Ільницька Інна

Як вибратися з перекинутого авто?

13.10.2023

За статистикою, до 80% потерпілих у ДТП отримують травми не під час самої події, а під час неправильної евакуації з автомобіля.

Як вибиратися з перекинутого автомобіля? Як правильно допомогти потерпілому?

Якщо ви потерпілий

Запам'ятайте: вниз головою людина може провести не більше ніж 7–9 хвилин. Але це не привід поспішати. Постарайтеся заспокоїтися та зорієнтуватися в просторі – у людини, що висить догори ногами, відчуття простору зазвичай порушується.

Насамперед розбийте вікно. Ганчіркою чи одягом потрібно покрити скло – і лише тоді бити. Тканина не дасть розлетітися дрібним осколкам. Бити потрібно знизу (у нормальному положенні – це верх вікна) – у такому разі осколки якщо і залишаться в отворі, то не з того боку, з якого вони кріпляться в дверцях, а отже, їх легко буде видалити.

Проведіть великим пальцем правої руки по ременю безпеки – із-за свого плеча до місця його кріплення в замку – так ви будете упевнені, що відстебнете саме свій ремінь.

Перш ніж відстебнути або розрізати ремінь безпеки, підкладіть ліву руку під потилицю, постарайтеся нахилити голову, щоб, звільнившись, не вдаритися об стелю авто головою, а лягти шиєю і потилицею.

Натисніть на клавішу замка в ремені безпеки середнім пальцем правої руки, не відпускаючи ремінь – так, щоб ви і далі утримували на ньому своє тіло.

Поступово відпускаючи ремінь, лягайте на шию, одночасно відводячи таз усередину салону. У результаті ви повинні лежати на спині.

Не намагайтеся насамперед звільнити ноги – поки ви не лягли на стелю, зробити це буде неможливо.

Підтягуючись на руках, вибирайтесь назовні.

Дуже важливо!!! Не перевертайтеся на живіт: чим більше рухів – тим більше небезпека порізатися осколками, що залишилися в салоні.

Як допомогти потерпілому?

  • У жодному разі не перевертайте автомобіль! По-перше, цим ви можете ще більше травмувати людину, яка всередині. По-друге – під час ДТП паливний бак міг бути пошкоджений, і якщо під час перевертання бензин потрапить на гарячу поверхню двигуна, вихлопної системи або на гальмівні диски – станеться вибух. Тому, навпаки, постарайтеся закріпити авто в цьому положенні, якщо воно хитке, щоб, вибираючись, потерпілі не дістали додаткові травми.
  • Постарайтеся встановити контакт з потерпілими: вони повинні розуміти, що ви не бажаєте їм зла. Пам'ятайте: люди пережили шок, тому якщо вони вам не заважатимуть – це вже непогано.
  • Відкрити дверцята автомобіля найчастіше неможливо, навіть якщо авто обладнане спеціальною системою автоматичного розблокування дверей у випадку ДТП, адже через удари під час перевертання корпус деформується. Тому доведеться розбити скло.
  • Решта дій – такі самі, як і під час витягання самого себе: розбити вікно, відстібнути чи розрізати ремінь, підкласти під голову потерпілому руку, утримуючи його вагу на ремені, акуратно покласти людину на спину головою до вікна (послідовність рухів аналогічна описаній вище) і витягти з автомобіля.

Підготувала Інна Ільницька, методист обласного методичного кабінету (БЖД населення)

Автор Ільницька Інна