Редакція журналу «Охорона праці»

Як позбутися саморуйнівного гніву

23.02.2024

Через зло і жорстокість війни нам усім доводиться відчувати величезний спектр негативних емоцій: злість, агресію, ненависть до ворога, гнів та праведну лють. Звичайно, будь-які відчуття сьогодні нормальні. Проте важливо розуміти, що гнів завдає здоров’ю великих збитків. Крім того, виникають проблеми з оточенням. 
Ми не можемо прийняти в гніві правильне рішення. Незалежно від того, що було приводом для гніву, результат завжди однаковий – негативний.

Що ж робити, щоб перебороти його?

  1. Відтягніть час. Спробуйте не випліскувати гнів у перший же момент. Нехай мине певний час. Найпростіше порахувати до десяти. Лікує не тільки час, але й відстань. Якщо ви можете, відійдіть від «джерела агресії». 
  2. Ведіть переговори. Шукайте те, що поєднує. Намагайтеся утримувати суперечку в межах предмета дискусії, не переходячи на особистості. Якщо ви називаєте імена інших людей або негативно оцінюєте їхнє поводження або думку, взаємну довіру буде загублено. Не дуріть себе: якщо ви виражаєте свою незгоду, принижуючи співрозмовника, ви лише на мить відчуєте себе сильніше іншої людини. Натомість ви придбаєте супротивника, що з першою ж нагодою нанесе вам удар у відповідь.
  3. Стежте за своїми словами! Якщо ви категорично висловлюєтеся, використовуючи такі слова, як «ніколи», «завжди», зупиніться негайно. Найчастіше категоричні слова сприймаються як схована погроза: «Я ніколи не погоджуся на це!» А якщо ви прямо загрожуєте або, гірше того, ображаєте співрозмовника, в одному ви можете бути впевнені: реакція буде відповідною. Тож вибирайте позитивні, конструктивні слова, що підходять до ситуації.
  4. Слухайте. У чомусь ви можете помилятися. Але ви зрозумієте це, тільки якщо зможете вгамувати своє роздратування, поки слухаєте співрозмовника. Скажіть собі: «Треба спробувати подивитися на ситуацію з позиції опонента». А для цього потрібно вислухати один одного.
  5. Обійміться. Дивно? Так, – обійміться. Якщо ви сердитеся на кохану людину, обійміть її. І постарайтеся виразити щирі позитивні почуття. Якщо вам не хочеться цього робити, тим паче є причини діяти саме так. Дуже важко залишатися розгніваним, коли людина виявляє стосовно вас любов, а саме це відбувається, коли ми обіймаємо один одного. 
  6. Попросіть вибачення. Скажіть «я перепрошую», коли ви розумієте, що допустили безтактність. Це просте визнання зменшить ваш гнів, немов крапля води, що падає на палаючий сірник – тільки подіє швидше. Ба більше, коли ви щиро перепрошуєте, ви берете на себе відповідальність за свої дії: ви контролюєте себе. 
  7. Попросіть допомоги (не бійтеся). Здатність попросити про допомогу – ознака сили, зрілості й хоробрості, а не слабості. Звісно, ви, може, будете здивовані тим, як багато людей, особливо серед друзів і родичів, охоче прийдуть вам на допомогу, варто вам тільки попросити в них про це. Говорити про свої почуття з тим, кому ви довіряєте, не тільки корисно для емоційного стану, це може допомогти вам знайти причини свого гніву і перебороти його.

За матеріалами вченого і педагога Володимира Калошина

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»