда комах можуть бути в траві, чагарниках, на горищах, у покинутих приміщеннях.

Матеріал підготувала Інна Ільницька, методист обласного методичного кабінету (БЖД населення) НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»