Ільницька Інна

Допоможіть дитині підвищити самооцінку та розвинути впевненість у собі

15.12.2023

Самооцінка відіграє важливу роль у розвитку здорової дитини. Діти з високою самооцінкою зазвичай стають успішнішими. І навпаки, низька самооцінка може сильно нашкодити в дорослому житті. Тому завдання батьків – розвинути в дитини здорову самооцінку та впевненість у собі.

Діти з високою самооцінкою легко і впевнено пробують нові для себе заняття і пишаються своїми досягненнями. Зрозуміло, відчуття невдачі ні для кого не буває приємним, однак діти з високою самооцінкою можуть впоратися з цим. Крім того, вони мають сміливість спробувати ще раз. Діти з низькою самооцінкою занадто самокритичні. Їм важко позитивно сприймати помилки. Це часто призводить до того, що вони відмовляються від подальших спроб домогтися успіху.

Підлітки й молодші діти можуть гостро реагувати на несприйняття їхніх дій однолітками. Тому величезне значення має те, як до них ставляться батьки, і яка атмосфера панує вдома. Дуже важливо, щоб у дитини була здорова самооцінка – образно кажучи, вона служить буфером, який дає змогу долати негативне ставлення до неї однолітків.
Розглянемо кілька порад, які допоможуть вашій дитині почуватися добре вдома:

  1. Проявляйте безумовну любов. Дитина повинна завжди знати, що незалежно від того, домагається вона успіху чи зазнає невдачі, батьки її люблять, підтримують і завжди залишатимуться поруч. Уявіть ситуацію, коли дитину люблять тільки тоді, коли вона поводиться відповідно до вимог. Подумайте, як це впливає на її самооцінку.
  2. Допоможіть дитині поставити досяжні цілі. А потім допоможіть їх досягти. Почніть з цілей, які легко досягти. Дозвольте дитині відчути смак успіху і впевненість у собі. Ці відчуття допоможуть їй у майбутньому. Наприклад, такою маленькою метою може бути наведення ладу в кімнаті, приготування страви тощо.
  3. Заохочуйте наполегливість. Успіх і наполегливість ідуть поруч. Розвивайте у своїй дитині завзятість – так ви допоможете їй досягти багато чого в житті. Хваліть дитину, коли вона намагається впоратися з важким завданням і не здається. Дієвий спосіб допомогти розвинути наполегливість – показати на власному прикладі, що означає не здаватися перед труднощами.
  4. Давайте дитині вибір. Важко бути впевненим у собі, якщо не можеш контролювати власне життя. Тому ви повинні давати своїй дитині вибір, нехай навіть у простих ситуаціях. Наприклад, ви можете запитати, яку з двох страв приготувати на вечерю або що вона хоче одягти до школи.
  5. Не змушуйте дитину бути ідеальною. Спроби бути ідеальним – це гра, у якій немає переможців. Коли дитина зрозуміє, що ідеальним бути просто неможливо, її самооцінка постраждає.
  6. Покажіть, що ви цінуєте її досягнення і зусилля, яких вона докладає. Помічайте її найменші досягнення.
  7. Уникайте надмірної або нещирої похвали.. Це руйнує впевненість дитини в собі, а не підвищує. Хваліть дитину тільки тоді, коли на це є реальна причина. Крім того, похвала доречна і тоді, коли дитина докладає зусиль, щоб досягти будь-якої мети. Хваліть її в присутності інших людей. Це сильно підвищує самооцінку і впевненість у собі.
  8. Ваша дитина завжди дивиться на вас. Використовуйте це на благо їй і собі. Дбайте про себе. Ваше дбайливе ставлення до себе служить для дитини сигналом, що ви вважаєте себе важливим. Вона повірить, що також важлива, і тому повинна піклуватися про себе. Так, піклуючись про себе, ви показуєте дитині добрий приклад.

Без сумніву, дитина з високою самооцінкою стає щасливішою і впевненішою в собі. Ми бажаємо своїм дітям тільки найкращого, тому наше завдання – допомогти їм. Тож навчіть дитину любити себе і вірити у свої сили – і це принесе їй користь на все життя.

Автор Ільницька Інна