Редакція журналу «Охорона праці»

8 березня – Міжнародний жіночий день

08.03.2024

У далекому 1910 році діячка комуністичного руху, теоретик марксизму і захисниця жіночих прав Клара Цеткін, яка перебувала у складі Соціал-демократичної партії Німеччини, запропонувала відзначати Міжнародний жіночий день. Так, на її думку, жінки могли заявити про себе, про свої проблеми, права та можливості.

Це свято давно втратило свій первісний зміст, адже його тепер здебільшого присвячують жіночності, весні та красі. Замість того, щоб порушувати питання про права жінок або їхні проблеми, представницям прекрасної статі заведено дарувати квіти та подарунки.

Багато противників 8 березня пов’язують таку традицію з СРСР, коли про жінок переважно згадували лише один день на рік, а про їхні права, як і про права людини загалом – ніколи.

Водночас прихильники свята наполягають, що відзначати 8 березня потрібно. Цю дату можна присвячувати не тільки красі та жіночності, але й відновити феміністичні рухи та проводити різні форуми і флешмоби за права жінок та проти сексизму. У багатьох країнах світу цього дня проходять акції, паради та марші, які демонструють опір патріархальній системі, де жінку вважають не рівною чоловікові.

Попри все, сьогодні ми вітаємо неймовірних жінок, які в цей непростий час виживають, вірять і знаходять силу у своїх серцях, щоб протистояти випробуванням долі.

Дорогі українські жінки!

Ви справжні героїні, які підтримують свої родини, зберігаючи в собі силу духу і той внутрішній вогонь, який дає наснагу для подолання труднощів. Ви втілення краси, граційності й тепла. Ваша невгамовна енергія, мудрість, турбота, гідність і терпіння створюють особливий, неповторний світ навколо нас.

Безмежної вам любові, миру, незабутніх моментів щастя, найтепліших обіймів та підтримки рідних. Нехай кожен ваш день буде наповнений усмішками та новими здобутками.

З найщирішими вітаннями з нагоди Міжнародного жіночого дня!

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»