Редакція журналу «Охорона праці»

9 листопада – День української писемності та мови

09.11.2022

Це свято було започатковане Указом Президента України в 1997 році. Відзначають його в день ушанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця, якого вважають прабатьком писемної української мови.

За свою багатовікову історію українська мова, так само, як і український народ, не раз зазнавала утисків, заборон і репресій. Кілька століть нас привчали до думки про нібито «вторинність» української мови, ретельно приховуючи від українців величезний масив української писемності, історії та культури, що сягає глибокої давнини і налічує багато тисячоліть. І завдяки незламній волі українського народу нашій рідній мові вдалося вистояти й утвердитись.

Сьогодні ми вшановуємо силу та красу українського Слова, його незламність, милозвучність і сучасність. Мова – це історія народу, його світогляд, вона визначає свідомість, творить людину, культуру, історію. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу. Знати, берегти і примножувати рідну мову – це обов’язок кожної людини.

Традиційно цього дня всіх українців запрошують написати Всеукраїнський диктант національної єдності, мета якого не тільки перевірити знання української мови, але й продемонструвати єдність із усіма, хто любить і шанує українське слово. Цього року, попри воєнний стан, диктант писатимуть, як і раніше мільйони українців і в Україні, і ті, що як вимушені переселенці зараз живуть за кордоном.

Любіть, поважайте та вдосконалюйте нашу мову, адже мова, як і Україна, – у нашому серці, і починається вона з кожного з нас.

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»