Редакція журналу «Охорона праці»

Алергенні кліщі

02.04.2021

Останнім часом в усьому світі виражена тенденція до збільшення кількості випадків алергійних захворювань, однією з причин яких є кліщі побутового пилу. Будь-який пил є комплексом алергенів. У його складі: бібліотечний пил (целюлоза), фрагменти пір'я, вовни й лупи тварин, вовняні волокна, волосся й епідерміс людини, спори цвілевих грибів, бактерії, частки комах (тарганів), бавовни, оббивки для меблів та ін. У кишечнику пилових кліщів виробляються речовини, які вважають другою за значимістю причиною алергійних реакцій. Відомо, що кліщі побутового пилу спричиняють у людини алергійну бронхіальну астму, нейродерміти, ринокон'юнктивіти, екземи, вульвіти, дерматити, вазомоторний риніт.

У місцях, де зберігають крупу, борошно, зерно, овочі, живуть кліщі амбарно-зернового комплексу. Їжею цих кліщів є харчові продукти та цвілеві гриби. Деякі з комірних кліщів можуть спричинити професійні алергійні захворювання у комірників, сільськогосподарських працівників, робота яких пов’язана із зараженим зерном, продуктами.

Алергенні кліщі дуже дрібні (їхній розмір 0,1-0,5 мм), їх не видно неозброєним оком. Кліщі стійкі до зміни температур. Вони зимують у неопалювальних приміщеннях і швидко розмножуються, коли ці приміщення прогріваються до + 20 °С. Якщо вологість повітря 70–80 % та немає ефективного провітрювання, алергенні кліщі швидко розмножуються, особливо у весняний та осінній періоди, що співпадає із загостренням деяких алергійних захворювань і може бути зумовлено присутністю алергенних кліщів у приміщеннях. У пір'яних подушках разом з пиловими живе й інша група кліщів, їх називають пухоїди або пір'єїди. Часто збирачами та накопичувачами пилу у приміщеннях є макраме, гобелени, декоративні подушки, м'які іграшки та інші прикраси інтер'єру.

Щоб уникнути розмноження кліщів, потрібно:

  • проводити механічну чистку подушок, килимів, м'яких іграшок, гобеленів, книжок, матраців, м'яких меблів, масивних штор, квітів;
  • «прожарювати» подушки на сонці або «виморожувати» на морозі впродовж трьох годин; регулярно чистити їх у пунктах реставрації;
  • не захаращувати приміщення (особливо під ліжками та диванами);
  • уникати надмірної вологості у ванній кімнаті, частіше провітрювати;
  • зберігати одяг у закритій шафі.

Найбільш ефективним для боротьби з пиловими кліщами є щоденне вологе прибирання. Для знищення кліщів побутового пилу в домашніх умовах можна обійтися без дезінфекційних засобів, використовувати розчин харчової солі (у концентрації 10–20%), тому що алергенні кліщі, а особливо їхні яйця, швидко гинуть від контакту з сіллю.

Інна Ільницька, методист обласного методичного кабінету (БЖД населення), Закарпатська обл.

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»