Редакція журналу «Охорона праці»

Як зробити свою оселю теплішою

28.12.2022

Між стіною та батареєю встановіть захисну плиту з шаром алюмінієвої фольги, що відбиватиме тепло до оселі. Фахівці стверджують, що це може збільшити тепловіддачу на 12%!

Якщо батареї недостатньо нагріваються, причиною можуть бути повітряні пробки. Тому потрібно відкрутити клапан на батареї та дочекатися, доки потече вода.

Пофарбуйте батареї в темно-коричневий колір. Доведено, що він найкраще віддає тепло. З батареєю такого кольору ви отримаєте тепла на 8–10% більше, ніж з білою.

Провітрюйте кімнату частіше, але протягом короткого часу. Така система дає змогу зберегти тепло. У разі довгого провітрювання сильно охолоджуються стіни.

Ущільніть вхідні та міжкімнатні двері. Якщо є можливість, заскліть балкон та зменшіть підвіконня.

Обладнайте спеціальними дверцятами вентиляційні отвори. Особливо це стосується останніх поверхів. Такий спосіб допоможе підвищити температуру на 2–3 °С!

Не затуляйте вікна довгими шторами. Саме за ними ховається тепло. Через це 20% тепла йде на обігрів вікна, а не кімнати. Закривайте вікна на ніч короткими шторами. Узимку через скло у вікні втрачається від 10 до 14% тепла.

Щільно зачиняйте вхідні двері та полагодьте вікна в під’їздах. Втрати тепла через вхідні двері й розбиті вікна в під’їздах можуть становити 5–15% від сумарних теплових втрат будинку.

Матеріал підготувала Інна Ільницька, методист обласного методичного кабінету (БЖД населення)

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»