Редакція журналу «Охорона праці»

9 вересня – Всесвітній день надання першої медичної допомоги

09.09.2023

Цей день – нагадування про важливість навичок та знань, які можуть врятувати життя в критичних ситуаціях, і про необхідність підготовки та навчання першої медичної допомоги для всіх, незалежно від професії чи статусу. Основне завдання під час надання першої медичної допомоги полягає в тому, щоб через проведення найпростіших медичних заходів врятувати життя потерпілому, зменшити його страждання й запобігти розвитку можливих ускладнень.

Нині в нашій країні, яка зазнає нападу російського агресора і відчуває на собі болючі наслідки воєнних дій, знання основ надання першої медичної допомоги вкрай потрібне. Десятки людей щодня гинуть, дістають поранення, втрачають своїх рідних і друзів у цій кривавій війні. У таких умовах навички надання першої медичної допомоги є надзвичайно важливими. Адже кожен з нас може стати свідком або учасником подій, де життя людини залежить від того, як швидко та ефективно можна надати допомогу.

Навички надання першої медичної допомоги можуть врятувати не лише воїнів, але й мирних жителів, які опинилися у вогні бойових дій, дістали травми внаслідок нещасних випадків. Знання та вміння діяти в надзвичайних ситуаціях стають цінними ресурсами, що сприяють зменшенню кількості загиблих і травмованих.

Потрібно також підтримувати тих, хто це робить професійно. Медичний персонал і волонтери, які допомагають пораненим, виконують надзвичайно важливу роботу, рятуючи життя та полегшуючи страждання людей.

Дякуємо всім, хто ризикуючи власним життям, допомагає іншим у складних ситуаціях, і пам’ятаємо про важливість співчуття, готовності до дії та знання, як надати допомогу тим, хто цього потребує.

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»