Редакція журналу «Охорона праці»

Як перебороти психологічний тиск?

15.11.2023

Нерідко в житті нам доводиться зустрічатися з грубими, нахабними людьми, що йдуть напролом, нехтують тонкощами взаємин і чужими почуттями. Вони егоїстичні й упевнені у своїй правоті, вважають, що всі повинні поступатися їм.

Деякі з нас, зіштовхуючись з такими «танками», просто розгублюються перед їхніми натиском і брутальністю. Що ж робити? Чи можна захиститися від «танка»? Так, можна. Ось кілька порад.

  1. Дайте зрозуміти співрозмовникові, що ви не збираєтеся прийняти відносини, які він нав’язує. Це можна зробити, збільшуючи дистанцію підкресленою ввічливістю, холодним, формальним спілкуванням. Погляд може бути повним жалю, обтяженим, презирливим тощо (з огляду на ситуацію).
  2. Дивіться на співрозмовника, направивши погляд крізь нього або зупиніть його на підборідді, кінчику вуха. Тим самим ви не відвели очі вбік (не бажаєте поступатися), але й не прагнете підтримувати відносини, тим паче їх поглиблювати.
  3. Зі здивуванням повторіть слова співрозмовника, з якими вам найскладніше погодитися. Або навмисно повільно повторіть найбільш слабкі аргументи.
  4. Уникаючи погроз, скажіть співрозмовникові про можливі негативні наслідки його поведінки.
  5. Покажіть, що задоволення його вимог може погіршити ставлення до нього людей, думкою яких він дорожить.
  6. Якщо агресивне поводження не досягло крайнього ступеня, то зберігайте шанси конструктивно впливати на співрозмовника. Може, варто виявити більш сильну агресію, ніж яка була спрямована на вас.
  7. Будьте винахідливим. Спробуйте знайти нестандартний підхід, несподіваний хід у розмові, наприклад: зробіть агресорові «комплімент», упевненим голосом скажіть яку-небудь явну нісенітницю…
  8. Тискові повинна протистояти сила або спокій, ліпше і те, й інше. Найкращим свідченням спокою є іронія. Тиск – це прагнення обмежити вашу волю. У Віктора Гюго є чудові слова: «Воля починається з іронії».
  9. І остання порада. Аж геть не завжди варто розбивати ту силу, що діє на вас. Дайте можливість «агресорові» відступити, зберігши залишки почуття власної гідності. Доречно пам’ятати одне правило східних бойових мистецтв: перемагає не той, хто зустрічає кулю в чоло, а той, хто вміє змінити напрямок удару, приєднуючись до рухів супротивника і направляючи його силу у вигідний для себе бік.

Головне – не бути в ситуації психічного тиску пасивним. Пам’ятайте: ДОРОГУ ПОДУЖАЄ ТОЙ, ХТО ЙДЕ.

За матеріалами вченого і педагога  Володимира Калошина

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»