Редакція журналу «Охорона праці»

Як вилікуватися від заздрості?

11.01.2024

Заздрість, ніби кислота, просякає особистість. Напруга і стреси через неї покривають чоло зморшками та викривлюють рот вічною гримасою невдоволення. Від заздрості люди робляться потворними. Заздрісні люди більше схильні до захворювань і частіше страждають на виразку шлунка. А про гарний настрій годі й казати.

І тому, якщо вас «гризе» заздрість, цього почуття потрібно позбавлятися. Але насамперед треба його в собі усвідомити, чесно собі зізнатися: «Я заздрісний, і це заважає мені жити». А далі скористатися такими порадами.

  • Підтримуйте в собі впевненість і хороше самопочуття, ставлячи перед собою невеликі цілі й досягаючи їх. Голосно похваляйтеся кожним своїм досягненням. Почуття власного достоїнства та впевненості – найбільші вороги заздрості.
  • Стежте за зовнішністю. Боріться із зайвою вагою. Оберіть здоровий спосіб життя, займіться фізкультурою. Приваблива зовнішність зміцнює впевненість у собі.
  • Перевіряйте свої амбіції: чи не ґрунтуються вони на самолюбстві?
  • Пам’ятайте, що ніхто не володіє всім. Ніхто не зможе бути найбагатшим, найкрасивішим, найщасливішим у шлюбі. Пам’ятайте про це завжди!
  • Знайте, що інші можуть заздрити вам. Звісно, це неприємно. Подумайте, через які риси чи досягнення вам можуть заздрити.
  • Не приховуйте свою заздрість, не таїть у собі. Зізнавайтеся в ній собі і… самі кепкуйте з цього. Або називайте це «білою заздрістю», якщо вже вам так більше подобається. Незабаром ви відчуєте позитивні результати такої щирості, зовсім звільнившись від заздрості.

Притча про заздрість

Потрапила людина в рай. Дивиться, а там усі люди ходять радісні, щасливі, відкриті, доброзичливі. А навколо все – як у звичайному житті. Походив той чоловік, погуляв, сподобалося. І каже архангелу:

– А можна подивитися, що таке пекло?

– Ні, це проти правил!

– Ну, хоч би на хвилинку зазирнути!

– Добре, підемо, покажу.

Приходять вони в пекло. Людина дивиться, а там начебто все так само, як у раю: те ж звичайне життя, тільки люди всі злі, скривджені, видно, що погано їм тут. Він запитує в архангела:

– Тут же все начебто так само, як і в раю! Чому вони всі такі незадоволені?

– А тому, що вони думають, що в раю краще.

Мораль:

Люди діляться на дві категорії: одні насолоджуються життям, а інші дивляться на них і заздрять. І так весь час, думаючи про інших, забувають насолоджуватися власним життям. Тому потрібно гнати від себе це почуття. Адже заздрість проникає в тебе непо­мітно і дуже швидко виїдає зсередини…

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»